بحران انسانی در غزه؛ حمله اسرائیل به بیمارستانها و تعطیلی ۲۰ مرکز درمانی
با گذشت یک ماه از آغاز جنگ حماس و اسرائیل، اوضاع انسانی در غزه روز به روز وخامت بیشتری پیدا میکند. دستکم ۲۰ بیمارستان این منطقه به دلیل نبود سوخت از دور خارج شدند. روز جمعه ۱۹ آبان نیز حملاتی نظامی در نزدیکی بیمارستانهای شفا، رنتیسی و اندونزیایی گزارش شد.
حمله به سه بیمارستان
مقامهای حماس صبح جمعه گزارش دادند که نیروهای دفاعی اسرائیل به حومه شفا، بزرگترین بیمارستان شهر غزه رسیدهاند. جایی که اسرائیل معتقد است مقر اصلی حماس در آن قرار دارد.
ارتش اسرائیل بارها گروه حماس را متهم کرده که از بیمارستانها برای هماهنگی حملات علیه اسرائیل و به عنوان مخفیگاه فرماندهان استفاده میکند.
بر همین اساس به گفته منابع فلسطینی روز جمعه درگیریهای شدیدی در اطراف شفا و نزدیکی بیمارستانهای قدس و رنتیسی در بخش شمالی نوار غزه رخ داد.
وزارت بهداشت فلسطینی در غزه که تحت کنترل حماس است اعلام کرد در حمله اسرائیل به حیاط شفا ۱۳ نفر کشته و دهها تن زخمی شدند.
محمد ابوسلمیه، مدیر بیمارستان در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه مدعی شد که «تانکهای اسرائیلی به بیمارستان شفا شلیک کردند».
با اینحال خبرگزاریهای بزرگ جهان گفتند قادر به تایید درستی این ارقام نیستند.
به نظر میرسد احتیاط رسانهها درباره راستیآزمایی چنین خبرهایی، به گزارشهای نادرست درباره «حمله ۲۵ مهر اسرائیل به بیمارستان الاهلی غزه» برگردد.
در پی اصابت موشک به بیمارستان باپتیست الاهلی در نوار غزه، منابع فلسطینی خبر دادند دستکم ۵۰۰ نفر کشته و زخمی شدند. مقامهای اسرائیلی این آمارها را زیر سوال بردند.
علت این انفجار هم مورد بحث قرار داشت. به طوریکه اسرائیل و شماری از کشورها مانند آمریکا، فرانسه، بریتانیا و کانادا علت انفجار را «شلیک موشکی ناموفق جهاد اسلامی فلسطین از داخل غزه» دانستند.
ادعای اسرائیل درباره استفاده حماس از بیمارستانها بهعنوان سپر انسانی
اسرائیل اظهارنظری فوری درباره این حملات نکرد. اما این کشور میگوید «غیرنظامیان را هدف قرار نمیدهد» و برای جلوگیری از ضربه زدن به آنها، تمام تلاش خود را میکند.
اسرائیل تاکید دارد که شبهنظامیان حماس، مراکز فرماندهی و تونلهایی را در زیر شفا و بیمارستانهای دیگر پنهان کردهاند. اتهاماتی که حماس آن را رد میکند.
ارتش اسرائیل پیشتر گفته بود در حالیکه جهان «بیمارستان، مدرسه، مرکز بازی» میبیند، حماس به این اماکن در قلب جمعیت غیرنظامی، به چشم یک فرصت نگاه میکند.
وضعیت فاجعهبار بیمارستانها
مارگارت هریس، سخنگوی سازمان جهانی بهداشت نیز روز ۱۹ آبان گفت که اکنون ۲۰ بیمارستان از ۳۶ بیمارستان این منطقه «به طور کامل از کار افتادهاند».
او به نقل از همکارانش در نوار غزه گفت که «خشونت شدیدی» در منطقه وجود دارد.
نهادهای بینالمللی شرایط بیمارستانهای غزه را «فاجعهبار» توصیف کردند و گفتند تقریبا برای هر تخت، دو بیمار وجود دارد و تعداد مجروحان ساعت به ساعت افزایش مییابد.
بر اساس این گزارشها، پزشکان مجبورند بیماران را در راهروها، روی زمین و بیرون از ساختمان مداوا کنند.
در حالیکه بیماران با تمام شدن داروهای مسکن و بیهوشی، دردهای غیرضروری و شدیدی را متحمل میشوند.
از سوی دیگر هزاران آواره فلسطینی در حیاط و پارکینگ بیمارستانها پناه گرفتهاند و امیدوارند این اماکن از خانههایشان یا پناهگاههای سازمان ملل در شمال غزه امنتر باشند.
ارتش اسرائیل همچنان از مردم غیرنظامی میخواهد تا از طریق کریدورهای بشردوستانه به بخش جنوبی این منطقه تخلیه شوند.
روز جمعه، دهها غیرنظامی غزه که پرچمهای سفید را برافراشته بودند به دنبال دستور تخلیه، تلاش کردند محوطه بیمارستان النصر شهر غزه را ترک کنند. اما فیلمهای ویدیویی نشان داد که پس از تیراندازی، مجبور شدند به عقب برگردند.
منابع اسرائیلی، افراد مسلح حماس را متهم کردند که برای جلوگیری از خروج غیرنظامیان از محوطه، به سمت جمعیت شلیک کردهاند.
در مقابل منابع فلسطینی، ارتش اسرائیل را عامل تیراندازی معرفی کردند.
مقامات نهادهای امدادرسانی فلسطین و بینالمللی از آغاز جنگ اسرائیل و حماس هشدار دادند که غذا، دارو و سوخت غزه به ویژه در بیمارستانها در آستانه تمام شدن است.
اسرائیل اما وجود بحران انسانی در غزه را رد کرده و میگوید حماس هزاران لیتر سوخت و سایر منابعی را که از غیرنظامیان دریغ میکند، ذخیره کرده است.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل روز پنجشنبه در بیانیهای مطبوعاتی تکرار کرد که اسرائیل تا زمانی که تمام اسیران حماس در نوار غزه بازگردانده نشوند، نبرد علیه این گروه را متوقف نخواهد کرد.
روز گذشته اسرائیل تایید کرد که توقفهای مقطعی در نبرد را برای ایجاد کریدورهای بشردوستانهای که از طریق آن مردم بتوانند از متراکمترین و شدیدترین مناطق درگیری فرار کنند، رسمی و گستردهتر میکند.
توقفهای جدید چهار ساعته، هر روز در محلههای مختلف شمال غزه انجام میشود.
با این حال، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه در دهلینو گفت که اگرچه ایالات متحده از اقداماتی که اسرائیل برای به حداقل رساندن تلفات غیرنظامیان برداشته «قدردانی» میکند، اما آن را ناکافی میداند.
بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت حماس، از آغاز جنگ تاکنون ۱۱ هزار و ۷۸ نفر در غزه کشته و بیش از ۲۷ هزار نفر زخمی شدهاند.