درگیری در اطراف بیمارستانهای غزه؛ تاکید اسرائیل بر مخالفت با آتشبس
در حالی که سیستم درمانی غزه در آستانه فروپاشی قرار گرفته و درگیریهای حماس و اسرائیل در نزدیکی بیمارستانهای شمال این باریکه ادامه دارد، نخستوزیر اسرائیل بار دیگر بر مخالفت کشورش با آتشبس تاکید کرد.
بنیامین نتانیاهو در نشستی خبری آزادی گروگانها را هدف اصلی اسرائیل خواند و گفت: بدون آزادی آنها آتشبسی وجود نخواهد داشت.
او تاکید کرد اسرائیل تحت هیچ شرایطی از کنترل امنیتی غزه دست نخواهد کشید و پس از حذف حماس با کنترل غزه به دست تشکیلات خودگردان فلسطین مخالفت خواهد کرد.
نتانیاهو با اشاره به اینکه نیروهای اسرائیلی محاصره غزه را کامل کردهاند، تاکید کرد اسرائیل با تمام قوا به حمله به غزه ادامه خواهد داد و صلح و امنیت پس از حذف حماس به دست میآید.
نخستوزیر اسرائیل ضمن هشدار به حزبالله لبنان گفت: آماده حرکت در همه جبههها بهویژه جبهه شمالی هستیم.
در همین حال، سخنگوی شاخه نظامی حماس گفت که نیروهای این گروه طی ۴۸ ساعت گذشته بیش از ۱۶۰ هدف نظامی اسرائیل در غزه را منهدم کردند.
ارتش اسرائیل روز شنبه ۲۰ آبان از کشته شدن پنج سرباز خود طی عملیات زمینی در غزه خبر داد.
در مقابل، «شین بت» آژانس امنیت اسرائیل و ارتش این کشور در بیانیهای اعلام کرد که طی حملات هوایی در نوار غزه حدود ۲۰ شبهنظامی فلسطینی که عمدتا اعضای حماس بودند، کشته شدند.
در این بیانیه آمده که این افراد طی سال های اخیر برای پیشبرد حملات علیه شهروندان اسرائیلی تلاش میکردند.
وخامت اوضاع انسانی در غزه
با وخیمتر شدن شرایط انسانی در غزه و محاصره بیمارستانها در درگیریها، سخنگوی وزات بهداشت غزه اعلام کرد به جز بیمارستان باپتیست که با ظرفیت محدود کار میکند، همه بیمارستانها در شمال غزه از کار افتادهاند.
وزیر بهداشت غزه گفت که ۳۹ نوزاد در بیمارستان شفا به دلیل قطع برق و کمبود اکسیژن و دارو جان خود را از دست دادند.
همچنین رسانههای فلسطینی گزارش دادند در حمله هوایی اسرائیل به بازارهای اردوگاه پناهندگان الفالوجه و جبالیا در شمال غزه، ۱۸ نفر کشته شدند.
محمد ابو سلمیه، مدیر بیمارستان شفا، بزرگترین بیمارستان در نوار غزه، نیز گفت که ۲۵ نفر در حمله به این بیمارستان و مدرسه البراق که بسیاری از مردم به آنجا پناه آورده بودند، کشته شدند.
در همین حال، رسانههای فلسطینی گزارش دادهاند که تانکهای اسرائیلی بیمارستان الشفا در شمال غزه را از همه جهات محاصره کردهاند.
سازمان بهداشت جهانی با اعلام اینکه ارتباطاتش را با افراد مورد تماس خود در بیمارستان الشفا در شمال غزه از دست داده است، درباره وضعیت کادر درمانی، صدها بیمار و هزاران فرد آوارهای که در آنجا پناه گرفته بودند، به طور جدی ابراز نگرانی کرد.
هلال احمر فلسطین هشدار داد تانکهای اسرائیلی به ۲۰ متری بیمارستان القدس در نوار غزه رسیدهاند.
هلال احمر فلسطین افزود «تیراندازی مستقیم» به بیمارستان باعث ایجاد رعب و وحشت میان کسانی شده است که به این مرکز پناه آوردهاند.
مای الکیله، وزیر بهداشت فلسطین، اعلام کرد از مجموع ۳۰ بیمارستان نوار غزه، ۲۰ بیمارستان در پی وخامت اوضاع تعطیل شدهاند.
به گفته وزیر بهداشت فلسطین، همچنین به دلیل کمبود شدید امکانات، بسیاری از بیماران روی زمین بیمارستان دراز کشیدهاند و بدون بیهوشی تحت درمان قرار میگیرند.
تنشها در کرانه باختری نیز ادامه داشت. وزارت بهداشت تشکیلات خودگردان فلسطین اعلام کرد که دو فلسطینی توسط اسرائیل در شهر جنین در کرانه باختری کشته شدند.
هاآرتص نوشت از زمان آغاز درگیریها میان حماس و اسرائیل، هزار و ۵۶۰ فلسطینی در کرانه باختری بازداشت شدهاند.
نشریه وال استریتژورنال در همین زمینه در گزارشی نوشت که مجتمع بیمارستانی شفا در غزه در محاصره اسرائیل قرار دارد و کمتر از سه هزار نفر در آن باقی ماندهاند. این نشریه به نقل از مقامات اسرائیل نوشت که ممکن است شماری از گروگانها در زیر این بیمارستان باشند و این موضوع کار ارتش را دشوارتر کرده است.
