نام «چهارشنبه سوری» و «شب یلدا» در تقویم ایران تغییر کرد
بر اساس تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۱۴۰۳ در تقویم رسمی، آخرین شب پاییز، (شب یلدا) و سهشنبه آخر سال، (چهارشنبه سوری) به «روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان» و «روز تکریم همسایگان» تغییر نام پیدا کردند.
برخی از رسانههای ایران چنین تصمیمی را به عنوان «حذف» نامهای شب یلدا و چهارشنبه سوری توصیف کردند.
عباس میرزاحسینی، سخنگوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز یکشنبه ۲۱ آبان درباره تغییر نام شب یلدا به خبرگزاری ایسنا گفت: «متناسب با فرهنگ و سنتهای ایرانی اسلامی که در شب یلدا مرسوم بوده، «روز ترویج میهمانی و پیوند با خویشان» نیز به نام این روز اضافه شده» است.
او افزود این نام جدید نه تنها تفاوت ماهوی با آداب و رسوم این شب ندارد بلکه بر هویت ملی و فرهنگ تمدن ایرانی اسلامی تاکید دارد.
این مقام جمهوری اسلامی درباره تغییر نام مناسبت «چهارشنبهسوری» نیز گفت: «با نظر کارشناسان و صاحبنظران کارگروههای تخصصی در شورای فرهنگ عمومی برای توجه به هویت ایرانی برای نخستین بار این روز با نام «روز تکریم همسایگان» به تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران اضافه شده است که این نامگذاری مقوم فرهنگهای ایرانی اسلامی است.»
برخی مخاطبان در تماس با ایران اینترنشنال به تغییر نامهای شب یلدا و چهارشنبهسوری در شورای عالی انقلاب فرهنگی واکنش نشان دادند و عنوان کردند که جمهوری اسلامی درصدد نابودی فرهنگ کهن ایران است و «حتی دلشان میخواهد نام ایران را هم تغییر دهند».
یکی از آنها گفت: «مردم نامهای درست را میگویند و به فرزندانمان هم همانها را یاد میدهیم.»
جمهوری اسلامی از ابتدای تاسیس خود موافق مناسبتهای باستانی و فرهنگی ایرانیان چون نوروز، سیزدهبدر، شب یلدا یا چهارشنبهسوری نبوده، اما نتوانسته بود آنها را به طور کلی از تقویم حذف کند.
نوروز امسال، در حالی که هر سال مردم در روز سیزدهم فروردین، برای برگزاری مراسم «سیزده بدر» به پارکها، تفرجگاهها و دیگر مناطق سرسبز رفته بودند، جمهوری اسلامی به بهانه ماه رمضان ممنوعیتهایی را برای ورود مردم به پارکها وضع کرد.
همچنین چهارشنبه سوری در سالهای اخیر به ویژه سال گذشته به عرصهای برای اعلام مخالفت مردم با جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
سال گذشته، شاهزاده رضا پهلوی در توییتی نوشت: «چهارشنبهسوری امسال، فرصتی است تا نشان دهیم انقلاب بزرگ ملت ایران زنده است و آتشی که نمیرد همیشه در دل ماست.»
پیشتر احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران گفته که جمهوری اسلامی خواستار «نوروز اسلامی» است. او همچنین گفته که جشنهای چهارشنبه سوری «از اقدامات نابخردانه است».