آمریکا افراد و نهادهایی را در چند کشور در ارتباط با ساخت پهپاد در ایران تحریم کرد
وزارت خزانهداری آمریکا پنج نهاد و دو فرد را در ایران، چین، ترکیه، امارات متحده عربی و هنگکنگ به دلیل کمک به توسعه صنعت پهپادی جمهوری اسلامی تحریم کرد.
به گفته وزارت خزانهداری آمریکا، افراد و نهادهای تحریم شده بخشی از شبکهای بودهاند که در انتقال قطعات پهپادهای شاهد-۱۳۶ به ایران و انجام تراکنشهای مالی مربوط به آن نقش داشتهاند.
طبق بیانیه وزارت خزانهداری، موتورهایی که از سوی این شبکه به ایران ارائه شدهاند، اخیرا در پهپادهای منهدم شده روسیه در اوکراین پیدا شدهاند.
شرکت «پیشگام الکترونیک صفه» در ایران و حمیدرضا جانقربانی، مدیرعامل آن، شرکت هنگکنگی «هایمارک» و شرکت عمدهفروشی محصولات فرهاد قاعدی در امارات، از جمله نهادها و افراد تحریم شده هستند.
به موجب این تحریمها، تمام داراییهای این افراد و نهادها در آمریکا باید توقیف شده و به وزارت خزانهداری گزارش شود.
برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا گفت: پهپادهای ایران همچنان یکی از ابزارهای اصلی روسیه در حمله به اوکراین و شهروندان و زیرساختهای این کشور هستند.
وزارت خزانهداری آمریکا هفته گذشته نیز هفت فرد و چهار نهاد مستقر در ایران، چین، روسیه و ترکیه را به دلیل ارتباط با برنامه پهپادی جمهوری اسلامی تحریم کرد. شرکت هسا، وابسته به وزارت دفاع که با حمایت سپاه پاسداران، پهپادهای سری «ابابیل» و «شاهد» را تولید میکند، در فهرست این تحریمها قرار گرفت.
از سوی دیگر، روزنامه گاردین روز چهارشنبه پنجم مهر از وجود سندی محرمانه خبر داد که حاوی اطلاعاتی درباره وجود قطعات اروپایی در پهپادهای انتحاری جمهوری اسلامی است که در حمله به اوکراین به کار گرفته میشوند.
به گزارش گاردین، کییف میگوید پهپادهای ایرانی مورد استفاده روسیه دارای قطعات مختلف ساخت اروپا هستند.
بر اساس این سند محرمانه که کییف برای متحدان غربی خود ارسال کرده، پهپادهای انتحاری ایرانی که در حملهها به شهرهای اوکراین مورد استفاده قرار میگیرند، مملو از قطعات ساخت شرکتهای اروپایی هستند.
کییف همچنین در این سند از متحدان غربی خود خواستار استفاده از موشکهای دوربرد برای حمله به سایتهای تولید پهپاد در روسیه، ایران و سوریه شده است.
در جریان ۱۸ ماه حمله روسیه به خاک اوکراین، کییف و شماری از مقامهای آمریکایی بارها درباره حمایت نظامی جمهوری اسلامی از مسکو و تحویل پهپاد برای حمله به خاک اوکراین هشدار دادهاند.
آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، استرالیا و نیوزیلند تاکنون جمهوریاسلامی را به دلیل ارائه پهپاد به روسیه در جنگ اوکراین، هدف چندیدن دور تحریم قرار دادهاند.
با این حال مقامهای جمهوری اسلامی کمک تسلیحاتی خود را به روسیه در جنگ اوکراین انکار میکنند.
از سوی دیگر، گزارشهای مختلفی نیز درباره حضور مستشارهای نظامی ایران در کریمه برای آموزش کار با پهپاد به نیروهای روسیه در حمله به اوکراین و نیز تصمیم احتمالی جمهوری اسلامی برای ساخت خط تولید پهپاد در روسیه و نیز ارائه موشک بالستیک به مسکو حکایت دارد.