نقشه راه مصر برای صلح اسرائیل و فلسطین در غیاب رهبران غربی در نشست قاهره

روز شنبه ۲۹ مهر در جریان نشستی در قاهره که از آن با عنوان اجلاس صلح یاد شده است، عبدالفتاح السیسی، رییس‌جمهوری مصر، یک نقشه‌ راه برای پایان دادن به بحران انسانی در نوار غزه و ایجاد صلح بین اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها پیشنهاد کرد.

رییس‌جمهوری مصر گفت که این نقشه راه شامل ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه، توافق آتش‌بس و مذاکرات منتهی به «راه‌حل دو دولت» برای حل اختلافات اسرائیل و فلسطینی‌هاست.

ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن در این اجلاس گفت که آوارگی اجباری فلسطینیان جنایت جنگی خواهد بود.

او آنچه را سکوت جهانی در مورد حملات اسرائیل به منطقه غزه خواند، محکوم کرد و خواستار رویکردی یکسان در مورد مناقشه فلسطینیان و اسرائیل شد.

روز جمعه، سازمان عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای از محاصره نوار غزه پس از آغاز درگیری‌ها میان اسرائیل و حماس انتقاد کرد و نوشت که حملات «غیرقانونی» اسرائیل در غزه باید به عنوان «جنایات جنگی» مورد بررسی قرار گیرد.

پادشاه اردن در اجلاس صلح قاهره گفت: «پیامی که جهان عرب می‌شنود این است که جان فلسطینیان اهمیت کمتری نسبت به اسرائیلی‌ها دارد.»

محمود عباس، رییس‌ تشکیلات خودگردان فلسطینی هم گفت که فلسطینی‌ها آواره یا رانده نمی‌شوند. او تاکید کرد: «ما نمی‌رویم ... نمی‌رویم.»

اسرائیل پس از حمله حماس به این کشور در روز ۱۵ مهر (هفتم اکتبر) وعده داده که این گروه شبه‌نظامی را نابود کند.

ارتش اسرائیل به فلسطینیان غزه دستور داده است «برای امنیت خود»، به سمت جنوب غزه بروند.

در این شرایط مصر قصد دارد در خط مقدم تلاش‌ها برای پایان دادن به درگیری اسرائیل و فلسطینی‌ها قرار گیرد.

مصر اولین کشور عربی بود که بیش از ۴۰ سال پیش، توافق صلح با اسرائیل را امضا کرد و همواره به عنوان یک میانجی سنتی بین اسرائیل و فلسطینیان و به ویژه حماس در نظر گرفته شده است.

این کشور تنها گذرگاه غزه را که تحت کنترل اسرائیل نیست، اداره می‌کند و برگزاری اجلاس صلح قاهره هم‌زمان با ورود اولین کامیون‌های حامل کمک‌های بشردوستانه از طریق گذرگاه رفح به غزه بود.

خبرگزاری رویترز به نقل از سه دیپلمات نوشت بعید است بیانیه مشترکی از این اجلاس حاصل و صادر شود زیرا حساسیت‌هایی در مورد هر گونه توافق آتش‌بس وجود دارد و اینکه آیا به حمله حماس به اسرائیل و حق این کشور در دفاع از خود اشاره شود یا نه.

این خبرگزاری اضافه کرد غیبت نماینده‌ای از سوی آمریکا و برخی دیگر از رهبران اصلی غربی، انتظارات را از رسیدن این اجلاس به یک راه‌حل کاهش داده است.

این نشست در حالی برگزار شد که در پانزدهمین روز جنگ اسرائیل و حماس، ارتش اسرائیل برای یک عملیات و جنگ زمینی در غزه آماده می‌شود.