نرگس محمدی اعدام‌های اخیر ایران را مایه ننگ حکومت استبدادی سرکوبگر خواند

نرگس محمدی، زندانی سیاسی و برنده جایزه نوبل صلح، در نامه‌ای از زندان اوین با محکوم کردن اعدام میلاد زهره‌وند از بازداشت‌شدگان خیزش و حمیدرضا آذری، متهم کودک-مجرم، از کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل خواست برای توقف اعدام در ایران اقدام فوری، قاطع و سریع اتخاذ کند.

محمدی در بخشی از این نامه که در حساب اینستاگرامش منتشر شده، با طرح این پرسش که «سخت در تردید و حیرتم که جهان چگونه به کشتار و اعدام مردم سرزمین ایران می‌نگرد؟» اعدام‌ها را مایه ننگ حکومت «استبدادی سرکوبگر» جمهوری اسلامی و خشم مردم ایران دانسته و از آن به‌عنوان عاملی برای سهمگین‌تر شدن اعتراضات مردمی یاد کرده است.

او اعدام میلاد زهره‌وند را سربه‌دار شدن هشتمین معترض جنش «زن، زندگی، آزادی» و اعدام حمیدرضا آذری را به دار کشیده شدن کودکی ۱۷ ساله توصیف کرد.

میلاد زهره‌وند روز پنج‌شنبه دوم آذر به شکلی مخفیانه در زندان ملایر اعدام شد. زهره‌وند در ارتباط با مرگ علی نظری، مامور اطلاعات سپاه در جریان خیزش انقلابی به اعدام محکوم شده بود.

حمیدرضا آذری روز جمعه سوم آذر به اتهام قتل در زندان سبزوار به دار آویخته شد. او در زمان وقوع جرم، بازداشت و اعدام کمتر از ۱۸ سال داشت و کودک‌-مجرم بود.

نرگس محمدی در بخشی از نامه‌اش به اعدام قاسم آبسته، زندانی عقیدتی کرد و اهل سنت اشاره کرده و نوشته «ماشین اعدام در سرتاسر کشور شتاب گرفته و پیام حکومت استبدادی دینی به جامعه، تداوم کشتار و اعدام است.»

این زندانی سیاسی از این روند به‌عنوان «جنگ حکومت با تمام ابزار سرکوب و مرگ، علیه مردم مظلوم، معترض و بی‌دفاع ایران» یاد کرده است.

نرگس محمدی که ۱۴ مهرماه امسال برنده جایزه نوبل صلح سال ۲۰۲۳ شد، با انتقاد از بی‌توجهی به افزایش روند اعدام‌ها در ایران از جامعه بین‌الملل پرسیده: «آیا تصور می‌کنند اعدام جوانان سرزمین ما که چون برگ خزان در پاییز سرد بر زمین می‌ریزد، در این‌گوشه از شرقِ جهان پهناور، امری مفروض است؟ یا شاید تصور می‌کنند احکام اعدام بر اساس قوانین و در دادگاه‌های علنی و منصفانه و با دفاع متهم از خود انجام شده است؟»

پارلمان اروپا روز پنج‌شنبه دوم آذر در بخشی از یک قطعنامه‌ در محکومیت نقض گسترده حقوق بشر در ایران اعلام کرد اقدام جمهوری اسلامی را در صدور احکام اعدام و افزایش نگران‌کننده اعدام‌ها به‌شدت محکوم می‌کند.

محمدی با بیان اینکه «آیا صدور یک بیانیه در یک کاغذ کافی‌ است؟» از نبود اراده جهانی برای توقف اعدام بی‌امان و گسترده در سراسر شهرهای ایران انتقاد کرد.

او اضافه کرده که جمهوری اسلامی با بهانه‌های واهی و بی‌اساس که فقط به قصد ارعاب و وحشت مردم معترض ایران است، دست به اعدام‌ها می‌زند.

این فعال حقوق بشر زندانی در پایان نامه‌اش از مردم ایران خواسته «دادخواهان را تنها نگذارند و وجدان‌های بیدار صدای رسای دادخواهی در این سرزمین رنج‌کشیده ، صدای افراد زیر حکم اعدام و معترض به تداوم اعدام‌ها باشند.»

افزایش صدور و اجرای احکام اعدام در ایران

روز دوشنبه ۲۲ آبان، سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی نوشت از آغاز جنگ در غزه ۱۱۴ نفر در ایران اعدام شده‌اند.

وبسایت حقوق بشری هرانا نیز در گزارشی نوشت در بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۲ تا هشت اکتبر ۲۰۲۳، دست‌کم ۶۵۹ شهروند در ایران اعدام شدند و شمار اعدام‌شدگان طی این مدت در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته حدود ۲۴ درصد افزایش یافته است.

بر اساس گزارش سازمان عفو بین‌الملل، از یک ژانویه ۲۰۱۲ تا ۳۱ ژوییه ۲۰۲۳، بیش از پنج هزار نفر شامل دست‌کم ۵۷ کودک در ایران به دار آویخته شدند.

پیش‌ از این آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در جدیدترین گزارش خود درباره وضعیت حقوق بشر در ایران، افزایش اعدام‌ها را نگران‌کننده و هشدار‌ دهنده خوانده بود.