سخنگوی دولت اسرائیل هم گفت که مقر حماس در زیر بیمارستان شفا قرار دارد.
ادامه درگیریها در منطقه
در ادامه حملههای نیروهای شبهنظامی منطقه به مواضع آمریکا و اسرائیل، دیلی میل به نقل از یک مقام پنتاگون گزارش داد چند پهپاد انتحاری به سمت پایگاه رمیلان، محل استقرار نیروهای آمریکایی و ائتلاف بینالمللی ضد داعش، در شمال سوریه پرتاب شدند.
طبق این گزارش، یکی از این پهپادها سرنگون شد و بقیه به این پاپگاه برخورد کردند، اما منفجر نشدند. این حملهها خسارت و تلفاتی نداشتند.
همزمان با جدیتر شدن درگیریها بین حزبالله و اسرائیل، یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل هشدار داد که حزبالله لبنان نزدیک است «اشتباه بزرگی» را مرتکب شود که به فرار ساکنان بیروت از خانههایشان منجر خواهد شد.
او گفت: «حزبالله، لبنان را به جنگی میکشاند که ممکن است رخ دهد و در درجه اول شهروندان لبنانی بهای آن را پرداخت خواهند کرد.»
از سوی دیگر، ارتش اسرائیل اعلام کرد در واکنش به شلیک پرتابههایی از سمت بلندیهای جولان سوریه، هواپیماهای جنگنده اسرائیل زیرساختهای گروههای تروریستی را در سوریه بمباران کردند.
پیشتر دیدهبان حقوق بشر سوریه از حمله تلافیجویانه اسرائیل علیه اهدافی در حومه غربی درعا خبر داده بود.
واینت گزارش داد از زمان شروع عملیات زمینی ارتش اسرائیل در نوار غزه، پنج هزار موضع متعلق به گروههای شبهنظامی فلسطینی هدف قرار گرفتهاند.
دومین سخنرانی دبیر کل حزبالله لبنان
حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان در دومین سخنرانی خود از زمان آغاز مناقشه حماس و اسرائیل، با اشاره به حمایت نظامی و مالی جمهوری اسلامی از «گروههای مقاومت» در منطقه گفت این حمایتها همچنان ادامه دارد و هیچگاه پنهان نبوده است.
او تاکید کرد «اگر جبهه مقاومت تا کنون قادر به ادامه مبارزه بوده، به دلیل حمایتهای جمهوری اسلامی است.»
دبیر کل حزبالله هدف قرار گرفتن مواضع نیروهای آمریکایی در عراق از سوی گروههای شبهنظامی متحد تهران را اقدامی برای اعلام همبستگی با غزه دانست و افزود این حملات همچنین «در خدمت ایده آزادسازی عراق و سوریه از دست بقیه نیروهای اشغالگر است.»
نصرالله آمریکا را به مدیریت حملات اسرائیل در نوار غزه متهم کرد و گفت: «آنکه میتواند جلوی این تجاوز را بگیرد، همان کسی است که این تجاوز را مدیریت میکند.»
رایزنیهای بینالمللی درباره مناقشه خاورمیانه
در ادامه تلاشهای بینالمللی برای پایان درگیریها، آکسیوس به نقل چهار مقام آمریکایی و اسرائیلی گزارش داد برت مکگرک، مشاور ارشد بایدن در امور خاورمیانه هفته آینده برای گفتوگو درباره جنگ حماس و اسرائیل و آزادی گروگانها به چند کشور خاورمیانه سفر خواهد کرد.
همچنین نشست اضطراری سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب روز شنبه ۲۰ آبان در ریاض برگزار شد.
ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی در این نشست خواهان تحریم اسرائیل از سوی دولتهای اسلامی به ویژه در زمینه انرژی شد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی هم در این نشست خواستار پایان فوری عملیات نظامی و آزادی گروگانها شد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی دلیل برگزاری مشترک نشست سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب را اهمیت مساله غزه عنوان کرد.
آسوشیتدپرس نوشت تظاهرات گسترده حامیان فلسطین در لندن در حالی برگزار شد که بیش از دو هزار نیروی پلیس مسئولیت حفظ امنیت و جلوگیری از بر هم خوردن نظم را در جریان این تظاهرات بر عهده داشتند. برخی گزارشها تعداد شرکتکنندگان در این تظاهرات را ۳۰۰ هزار نفر تخمین زدهاند.
با این حال، تعدادی از معترضان راستگرا با نیروهای پلیس در نزدیکی بنای یادبود سنوتاف درگیر شدند.
واشینگتن پست به نقل از یک منبع دیپلماتیک نوشت در مذاکراتی که به میانجیگری قطر برای آزادی گروگانهای اسرائیلی در اختیار حماس در جریان است، پیشرفت مشاهده میشود.
بنا بر این گزارش، در این مذاکرات که دیوید بارنیا، رییس موساد، ویلیام برنز، رییس سازمان سیآیایو محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر شرکت داشتند، طرفین در مورد آزادی ۲۰ زن و کودک اسرائیلی در ازای آتشبسی سه روزه و همچنین ارسال کمکها به شمال نوار غزه به بحث و تبادل نظر پرداختند.
هاآرتص نوشت عصر شنبه ۲۰ آبان در چندین شهر اسرائیل تظاهراتی در حمایت از گروگانهای در اختیار حماس برگزار خواهد شد. تظاهرکنندگان خواستار تلاش دولت اسرائیل برای آزادی فوری این افراد هستند.