الهه محمدی به ۶ سال و نیلوفر حامدی به ۷ سال حبس محکوم شدند؛ اعتراض انجمن روزنامهنگاران
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی با صدور احکام دادگاه بدوی علیه الهه محمدی و نیلوفر حامدی، این دو روزنامهنگار را که پس از تهیه گزارش در ماجرای قتل مهسا ژینا امینی بازداشت شدند، به سالها زندان و محرومیت از فعالیت سیاسی و رسانهای و همچنین فعالیت در فضای مجازی محکوم کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی، شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب الهه محمدی را به اتهام «همکاری با دولت آمریکا»، به ۶ سال حبس، به اتهام «اجتماع و تبانی ضد امنیت کشور» به ۵ سال حبس و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس محکوم کرد.
همین شعبه دادگاه انقلاب، نیلوفر حامدی را به اتهام «همکاری با دولت آمریکا» به تحمل ۷ سال حبس، به اتهام «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور» ۵ سال حبس و به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به تحمل یک سال حبس محکوم کرد.
درصورت تایید حکم از سوی دادگاه تجدید نظر، این دو روزنامهنگار مجازات اشد ۶ سال حبس برای الهه محمدی و ۷ سال حبس برای نیلوفر حامدی را تحمل خواهند کرد.
علاوه بر زندان، هر دو روزنامهنگار، به مدت دو سال از عضویت در احزاب و گروههای سیاسی و فعالیت در فضای مجازی، رسانهها و مطبوعات محروم شدهاند.
این احکام بدوی، ظرف ۲۰ روز آینده در دادگاه تجدید نظر تهران قابل اعتراض است.
این در حالی است که یکی از وکلای این دو روزنامهنگار گفته که هنوز هیچ رایی به وکلای پرونده ابلاغ نشدهاست.
پرتو برهانپور، وکیل نیلوفر حامدی روز یکشنبه در مورد ابلاغ حکم موکلش به «شبکه شرق» گفت: «ما هم از طریق رسانهها اخباری درباره صدور رأی موکلان خود شنیدهایم. این در حالی است که بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی و قانون آیین دادرسی کیفری، اگر در پروندهای وکیل اعلام وکالت کرده باشد، قانونا باید رای به وکیل ابلاغ شود.»
اعتراض انجمن صنفی روزنامهنگاران
در پی اعلام صدور این حکم، انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران اعلام کرد که با این حکم مخالف است و آن را نمیپذیرد.
این انجمن با انتشار بیانیهای دلیل بازداشت این دو روزنامهنگار را صرفا گزارشدهی درباره چگونگی قتل و خاکسپاری مهسا امینی دانسته است.
در این بیانیه آمده است: «احکام این دو روزنامهنگار با استناد به اتهاماتی چون ارتباط با دولت متخاصم، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام صادر شده است. بسیاری از حقوقدانان در طول ماههای گذشته در نوشتهها و گفتههایشان استفاده از این عناوین اتهامی را برای الهه محمدی و نیلوفر حامدی از نظر موازین حقوقی نامتناسب ارزیابی کرده و آن را محل اشکال دانستهاند.»
انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران اضافه کرد: «روشن است که دستگیری این دو نفر پس از انتشار گزارشهای مربوط به حوادث سال گذشته رخ داد و اگر قرار بود همکاران ما به اتهاماتی که در این احکام عنوان شده مجرم شناخته شوند، میبایست در زمان وقوع جرم دستگیر میشدند.»
این انجمن تاکید کرد که قتل مهسا امینی و اعتراضات پس از آن ناشی از «سیاست اشتباه» گشت ارشاد بود و «چرا خبرنگاران و روزنامهنگاران باید به علت سیاستهای اشتباه گشت ارشاد تنبیه شوند؟»
نیلوفر حامدی در تاریخ ۳۱ شهریور سال گذشته به دلیل گزارشگری درباره وضعیت مهسا ژینا امینی از بیمارستان، به دست نیروهای حکومتی در خانه خود بازداشت شد.
یک هفته بعد هم الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هممیهن به دلیل انتشار گزارشهایی از مراسم خاکسپاری مهسا امینی در شهر سقز بازداشت شد.
این دو روزنامهنگار به دلیل اطلاعرسانی درباره درگذشت و مراسم تشییع مهسا ژینا امینی تحت فشار و هدف اتهامزنی نهادهای امنیتی قرار گرفتند و سازمانهای امنیتی جمهوری اسلامی علیه آنان بیانیه صادر کردند.
از آغاز بازداشت این دو روزنامهنگار تاکنون، سازمانها و نهادهای حقوق بشری و همچنین روزنامهنگاران بارها خواستار آزادی فوریشان شدند.
در تازهترین مورد، روزنامه شرق روز چهارشنبه گذشته نامه حدود ۲۰۰ روزنامهنگار و نویسنده را منتشر کرد که در آن خواستار آزادی حامدی و محمدی، شده بودند.
به گفته آنان، زندانی شدن خبرنگاران روزنامههای شرق و هممیهن، ضربهای بزرگ به رسالت روزنامهنگاری است.
الهه محمدی در جریان دادگاه خود گفت: «مردم حرف دارند و باید صدایشان به گوش مسئولان و جهان برسد. به نظر من کار ما هم همین است.»
طی یک سال گذشته، جوایزی بینالمللی از جمله جایزه عدالت برای زنان بنیاد کلونی به این دو روزنامهنگار به دلیل نقششان در آگاهیبخشی و اطلاعرسانی اهدا شده است.