اختصاصی؛ پاک‌سازی کادرهای آموزشی و افزایش فشارها بر دانشجویان معترض

بر اساس گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال، فشارهای امنیتی بر دانشگاه‌ها ادامه دارد و کادرهای آموزشی شماری از دانشگاه‌ها که در خیزش ۱۴۰۱ نقشی پررنگ داشتند، پاک‌سازی شدند. هم‌زمان نهادهای امنیتی به برخی دانشجویان معترض پیشنهاد «همکاری در ازای لغو احکام تعلیق و اخراج‌» داده‌اند.

تلاش‌ها برای سرکوب جنبش‌های دانشجویی و جلوگیری از دور جدید اعتراضات در دانشگاه‌ها از ابتدای سال تحصیلی جدید و بازگشایی دیرهنگام کلاس‌ها آغاز شد.

از مهر امسال تاکنون گزارش‌هایی درباره برخوردهای قهری با دانشجویان، اخراج و تعلیق‌ها و برگزاری جلسات کمیته انضباطی منتشر شده است.

برای برخی از دختران دانشجوی مخالف حجاب اجباری، حکم لغو اسکان در خوابگاه‌ها صادر شده است.

گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهند نهادهای امنیتی مانند بسیج، وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه و حراست در رویه‌ای جدید تعدادی از فعالان دانشجویی را برای همکاری تحت فشار قرار داده‌اند.

این نهادهای امنیتی سراغ دانشجویانی که از تحصیل تعلیق شده یا در انتظار تشکیل کمیته انضباطی هستند رفته و به آنان گفته‌اند اگر بتوانند درباره وضعیت دانشگاه و دیگر دانشجویان به آنان گزارش دهند و به اصطلاح «مخبر» باشند، می‌توانند دوباره به دانشگاه برگردند و احکامشان لغو و پرونده‌هایشان پاک خواهد شد.

برخی از دانشجویان در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال، وضعیت کنونی دانشگاه‌ها و افزایش فشارها را با دهه ۶۰ و «انقلاب فرهنگی» مقایسه کردند که در آن صدها دانشجو اخراج و از امکان ادامه تحصیل محروم شدند.

از سوی دیگر، از حدود یک ماه پیش و در اقدامی کم‌سابقه، تغییر و تصفیه گسترده کادرهای آموزشی دانشگاه‌ها با فشار نهادهای امنیتی آغاز شد.

گزارش‌هایی از این پاکسازی وسیع در دانشگاه‌هایی مانند امیرکبیر، شریف، آزاد تهران، آزاد و سراسری اصفهان، علوم پزشکی تبریز و شماری دیگر از دانشگاه‌ها منتشر شده است که در جریان خیزش انقلابی سال گذشته، محل شکل‌گیری اعتراضات دانشجویی بودند.

بر اساس گزارش‌ها، افرادی که در این پاکسازی کنار گذاشته شدند، طی یک سال گذشته به اشکال مختلف دست به حمایت از دانشجویان معترض بازداشت یا تعلیق شده زده و تلاش کرده بودند وضعیت این دانشجوها را بهبود ببخشند.

ارعاب دانشجویان با راه‌اندازی نهادهای جدید سرکوب

شوراهای صنفی دانشجویان کشور روز پنج‌شنبه نهم اذر از تاسیس کمیته‌ای به نام «افاد» در دانشگاه سراسری تبریز خبر داد.

این کمیته که نامش مخفف عبارت «اقدام فرهنگی اجتماعی دانشگاه» است، برای برخورد با دانشجویان مخالف حجاب اجباری تشکیل شده است.

این تشکل دانشجویی نوشت که افاد بر اساس لیست تهیه شده از سوی حراست دانشگاه، به دانشجویان دختر پیام داده است تا برای «بررسی وضعیت پوشش» به محل معرفی شده مراجعه کنند.

شوراهای صنفی دانشجویان تاکید کرد که مسوول و محل معرفی شده به افراد مختلف «همسان نیست» و به‌نظر می‌رسد هیچ رویه تعریف شده‌ای در عملکرد این نهاد وجود ندارد.

بر اساس این گزارش، تهدیدهای این چنینی، فضای عمومی دانشگاه را پر استرس و شرایط روانی را برای دانشجویان ناامن کرده است.

روز دوشنبه خبرنامه امیرکبیر نوشت که گروه‌های سرکوب حراست با بهانه وجود مورد «اخلاقی امنیتی» وارد حریم خوابگاه دخترانه «رفتاری» شده‌اند.

بر اساس این گزارش، از صبح ششم آذر با دستور رییس حراست، گشت‌های امنیتی در دانشگاه امیرکبیر افزایش یافته است و در اقدامی بی‌سابقه بسیاری از این گشت‌ها به فضای داخلی دانشکده‌ها و کلاس‌های درس تعرض کردند.

در اقدامی مشابه، روز ۲۹ آبان تعدادی از نیروهای حراست دانشگاه بهشتی به کتابخانه‌ها و داخل کلاس‌های درس در دانشکده‌های روانشناسی، ادبیات و علوم انسانی حمله کرده بودند.

بر اساس بیانیه دانشجویان دانشکده روانشناسی در این حملات علاوه بر نیروهای حراست، افراد «بی‌نام و نشانی» هم حضور داشتند که صورت‌های خود را پوشانده بودند و هیچ مدرک شناسایی همراه نداشتند.

پیش‌تر اعلام شده بود زمانی که استاد مشغول تدریس بود نیروهای حراست کارت دانشجویان دختری را که مقنعه بر سر نداشتند ضبط کردند ودر یکی از دانشکده‌ها، استاد را هم به ‌دلیل اینکه برخی دانشجویان کلاسش حجاب‌ اجباری نداشتند، برای بازخواست از کلاس درس بیرون کشیدند.

در واکنش به این اقدام، دانشجویان دانشگاه بهشتی چندین روز تحصن و از حضور در کلاس‌های درس خودداری کردند.

برخوردهای امنیتی و خشن از سوی نیروهای حراست و روسای دانشگاه‌ها پس از خیزش انقلابی ایرانیان در سال گذشته و گسترده شدن دامنه اعتراضات دانشجویی تشدید شد.

هزاران دانشجو در سراسر ایران بازداشت، و احضار شده یا از سوی کمیته‌های انضباطی تعلیق، ‌ممنوع‌التحصیل و تهدید شدند.