گروگانهای آزاد شده پس از ۷ هفته اسارت به دست حماس چه گفتند؟
هفت هفته از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل و کشته شدن هزار و ۴۰۰ تن و به گروگان گرفته شدن ۲۴۰ نفر از شهروندان اسرائیلی و برخی ملیتهای دیگر میگذرد. تا پیش از آزاد شدن گروهی از این گروگانها طبق توافق آتشبس، شرایط نگهداری آنان برای افکار عمومی در جهان تقریبا ناشناخته بود.
شهادت برخی گروگانهای آزاد شده در روزهای اخیر، تصویر کوچکی از آنچه بر این افراد گذشته است به مردم سراسر جهان نشان میدهد.
سیانان در گزارشی به گفتوگو با بستگان برخی گروگانهای آزاد شده در مورد روایتشان از هفت هفته اسارت به دست حماس پرداخته است.
آدوا آدار: مادربزرگم کاهش وزن داشته
آدوا آدار درباره یافا، مادربزرگ ۸۵ سالهاش به سیانان گفت که او در اولین مبادله گروگانها با بازداشتشدگان فلسطینی آزاد شد.
به گفته آدار، از خانواده او خواسته شده است از یافا سوال نکنند و اجازه دهند او هر آنچه را که راحت است به اشتراک بگذارد چون این احساس که مجبور است به سوالات پاسخ دهد او را تحت فشار میگذارد.
آدوا گفت مادربزرگش در طول این هفت هفته مانند سایر گروگانها کاهش وزن داشته است زیرا در طول دوره اسارت، غذای کمی به آنها دادهاند.
مراو مور راویو: به آنها فقط نان پیتا می دادند
کرن مندر، مادرش و پسر ۹ سالهاش روزهای اسارت را با خوردن نان پیتا پشت سر گذاشتند.
مراو مور راویو، از بستگان کرن مندر به سیانان گفت: «مندر و مادرش هر دو به دلیل نداشتن غذای کافی، بین شش تا هشت کیلوگرم وزن از دست دادهاند.»
او افزود: «آنها غذا میخوردهاند اما نه به طور مرتب. به آنها فقط برنج و نان میدادهاند.»
به دنبال حملات ارتش اسرائیل به غزه، این منطقه گرفتار یک بحران بشردوستانه شد. طی حدود دو ماه اخیر، بیشتر مردم غزه به دنبال رفع نیازهای اولیه خود از جمله پیدا کردن پناهگاه، غذا و آب و فرار از جنگ بودهاند.
در سه روز اول آتشبس، حماس در مجموع ۵۸ گروگان را در مقابل ۱۱۷ زندانی فلسطینی آزاد کرد.
روونگرون ویچانگن: برادرم شکنجه نشده
با وجود آزار و اذیتهایی که برخی گروگانها از روزهای اسارتشان بیان میکنند، برای برخی دیگر، شرایط قابل تحمل بوده است؛ از جمله برای ویتون فوم، گروگان تایلندی آزاد شده.
روونگرون ویچانگن، خواهر او گفته است که برادرش پس از آزادی از دست حماس، سالم به نظر میرسد: «چهره برادرم بسیار خوشحال بود و به نظر میرسد خوب است. او شکنجه نشده و غذای خوبی نیز به او دادهاند. از او بسیار خوب مراقبت شده است. به نظر میرسد برادرم در یک خانه نگهداری میشده نه داخل تونل.»
از سوی دیگر تعدادی از گروگانها با جراحات جدی در بیمارستان بستری شدهاند.
دکتر شلومی کودیش: آلما به مراقبت پزشکی دسترسی نداشته
مرکز پزشکی سوروکا در اسرائیل به سیانان گفت که این مرکز، آلما آوراهام ۸۴ ساله را که روز پنجم آذر از غزه آزاد شد در بخش مراقبتهای ویژه بستری کرده است.
به گفته دکتر شلومی کودیش، رییس این مرکز درمانی، آلما پس از چند هفته عدم دسترسی به مراقبت پزشکی در اسارت حماس، اکنون در شرایطی ناپایدار قرار دارد.
ایال نوری: خالهام شرایط وحشتناکی را تجربه کرده
یکی دیگر از گروگانهای آزاد شده آدینا موشه ۷۲ ساله است که به گفته ایال نوری، خواهرزادهاش، «شرایط وحشتناکی» را در طول دوره اسارت تحمل کرده است.
نوری به سیانان گفت: «موشه کمکم قدرت خود را بهدست میآورد اما مسلما بعد از گذراندن بیش از هفت هفته در مکانی پنج طبقه زیر زمین، کمی ضعیف است.»
