حماس: حمله به اسرائیل با حمایت ایران بود؛ آمریکا: برای تایید نقش ایران خیلی زود است
در حالی که سخنگوی حماس تایید کرده که حمله گسترده این گروه به اسرائیل با حمایت جمهوری اسلامی صورت گرفته، یک مقام ارشد دولت بایدن گفت هنوز نمیتوان درباره نقش مستقیم ایران در این حملهها اظهارنظر کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این مقام که نامش فاش نشده گفت هنوز برای اظهارنظر درباره اینکه ایران در این حمله حماس نقش «مستقیم» داشته، بسیار زودهنگام است.
او در عین حال خاطرنشان کرد: «شکی نیست که حماس از سوی ایران و سایرین تامین مالی و تسلیحاتی میشود.»
این در حالی است که غازی حمد، یکی از سخنگویان حماس، پیشتر به بیبیسی جهانی گفت این گروه در حمله گسترده جدید خود علیه اسرائیل، از حمایت ایران برخوردار بوده است.
حمد گفت سایر کشورها نیز در این حمله به حماس کمک کردند، اما او به نام این کشورها اشاره نکرد.
ساعاتی پس از شروع حمله گسترده و هماهنگ حماس به اسرائیل در روز شنبه ۱۵ مهر، نگاهها به سوی تهران چرخید و گمانهزنیها درباره نقش جمهوری اسلامی در برنامهریزی این هجوم آغاز شد.
جمهوری اسلامی که در دهههای گذشته اعلام کرده به دنبال نابودی اسرائیل است، در چند ماه اخیر به لفاظیهای خود علیه تلآویو شدت بخشیده است.
حملههای حماس علیه اسرائیل تنها چند هفته بعد از توافق تهران و واشینگتن که به آزادسازی شش میلیارد دلار درآمدهای مسدود شده ایران منجر شد، باعث افزایش انتقادها علیه دولت جو بایدن به دلیل مدارا با جمهوری اسلامی شده است.
برخی نمایندگان کنگره آمریکا، از جمله مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه، و دون بیکن، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان، با اشاره به تامین مالی و تسلیحاتی حماس از سوی ایران، درباره مماشات با جمهوری اسلامی و پیامدهای منفی آزادسازی پولهای ایران هشدار دادند.
با این حال متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با رد اظهارنظرها درباره تاثیر توافق با تهران در حملات حماس گفت: «توافق برای بازگرداندن شهروندان آمریکایی از ایران هیچ ارتباطی به حمله وحشتناک علیه اسرائیل ندارد. حتی یک پنی هم خرج نشده و در صورت استفاده هم از این دارایی فقط میتوان برای نیازهای بشردوستانه مانند غذا و دارو هزینه کرد.»
این در حالی است که مقامهای تهران به صورت مکرر حمایت علنی خود را از گروههای شبهنظامی مانند حماس و حزبالله لبنان اعلام کرده و از گروههای «مقاومت» فلسطینی خواستهاند بر حملههای خود علیه اسرائیل بیفزایند.
در ماه اوت و پس از حمله اسرائیل به گروه شبهنظامی جهاد اسلامی فلسطین، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیهای خواستار آزادی قدس (اورشلیم) و حذف «غده سرطانی اسرائیل» از نقشه جهان شد.
دور جدید حملههای حماس در حالی صورت گرفت که مذاکرت برای عادیسازی روابط میان تلآویو و ریاض در جریان است.
جمهوری اسلامی برقراری روابط میان اسرائیل و کشورهای منطقه را به شدت محکوم کرده، زیرا از آن بیم دارد که این موضوع به انزوای هر چه بیشتر تهران در منطقه بینجامد.
روز ۱۱ مهر، علی خامنهای گفت کشورهایی از منطقه که به دنبال برقراری روابط با تلآویو هستند، ضرر خواهند کرد.
او عادیسازی روابط کشورهای منطقه با اسرائیل را به «شرطبندی روی اسب بازنده» تشبیه کرد و آن را قماری «محکوم به باخت» خواند.
پس از دور جدید حملههای حماس، یحیی رحیمصفوی، مشاور علی خامنهای هم با اعلام حمایت از عملیات حماس علیه اسرائیل گفت: «ما از عملیات "طوفانالاقصی" اعلام حمایت میکنیم و مطمئنیم جبهه مقاومت نیز حامی این موضوع است.
همزمان خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران نوشت فلسطینیها تعدادی از سربازان و نیروهای پلیس اسرائیل را به اسارت گرفتهاند. رسانههای فلسطینی هم اعلام کردند تعدادی از اسرائیلیها به اسارت نیروهای حماس درآمدهاند.
حمله راکتی و زمینی حماس به اسرائیل تاکنون دستکم ۲۵۰ کشته و بیش از هزار و ۴۵۰ زخمی بر جای گذاشته است. حال شماری از مجروحان وخیم است. ارتش اسرائیل بامداد یکشنبه به وقت محلی اعلام کرد هنوز در برخی از مناطق جنوب اسرائیل درگیر جنگ با حماس است.
این در حالی است که طبق اعلام وزارت بهداشت حماس تاکنون ۲۳۲ نفر در حملات اسرائیل به نوار غزه کشته شدهاند. بیش از هزار و ۷۰۰ نفر نیز مجروح شدهاند.
خبرگزاری رویترز با اشاره به حمله خونین حماس به اسرائیل نوشت این حمله که روز شنبه آغاز شد مرگبارترین روز خشونت در اسرائیل از زمان جنگ یوم کیپور در ۵۰ سال پیش بود.