تحصن و اعتصاب دانشجویان در جواب حمله حراست به کلاسهای درس دانشگاه بهشتی
پس از حمله نیروهای حراست به کتابخانه و کلاسهای درس دانشگاه بهشتی، دانشجویان دانشکده روانشناسی با تحصن در محوطه دانشگاه، از حضور در کلاسهای درس در روزهای ۳۰ آبان و یک آذر خودداری کردند.
کانال تلگرامی شوراهای صنفی دانشجویان کشور شامگاه سهشنبه ۳۰ آبان خبر داد دانشجویان دانشکده روانشناسی دانشگاه بهشتی با صدور بیانیهای اقدام به تحریم کلاسهای درس کردند.
روز دوشنبه ۲۹ آبان تعدادی از نیروهای حراست دانشگاه بهشتی به کتابخانهها و داخل کلاسهای درس در دانشکدههای روانشناسی، ادبیات و علوم انسانی حمله کردند.
بر اساس بیانیه دانشجویان دانشکده روانشناسی، در این حملات علاوه بر نیروهای حراست، افراد «بینام و نشانی» هم حضور داشتند که صورتهای خود را پوشانده بودند و هیچ مدرک شناساییای همراه نداشتند.
پیشتر اعلام شده بود زمانی که استادان مشغول تدریس بودند، نیروهای حراست کارت دانشجویان دختری را که مقنعه بر سر نداشتند ضبط کردند و در یکی از دانشکدهها، استاد را هم به دلیل اینکه برخی دانشجویان کلاسش حجاب اجباری نداشتهاند، برای بازخواست از کلاس درس بیرون کشیدهاند.
علاوه بر کلاسهای درس، نیروهای حراست برای ضبط کارتهای دانشجویی به کتابخانه دانشگاه نیز حمله کردند اما با مقاومت دانشجویان، مجبور به ترک کتابخانه شدند.
دانشجویان دانشکده روانشناسی در بیانیهشان اتفاقات روز دوشنبه را از «زشتترین روزهای دوره تحصیل» خود خواندند.
به گفته آنان، چنین اقداماتی منجر به «تعطیلی فضای آموزشی و پژوهشی دانشکده» و به خطر انداختن بدیهیترین حقوق دانشجویان از جمله حق امنیت آنان خواهد شد.»
در این بیانیه تاکید شده است این اقدامات تنها «به سود متعصبین و سودجویانی» است که در پوشش دین، تنها به قدرتنمایی و ارضای اهداف دیگرآزارانه خود مشغولاند.
صادرکنندگان این بیانیه خواهان همدلی و اتحاد همه دانشجویان در برابر چنین رفتارهایی شدند و اعلام کردند برای نشان دادن همبستگی، روزهای سهشنبه و چهارشنبه کلاسهای درسی خود را تحریم و اعتصاب میکنند.
تلاش برای سرکوب دانشجویان به دلیل تن ندادن به حجاب اجباری در دانشگاه بهشتی و دیگر دانشگاهها طی ماههای گذشته شدت گرفته است.
بر اساس گزارش کانال دانشجویان متحد، پیش از آغاز سال تحصیلی جدید سامانه گلستان دانشجویان دختر بهشتی از دسترس خارج شد و کمیته انضباطی آنان را مجبور به «دادن تعهد در ازای انتخاب واحد» کرد.
از سوی دیگر، پیامدهای حضور بدون حجاب اجباری دانشجویان دختر در مراسم فارغالتحصیلی پردیس کیش دانشگاه شریف ادامه یافت و روز سهشنبه ۳۰ آبان گزارشهایی درباره برکناری رسول جلیلی، رییس این دانشگاه منتشر شد.
پیش از این و در روز شنبه ۲۷ آبان، علی سلک غفاری، رییس پردیس کیش در نامهای به رییس دانشگاه شریف و رییس هیات امنای پردیس کیش، از سمت خود کنارهگیری کرد.
تلاش روسای دانشکدهها و دانشگاهها و نیروهای حراست برای سرکوب دانشجویان اتفاق جدیدی نیست اما به ویژه پس از شکل گرفتن جنبشهای اعتراضی دانشجویی به دنبال خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۱ شدت گرفته است.
در اعتراض به خفقان حاکم بر دانشگاهها و همچنین فشارهای حراست بر فضای خوابگاههای دخترانه، دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس روزهای ٢١ و ٢٢ آبان اعتصاب کردند.
در این دو روز دانشجویان در کلاسهای درس، کتابخانه و برخی آزمایشگاههای دانشگاه حاضر نشدند.
آنان همچنین با انتشار بیانیهای خواهان پایان یافتن امنیتیسازی دانشگاه، محدود شدن اختیارات حراست، پایان برخوردهای خشن با نوع پوشش دانشجویان و پروندهسازیها شدند.
پیش از این نیز تجمعی اعتراضی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران شکل گرفت که دلیل آن اقدام غلامرضا جمشیدیها، رییس دانشکده برای ضبط کارت دانشجویی یکی از دانشجویان و توهینهای او بود.
جمشیدیها روز ۱۴ آبان دانشجویان را فاحشه و دانشکده را فاحشهخانه نامیده بود.
فعالان دانشجویی دانشگاه «علامه طباطبایی» با انتشار بیانیهای به این حمله و فحاشی واکنش نشان دادند و در عین حال برخورد توهینآمیز روسای دانشگاهها و دانشکدهها با دانشجویان را اتفاقی تکرار شونده خواندند.
پیشتر رییس دانشکده علوم اجتماعی طباطبایی دانشجویان را با الفاظ «کدو» و «گَله» خطاب کرده بود.
روسای دانشگاههای ایران از مهر سال گذشته و شکلگیری جنبشهای اعتراضی دانشجویی و گسترش مخالفت با حجاب اجباری، سیاستها و برخوردهای امنیتی بیشتری را علیه دانشجویان از جمله با تغییر آییننامه و راهاندازی گیتهای عبوری و سامانه تشخیص چهره در پیش گرفتهاند.
در این مدت صدها دانشجو احضار و بازداشت و بسیاری نیز با احکام انضباطی مانند تعلیق و محرومیت از تحصیل یا تبعید تحصیلی مواجه شدهاند.