نوری گفت: «به آنها فقط کمی برنج و مقداری کنسرو لوبیا میدادند که آنها در بیشتر مواقع برای جلوگیری از معده درد از خوردنش اجتناب میکردند.»
او افزود: «ناگفته نماند که آنها به هیچ امکانات مناسب بهداشتیای مانند حمام دسترسی نداشتهاند. در نتیجه حدود هفت هفته نتوانستهاند دوش بگیرند.»
یلنا مگید: رونی در پی یافتن راه فرار چهار روز پنهان شد
رونی کریبوف، گروگان آزاد شده روسی-اسرائیلی و اولین مرد بالغی است که پس از اسارت در روز هفتم اکتبر به دست حماس آزاد شد.
آزادی او به صورت رسمی بخشی از معامله گروگانها بین اسرائیل و حماس نبود.
یلنا مگید، خاله کریبوف، روز دوشنبه درباره شرایط خواهرزادهاش در غزه با ایستگاه رادیویی کان اسرائیل گفتوگو کرد. او شرح داد که این جوان ۲۵ ساله چطور برای فرار تلاش کرده است: «رونی به من گفت آنها را در ساختمانی که هنگام بمباران فرو ریخته بود نگه میداشتند و او موفق به فرار از آنجا شده بود اما پس از چند روز پنهان شدن، دوباره به دست حماس دستگیر و به اسارت برده شد.»
او گفت: «خواهرزادهام سعی کرده بود به مرز برسد. من فکر میکنم چون وسیلهای برای تشخیص محل دقیق نگهداریاش در اختیار نداشته، نمیدانسته باید به کدام سمت برود. رونی در پی یافتن راه فرار به مدت چهار روز پنهان شده بود.»
به گفته مگید، سر کریبوف به دلیل فرو ریختن ساختمان مصدوم شده اما اکنون شرایط بهتری دارد.
روایت آزادشدهها نشان میدهد برخی گروگانها هنگام اسیر شدن میدانستهاند عزیزانشان در حمله هفتم اکتبر کشته شدهاند.
امری موغ: خواهرم میدانست همسر و دخترش به دست حماس قصابی شدند
امری موغ، برادر یکی از گروگانهای اسرائیلی که روز یکشنبه همراه دو فرزندش آزاد شد، گفت خواهرش میدانسته که همسر و دخترش چگونه به دست حماس قصابی شدهاند.
موغ در ویدیویی کوتاه که از سوی انجمن خانوادههای گروگانها و مفقودشدگان منتشر شد، گفت: «خواهرم چن گلدشتاین-موغ و سه فرزند او آگام، گل و تل به خانه خود بازگشتند و در شرایط خوبی هستند.»
او گفت: «آنها تمام این مدت میدانستند نداو و یم در خانه به دست حماس کشته شدهاند ... در حالی که خودشان به عنوان گروگان به غزه برده شدند.»
یم ۲۰ ساله و نداو ۴۸ ساله بودند که به دست نیروهای حماس کشته شدند.
یاییر روتم: مادرم را از خواهرم جدا کردند
گروگان دیگر، هیلا روتم شوشانی ۱۳ ساله روز شنبه توسط حماس آزاد شد اما مادرش رایا هنوز در اسارت حماس است.
یاییر روتم، برادر رایا به سیانان گفت قرار بود مادر و خواهرش با هم آزاد شوند و هیچ دلیلی برای جدا کردن آنها وجود ندارد.
ارتش اسرائیل در واکنش به این موضوع اعلام کرد جدا کردن این مادر و دختر، نقض شرایط معامله از سوی حماس است.
جاناتان کانریکوس، سخنگوی نیروهای دفاعی اسرائیل به سیانان گفت وقتی در مورد مادر هیلا سوال کردیم، آنها گفتند نمیدانند او کجاست. ادعایی که یایر، برادر هیلا آن را رد میکند.
یک منبع دیپلماتیک در مورد مذاکرات روز دوشنبه اسرائیل و حماس به سیانان گفت: «حماس ادعا میکند بیش از ۴۰ گروگان را در اختیار ندارد.»
این مساله موانعی بر سر راه تمدید آتشبس ایجاد میکند زیرا طبق توافق، در ازای آزادی تعدادی از زندنیان فلسطینی، تمام گروگانهای ربوده شده به دست حماس باید آزاد شوند. بنابراین حماس برای تحویل دادن گروگانها باید آنها را در اختیار داشته باشد.
سیانان پیش از این و قبل از شروع روند آزاد کردن گروگانها در روز جمعه سوم آذر، گزارش کرده بود حدود ۴۰ تا ۵۰ تن از گروگانها به وسیله گروه جهاد اسلامی فلسطین یا گروهها و افراد دیگر نگهداری میشوند.