دو محقق مجارستانی و آمریکایی به دلیل کمک به ساخت واکسن کووید برنده جایزه پزشکی نوبل شدند
بنیاد نوبل اعلام کرد کاتالین کاریکو و درو وایسمن به دلیل تحقیقات موثر در زمینه توسعه واکسنهای امارانای (mRNA) برنده جایزه این بنیاد در بخش فیزیولوژی یا پزشکی شدهاند.
توماس پرلمن، دبیر کمیته نوبل، روز دوشنبه ۱۰ مهر در استکهلم، پایتخت سوئد اعلام کرد جایزه پزشکی نوبل به دلیل نقش برجسته این دو دانشمند در کمک به تولید واکسنهای بیماری کووید-۱۹ به آنها اعطا میشود.
به گفته بنیاد نوبل، تحقیقات این دو، جان میلیونها نفر در سراسر جهان را نجات داده و از گسترش بیماریهای مرگبار جلوگیری کرده است.
کاریکو، استاد دانشگاه ساگان مجارستان و استاد وابسته دانشگاه پنسیلوانیای آمریکاست. تحقیق مشترک او و وایسمن، پژوهشگر آمریکایی، که برای این دو جایزه نوبل را به همراه داشت، در دانشگاه پنسیلوانیا انجام گرفت.
از تحقیقات این دو برای ساخت واکسنهای فایزر و مدرنا برای مقابله با بیماری کووید-۱۹ استفاده شد.
بنیاد نوبل همچنین اضافه کرد هرچند مقاله مهم کاریکو و وایسمن در زمان چاپ در سال ۲۰۰۵ مورد توجه چندانی قرار نگرفت، اما پایه پیشرفتهای اساسی در زمینه مبارزه با همهگیری کووید را بنا نهاد.
بر اساس اعلام داوران جایزه نوبل در بخش فیزیولوژی یا پزشکی، سرعت بیسابقه کشف و تهیه واکسنهای کووید مرهون تحقیقات این دو دانشمند است.
این دو پیش از این نیز موفق به کسب جوایز بینالمللی دیگری شده بودند.
این جایزه سال پیش به سوانته پابو، دانشمند سوئدی، به دلیل تحقیقاتش در حوزه تکامل انسانی و دیانایهای باستانی اعطا شده بود. از پابو به عنوان بنیانگذار «دیرینژنتیک» نام برده میشود.
این در حالی است که برندگان جوایز نوبل در رشتههای فیزیک، شیمی و ادبیات به ترتیب در روزهای سهشنبه، چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری اعلام خواهند شد.
مراسم اعطای جایزه صلح نوبل نیز روز جمعه هفته جاری برگزار خواهد شد.
روز هشتم مهرماه، موسسه تحقیقات صلح اسلو، فهرست خود را از افرادی که برای دریافت جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۳ میلادی نامزد شدهاند، اعلام کرد. در این فهرست نام نرگس محمدی و محبوبه سراج، کنشگر افغانستانی، به چشم میخورد.
بنیاد نوبل پیش از این اعلام کرده بود که برخلاف سال گذشته، قصد دارد از ایران، روسیه و بلاروس برای شرکت در مراسم سالانه اهدای جوایز نوبل دعوت به عمل آورد، اما روز 11 شهریور و در پی اعتراض چهرههای سیاسی و فعالان مدنی، این تصمیم را لغو کرد.