گلرخ ایرایی در واکنش به جنگ اسرائیل و حماس در غزه: در جانب انسانیت میایستیم
گلرخ ایرایی، زندانی سیاسی، در نامهای از زندان اوین به ادامه کشتار غیرنظامیان در غزه و مواضع جمهوری اسلامی در قبال جنگ اسرائیل و حماس واکنش نشان داد. او در بخشی از این نامه که در حساب اینستاگرامش منتشر شده، از نقش قدرتهای جهانی در حمایتِ بیچون و چرا از اسرائیل انتقاد کرده است.
گلرخ ایرایی، زندانی سیاسی و از بازداشتشدگان خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی است که با حکم دادگاه انقلاب تهران به پنج سال زندان قطعی و مجازاتهای تکمیلی محکوم شده است.
به نوشته این فعال مدنی زندانی، بر آمدن حماس، نتیجه تلاشهای راستگرایان در اسرائیل برای نابودی جنبش سکولار «سازمان آزادیبخش فلسطین» و برای توجیه سیاستهای توسعهطلبانه اسرائیل بوده است.
ایرایی با اشاره به رویکرد منتقدان و سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی نوشت مردم ایران که بیش از یک قرن است زیر فشار استبداد مقاومت میکنند، در جانب انسانیت میایستند.
او همچنین خواستار توقف آنچه «نسلکشی و کودککشی فلسطینیها از سوی اسرائیل» عنوان کرده، شده است.
پیش از این نرگس محمدی، زندانی سیاسی و برنده جایزه نوبل صلح نیز در پیامی از زندان اوین خواستار آتشبس فوری در جنگ اسرائیل و حماس شد و نوشت جنگ و استبداد «دو روی یک سکهاند» و «ویرانگر انسانیتاند و انسان میکشند».
محمدی در نامهاش خواهان کوتاه کردن دست جنگافروزان از سر مردم بیگناه و احترام به حقوق انسان شد.
ایرایی نیز با اشاره به اینکه گرایش عمومی به عدم تفکیک مردم فلسطین از نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی، واکنشی است به دفاع ریاکارانه جمهوریاسلامی از مردم فلسطین، هشدار داده که نباید در دام تبلیغات ۴۰ ساله حکومت ایران افتاد.
این زندانی سیاسی، عقبگرد جمهوری اسلامی از تهدیدهای اولیه خود و اتخاذ رویکردی دیپلماتیک در قبال جنگ غزه را نتیجه حضور نیروهای آمریکایی در منطقه دانست.
او از جمهوری اسلامی به عنوان رژیمی یاد کرد که در مرزهای خود واهمهای از کودککشی، اعدام، شکنجه و آزار و اذیت مردم تحت حاکمیت خود ندارد و آخرین مقابلهاش با مردم در خیزش ۱۴۰۱ و پس از کشتن ژینا مهسا امینی، در حافظه جهانیان نقش بسته است.
او نوشت: «چنین رژیمی نمیتواند و نمیخواهد حمایتی از مردم تحت ستم در سرزمینی دیگر داشته باشد.»
به نوشته این زندانی سیاسی، جمهوریاسلامی با این سیاست مزورانه و از سر ترس، فلسطینیان را در میانه آتش جنگ به حال خود رها کرده است.
گلرخ ایرایی اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ پس از تحمل سالها حبس از زندان آزاد شد اما تنها چهار ماه بعد در مهر ۱۴۰۱ بار دیگر بازداشت و زندانی شد.
در جریان جلسه دادگاه او در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران قاضی ایمان افشاری به توییتها، پستها و استوریهای ایرایی در اینستاگرام از جمله چند استوری درباره فراخوانها برای حضور گستردهتر در خیابان و توییتی حاوی اصطلاح «رژیم کودککش»، به عنوان سند برای اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» استناد کرد و او را به پنج سال زندان قطعی محکوم کرد.
با گذشت نزدیک به ۴۰ روز از حمله حماس به جنوب اسرائیل و آغاز جنگی تمامعیار، روز سهشنبه ۲۳ آبان، سازمان دیدهبان حقوق بشر خواهان بررسی حملات اسرائیل به برخی تاسیسات مانند بیمارستانها به عنوان «جنایت جنگی» شد.
این سازمان نوشت که با وجود ادعای ارتش اسرائیل در پنج نوامبر مبنی بر «استفاده حماس از بیمارستانها» هیچ مدرکی ارائه نشده که محروم کردن بیمارستانها و آمبولانسها را از وضعیت حفاظت شدهشان توجیه کند.