در سالگرد آبان خونین، اینترنت ایران برای چند ساعت به طور کامل قطع شد
در چهارمین سالگرد آبان خونین، گزارشها حاکی از اختلال شدید در اینترنت ایران و قطع کامل آن در بعضی نقاط است. قطع سراسری اینترنت یادآور آبان ۹۸ است که ارتباط اینترنتی با ایران برای یک هفته قطع شد و جمهوری اسلامی در بیخبری دست به کشتار معترضان زد.
از صبح شنبه ۲۷ آبان کاربران در شبکههای اجتماعی از ناتوانی در دسترسی به برخی سایتهای خارجی و سرویس جیمیل خبر دادند. نتبلاکس، سازمان ناظر بر دسترسی به اینترنت، این اختلال را تایید کرد.
خبرگزاری تسنیم نوشت بروز مشکل در برخی شرکتهای ارائهدهنده اینترنت علت امر بوده است.
این خبرگزاری وابسته به سپاه مدعی شد: «اختلال در اینترنت که ساعتی پیش در برخی نقاط کشور به ویژه تهران گزارش شده بود، رفع شد.»
خبرگزاری ایسنا نیز از قطع فعالیت برخی شبکههای اجتماعی در کشور خبر داد.
«شبکه شرق» با استناد به پیگیری خبرنگار خود از شرکتهای اینترنتی نوشت که این مشکل مربوط به شبکه زیرساختی کشور است.
شرق اضافه کرد در دو هفته اخیر اینترنت کشور به دلیل قطع فیبرنوری در مسیر ارمنستان و گرجستان دچار اختلال شدید شده بود و اینبار برخی خبرهای تایید نشده حکایت از حمله سایبری به زیرساختهای کشور دارد.
روابط عمومی شرکت ارتباطات زیرساخت در اطلاعیهای عنوان کرد در شبکه انتقال استان تهران از ساعت ۹:۴۵ تا ۱۰:۲۵ در ارائه ترافیک داخل و بینالملل اپراتورهای کشور اختلالی رخ داد اما به حالت عادی بازگشت.
در این اطلاعیه ادعا شد در حال حاضر هیچ گونه اختلالی در شبکه ارتباطات زیرساخت وجود ندارد.
با این حال تا زمان انتشار این گزارش، مسوولان وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات جمهوری اسلامی درباره دلیل اختلال امروز در شبکه اینترنت توضیحی ندادهاند.
نتبلاکس بر اساس معیارهای فنی اتصال به اینترنت، گزارشها درباره اختلال شدید و قطع سیستماتیک اینترنت در ایران را تایید کرد و گزارش داد اینترنت ایران برای مدتی با اختلال شدید روبهرو شد و به ۵۷ درصد سطح عادی کاهش یافت.
چهار سال پیش در چنین ایامی، اعتراضات خونین آبان ۱۳۹۸، یکی از گستردهترین اعتراضات مردمی علیه جمهوری اسلامی شکل گرفت که شدیدترین سرکوبها از سوی حکومت را به دنبال داشت.
به دنبال قطع اینترنت و سخنرانی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و فرمان سرکوب خشن و شدید تجمعات، اعتراضات مردمی در سراسر کشور به خاک و خون کشیده شد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، هزار و ۵۰۰ نفر در جریان سرکوب این اعتراضات کشته شدند؛ هر چند که عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور دولت حسن روحانی در آن زمان کشته شدن حدود ۲۲۵ نفر را تایید کرد.
سازمان عفو بینالملل در ماههای پس از کشتار آبان ۹۸ گزارش داد محلههای فقیرنشین حاشیه شهر تهران با ۱۶۳ کشته، استان خوزستان با ۵۷ کشته و استان کرمانشاه با ۳۰ کشته بالاترین رقم قربانیان را در این سرکوب داشتند.
علاوه بر این، دستکم شش هزار مرگ با «منشا نامعلوم» در آبان ماه ۹۸ ثبت شده است.
در روزهای گذشته و در ادامه برنامههای یادبود کشتهشدگان آبانهای خونین ۱۳۹۸ و ۱۴۰۱، مراسم بزرگداشت شماری از قربانیان این قتلهای حکومتی در شهرهای مختلف ایران برگزار شد.
همزمان نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی به شیوههای مختلف تلاش کردند تا با اعمال فشار شدید بر خانوادههای دادخواه و شهروندان، جلوی برگزاری برنامههای یادبود جانباختگان آبان را بگیرند.