مدیرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان: تصویب قوانین برای معلولان پُز سیاسی است

همزمان با روز جهانی افراد دارای معلولیت، علی‌همت محمودنژاد، مدیرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان ایران روز یکشنبه ۱۲ آذرماه، با انتقاد از وضعیت اجرای قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت در کشور گفت «تصویب قوانین برای معلولان در کشور به پُزی سیاسی تبدیل شده است.»

محمودنژاد با بیان اینکه بیش از نیم دهه از تصویب این قانون در کشور می‌گذرد گفت به باور کارشناسان برای این قانون ضمانت اجرایی وجود ندارد.

در بخش‌های مختلف قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت به مواردی از جمله مناسب‏‌سازی، دسترس‌‏پذیری و تردد و تحرک معلولان، ارائه خدمات بهداشتی، درمانی و توانبخشی و حمایت از معلولان در راستای ایجاد فرصت‌های اشتغال اشاره شده است.

از دیگر موارد مورد تاکید این قانون استفاده رایگان افراد دارای معلولیت‌‏های شدید از سامانه‌‏های حمل و نقل ریلی و اتوبوس‏رانی درون‌شهری دولتی و عمومی و استفاده این افراد از سامانه‌های برون‏‌شهری ریلی، هوایی و دریایی دولتی و عمومی به صورت نیم‌بها است.

فعالان حقوق شهروندان دارای معلولیت در ایران می‌گویند باوجود گذشت نیم دهه از اجرای قانون، حال معلولان هنوز خوب نیست و با وجود اجرای این قانون نتوانسته‌اند از حقوقشان برخوردار باشند.

مدیرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان ایران، روز یکشنبه دوازهم آذرماه در گفت‌وگو با ایسنا با مرور قوانین تصویب شده در راستای بهبود وضعیت افراد دارای معلولیت گفت از نظر محتوای قانونی در حوزه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت کمبودی نداریم و آنچه که کم احساس می‌شود، «عمل» است.

بازنشستگی پیش از موعد معلولان و جانبازان، کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت، قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت و طرح حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، از جمله مواردی است که محمودنژاد به آن‌ها اشاره کرده است.

مدیرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان درباره تناقضات متن قانون حمایت از حقوق معلولان با اجرا، با ذکر نمونه‌هایی از محرومیت‌های معلولان در کشور تاکید کرده که تصویب قوانین برای معلولان در کشور به «پز سیاسی» تبدیل شده است.

کامران عاروان، مدیرعامل جامعه معلولین ایران نیز با اشاره به قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت به ایسنا گفت: قانون به طور کامل اجرا نشده.

او با تاکید بر اینکه افزایش‌های میزان مستمری معلولان از نرخ تورم کمتر است گفته: امسال مستمری افراد دارای معلولیت حدود ۴۰ درصد افزایش داشت اما این مبلغ از نرخ تورم کمتر است و میزان افزایش اعمال شده چشمگیر نیست.

فعال نبودن صندوق حمایت از فرصت‌های شغلی معلولان و خودداری شهرداری از اجرای قانون امور ورزشی، فرهنگی، هنری و آموزشی، از دیگر مواردی است که محمودنژاد در این گفت‌وگو به آن‌ها پرداخته است.

خودداری از افزایش مستمری مددجویان نهادهای حمایتی

ناهید یارمحمدی، رییس هیات مدیره مرکز حمایت از معلولین ضایعات نخاعی ایران نیز به ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت اشاره کرده و گفته مستمری افراد دارای معلولیت با آنچه در قانون آمده فاصله بسیاری دارد.

در اریبهشت‌ماه امسال، بهروز مروتی، فعال حوزه معلولان در گفت‌وگو با ایلنا گفته بود: «نه تنها ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت اجرا نمی‌شود بلکه سازمان برنامه و بودجه، از افزایش ۴۰ درصدی مستمری مددجویان نهادهای حمایتی نیز خودداری کرده است.»

پیش از این در روز یکشنبه ۲۸ آبان شماری از شهروندان دارای معلولیت در اعتراض به رسیدگی نشدن به مطالبات خود در شهرهای مختلف ایران تجمع اعتراضی برگزار کردند.

شهروندان دارای معلولیت بارها با انتشار بیانیه‌ها و برگزاری تجمعاتی سعی کرده‌اند بر لزوم اجرای مطالبات خود و افزایش حمایت تاکید کنند.