حمله تانکهای اسرائیل به داخل نوار غزه در آستانه نشست فوری مجمع عمومی سازمان ملل
همزمان با ادامه حملههای هوایی سنگین اسرائیل به غزه، ارتش اسرائیل از حمله تانکهای این کشور به داخل این باریکه خبر داد. مجمع عمومی سازمان ملل برای بررسی وضعیت جنگ اسرائیل و حماس نشست اضطراری برگزار میکند.
ارتش اسرائیل اعلام کرد تانکهای اسرائیلی برای آمادهسازی زمینه برای مراحل بعدی نبرد، به شمال نوار غزه حمله کردند. ارتش اسرائیل گفت در این حملهها، سربازان اسرائیلی نیروهای تروریست، زیرساختهای آنها و مواضع شلیک موشکهای ضد تانک را هدف قرار دادند و پس از عملیات از منطقه خارج شدند.
به گزارش رادیو ارتش اسرائیل، این بزرگترین عملیات زمینی اسرائیل در غزه، از زمان آغاز جنگ کنونی با حماس بوده است.
پیشتر نیز رسانههای فلسطین از حملههای هوایی سنگین اسرائیل به مناطق مختلف نوار غزه خبر دادند.
در همین حال، مجمع عمومی سازمان ملل پنجشنبه چهارم آبان درباره درگیری اسرائیل و فلسطین نشست اضطراری برگزار میکند. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، نیز که برای حضور در این جلسه به نیویورک رفته، پس از نمایندگان فلسطین، اسرائیل و اردن، سخنرانی میکند.
مارک والاس، مدیر عامل سازمان اتحاد علیه ایران هستهای، با اشاره به حضور وزیر خارجه جمهوری اسلامی در نیویورک گفت: او که دستانش به خون آمریکاییها آلوده است، نباید اجازه ورود به خاک آمریکا را دریافت میکرد.
جونی ارنست، سناتور جمهوریخواه، در واکنش به حضور وزیر خارجه ایران در نیویورک در اکس نوشت: در حالی که تروریستهای تحت حمایت ایران به نیروهای آمریکایی حمله کرده و شهروندان آمریکا را گروگان گرفتهاند، دولت بایدن به یک مقام ارشد ایران ویزا میدهد. این مماشات باید پایان یابد.
نشست فوری مجمع عمومی سازمان ملل در حالی برگزار میشود که روسیه و چین روز چهارشنبه ۳ آبان، پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا به شورای امنیت درباره جنگ اسرائیل و غزه را وتو کردند. این پیشنویس ضمن محکومیت حملههای ۱۵ مهر به اسرائیل، بر حق کشورها در دفاع از خود تاکید کرده بود. این قطعنامه خواستار آزادی گروگانها و ارسال کمکهای انساندوستانه به غزه شده بود.
هشدار بایدن به آیتالله
همزمان با ادامه حملههای اسرائیل به غزه و نگرانیها از گسترش درگیریها، جو بایدن در واکنش به حملات اخیر علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه، به جمهوری اسلامی درباره واکنش واشینگتن به این حملهها هشدار داد.
جو بایدن چهارشنبه سوم آبان در نشست خبری با نخستوزیر استرالیا گفت: «هشدار من به آیتالله این بود که اگر به اقدام علیه این نیروها [آمریکایی] ادامه دهند، ما پاسخ خواهیم داد و او باید آماده باشد. این هیچ ارتباطی با اسرائیل ندارد.»
او همچنین خاطرنشان کرد: باید به خاطر داشته باشیم که حماس نماینده اکثریت مردم فلسطین نیست؛ حماس پشت غیرنظامیان پنهان شده است.
رییسجمهوری آمریکا همچنین گفت: وضعیت بین اسرائیل و فلسطینیها هیچ وقت به قبل از حمله حماس به اسرائیل باز نمیگردد؛ آنچه در آینده پیش میآید باید راه حل دو کشوری باشد.
نگرانیهای بینالمللی درباره اقدامات نیروهای نیابتی ایران در حالی ادامه دارد که روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داد حدود ۵۰۰ شبهنظامی از حماس و جهاد اسلامی فلسطین، چند هفته پیش از حمله به اسرائیل در ایران تحت آموزشهای تخصصی قرار گرفتند. تعلیم آنها توسط افسران نیروی قدس انجام شده و اسماعیل قاآنی نیز در آن حضور داشته است.
با این حال، نورنیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، گزارش روزنامه وال استریت ژورنال درباره آموزش نیروی حماس در ایران را تکذیب کرد و نوشت: «مقاومت فلسطین جریانی بالغ، مستقل و مورد حمایت مردم است و در جریان سالها مبارزه توانمندی ذاتی و رو به توسعه خود را اثبات نموده است.»
