همزمان با روز جهانی ایدز، وزارت بهداشت از افزایش چشمگیر زنان مبتلا خبر داد
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همزمان با روز جهانی ایدز از وجود ۴۶ هزار مبتلا در ایران خبر داد. بر اساس گزارش جامع دادههای HIV کشور، الگوی انتقال و درصد ابتلا در سالهای اخیر تغییر کرده. در شش ماه اول امسال، ۲۸ درصد موارد ثبت شده را زنان و ۷۲ درصد را مردان تشکیل دادهاند.
خبرگزاری ایسنا در گزارشی به نقل از مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، از ثبت ۴۶ هزار و ۳۲۰ مورد مبتلا به اچآیوی در کشور خبر داد.
بر پایه این گزارش تاکنون ۲۲ هزار و ۴۱۵ نفر از این افراد جان خود را از دست دادهاند و پنج هزار و ۲۶۶ تن برای دریافت خدمات به مراکز ارائهدهنده خدمت مراجعه نکردهاند.
از بین افراد مبتلا به اچآیوی شناسایی، ثبت و گزارش شده تا پایان شش ماهه اول سال ۱۴۰۲، تعداد ۲۳ هزار و ۹۰۵ نفر زنده هستند.
از میان این افراد ۱۸ هزار و ۶۳۹ نفر خدمات مربوط به مراقبت و درمان HIV را دریافت کردهاند و ۱۷ هزار و ۷۱۱ نفر تحت درمان قرار دارند.
ایسنا به نقل از نظام جامع مدیریت دادههای الکترونیک اچآیوی کشور نوشت ۸۱ درصد کل موارد ابتلا به اچآیوی در کشور را مردان و ۱۹ درصد را زنان تشکیل میدهند.
این گزارش با اعلام اینکه «الگوی راه انتقال و درصد ابتلای زنان و مردان در سالهای اخیر تغییر کرده» خبر داد: «از کل موارد شناسایی و گزارش شده در شش ماهه اول امسال، ۲۸ درصد موارد ثبت شده را زنان و ۷۲ درصد آنها را مردان تشکیل میدهند.»
این آمار از افزایش چشمگیر مبتلایان زن در ایران خبر میدهد.
در میان افراد مبتلا شده الگوی انتقال سنی در سالهای اخیر تغییری نکرده است.
از میان راههای ابتلا به اچآیوی که از سال ۱۳۶۵ تاکنون در کشور ثبت شده، تزریق با وسایل مشترک در مصرفکنندگان مواد (۵۵/۲ درصد)، رابطه جنسی (۲۶/۵ درصد) و انتقال از مادر به کودک (۱/۶ درصد) بوده و راه انتقال در ۱۶/۴ درصد از این گروه نامشخص مانده است.
بنابر اعلام دفتر مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، راه انتقال ۰/۲ درصد از این موارد مربوط به خون و فرآوردههای خونی در سالهای پیش از اجرای سیاست پالایش ۱۰۰ درصدی خون سالم به وسیله سازمان انتقال خون بوده است.
آمار تازه نشان میدهد در شش ماهه اول امسال، راه احتمالی ابتلا به اچآیوی در ۱۱/۱ درصد موارد اعتیاد تزریقی، ۵۸/۷ درصد روابط جنسی، ۰/۶ درصد مادر به کودک و در ۲۹/۶ درصد بیان نشده و نامشخص است.
در سالهای اخیر بسیاری از کارشناسان هشدار دادهاند محدودیتهای حکومت برای استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری و جلوگیری از توزیع رایگان وسایل پیشگیری از بارداری در مراکز بهداشت برخی نقاط، باعث افزایش ابتلا به ایدز خواهد شد.
مسعود مردانی، عضو کمیته مبارزه با ایدز، آبان ماه ۱۴۰۰ با انتقاد از طرحهای حکومتی همچون محدودیت استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری در راستای افزایش جمعیت، گفت که این طرح نه فقط میتواند بارداری ناخواسته و بیماریهای مقاربتی را افزایش دهد بلکه با محدودیت وسایل پیشگیری از بارداری، شاهد موج بیماران مبتلا به ایدز خواهیم بود.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در سالهای اخیر با سیاست کنترل جمعیت مخالفت کرده و خواستار افزایش جمعیت شده است. با وجود اصرار مقامهای جمهوری اسلامی بر اجرای نظر او، سیاست افزایش جمعیت شکست خورده و بسیاری دلیل این شکست را وضعیت ناگوار اقتصادی ایران میدانند.