همزمان با افزایش تهدیدها علیه آمریکا در منطقه، سفارت آمریکا در کویت ضمن هشدار به شهروندان آمریکایی، اعلام کرد در پی تهدیدهای گروه شبهنظامی «الویه الوعد الحق» در عراق، علیه پایگاههای این کشور در کویت، فعالیت خود در پایگاههای نظامی آمریکا را فقط به رویدادهای ضروری محدود کرده است. این گروه با نیروهای نیابتی سپاه مرتبط است.
موسسه واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک، گروه «الویه الوعد الحق» را وابسته به شبهنظامیان «عصائب اهل حق» میداند که تحت کنترل نیروی قدس سپاه پاسداران است. این گروه در پنجمین تهدید حملهای که از سال ۲۰۲۱ منتشر کرده، پایگاههای آمریکا در کویت و امارات را هدف مشروع خوانده است.
طبق گزارش موسسه واشینگتن، «الویه الوعد الحق» در ژانویه ۲۰۲۱ مسئولیت حمله پهپادی به یک کاخ سلطنتی در ریاض را به عهده گرفت. این گروه در فوریه ۲۰۲۲ نیز مسئولیت چهار حمله پهپادی به امارات را به عهده گرفت که یکی از این پهپادها که برج خلیفه دبی را هدف گرفته بود، رهگیری شد.
ادامه درگیریهای نظامی در منطقه و وخامت اوضاع انسانی در غزه
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در پیام ویدیویی خطاب مردم اسرائیل وعده داد که حمله زمینی ارتش این کشور به غزه برای نابودی حماس در راه است. او گفت: «اعضای حماس، در داخل و خارج غزه، مردههایی هستند که راه میروند.»
از سوی دیگر، سخنگوی ارتش اسرائیل گفت که این کشور به انجام حملات هوایی در نوار غزه برای «بهبود» وضعیت ارتش برای حمله زمینی آتی ادامه میدهد.
سخنگوی ارتش اسرائیل با اشاره به اینکه جنگ کنونی طولانی خواهد بود گفت: ما به حمله در غزه برای دستیابی به اهداف جنگ ادامه خواهیم داد؛ هر ضربهای وضعیت ما را برای مراحل بعدی بهتر میکند.
همزمان با تبادل آتش اسرائیل و حماس، ارتش اسرائیل اعلام کرد سامانههای پدافند هوایی این کشور یک موشک زمین به هوا را که از لبنان پرتاب شده بود، منهدم کردهاند.
وزارت بهداشت غزه اعلام کرد در حملات شبانهروز گذشته، ۷۵۶ فلسطینی از جمله ۳۴۴ کودک کشته شدند.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت غزه، تاکنون شش هزار و ۵۴۶ فلسطینی از جمله دو هزار و ۷۰۴ کودک در حملات اسرائیل به غزه کشته شدهاند.
به دنبال تشدید درگیریها در منطقه، خبرگزاری سانا متعلق به حکومت سوریه نوشت حملات اسرائیل به اهداف نظامی در جنوب غرب سوریه منجر به کشته شدن هشت سرباز و مجروح شدن هفت تن دیگر شد.
به گزارش سانا، این حمله هوایی ساعت ۱:۴۵ بامداد چهارشنبه سوم آبان انجام شد.
در همین حال، آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی سازمان ملل (اونروا) اعلام کرد در صورت عدم ارسال سوخت به نوار غزه، ناگزیر خواهد بود فعالیتهای خود را در این منطقه از شب چهارشنبه سوم آبان متوقف کند.
جنجال سخنان دبیرکل سازمان ملل درباره مناقشه حماس و اسرائیل
مرکز یادبود هولوکاست، مستقر در اورشلیم، از آنتونیو گوترش به خاطر سخنانش که گفت حمله حماس به اسرائیل «در خلاء» اتفاق نیفتاد، انتقاد کرد.
رییس این مرکز گفت کشتار یهودیان به دست اعضای حماس «نسلکشی و بیاندازه وحشیانه» بود.
گوترش چهارشنبه سوم آبان با رد این اتهامات تاکید کرد اینکه ادعا میشود سخنان او در نشست شورای امنیت اعمال تروریستی حماس را توجیه کرده است، نادرست است.
نماینده اسرائیل در سازمان ملل گفت کشورش برای سفر نمایندگان این سازمان به اسرائیل ویزا صادر نخواهد کرد.
به گفته گیلاد اردان، تصمیم صادر نکردن ویزا برای مقامهای سازمان ملل پس از سخنان گوترش در روز دوم آبان اتخاذ شده است.
اردان گفت: «زمان آن رسیده که به آنها درسی بدهیم.»
گوترش در نشست شورای امنیت گفت حملات حماس به اسرائیل «در خلاء» رخ نداده است.
او با اشاره به شهرکسازیها، تخریب منازل فلسطینیان و آوارگی آنها گفت: «مردم فلسطین ۵۶ سال تحت اشغال خفقانآور بودهاند.»