استاد تعلیق شده دانشگاه تهران: خالص‌سازی پیش از خیزش انقلابی کلید خورده بود

محسن برهانی، استاد تعلیق شده دانشگاه تهران در گفت‌و‌گویی با روزنامه اعتماد افشا کرد که دولت‌ ابراهیم رئیسی تنها یک ماه پس از استقرار و مدت‌ها پیش از کشته شدن مهسا ژینا امینی، مصوبه‌ای برای برخورد با استادان منتقد ابلاغ کرده بود.

به گزارش اعتماد در روز چهارشنبه پنجم مهر ماه، برهانی اعلام کرد «بر اساس اسناد غیرقابل انکار»، برنامه‌ریزی برای «خالص‌سازی دانشگاه‌ها» پیش از آغاز خیزش انقلابی مردم در شهریور سال ۱۴۰۱ صورت گرفته و اکنون در حال اجرایی شدن است.

روزنامه اعتماد روز هشتم شهریور ماه نیز نام ۵۲ نفر از استادان اخراجی، بازنشسته اجباری یا تعلیق و منفصل از تدریس شده را منتشر کرد. این افراد از شهریور ۱۴۰۰ و آغاز دولت ابراهیم رئیسی تا هشت شهریور امسال، از بدنه آموزش عالی ایران حذف شده‌اند.

از سوی دیگر اواخر مرداد امسال سندی منتشر شد که نشان می‌داد دولت رئیسی جذب هزاران نیروی سهمیه‌ای هم‌سو با حکومت را به عنوان هیات علمی دانشگاه‌ها آغاز کرده است.

برهانی همچنین گفت دانشگاه‌ها در فرآیند «تبدیل وضعیت» تعدادی از استادان کارشکنی می‌کنند زیرا «اگر استادی از وضعیت پیمانی بدل به رسمی آزمایشی شد، قطع رابطه و اخراج او دشوارتر می‌شود».

او نتیجه سیاست‌های سرکوب‌گرانه جمهوری اسلامی در دانشگاه‌ها را «سکوت نخبگانی» دانست و تاکید کرد در چنین شرایطی استادان به سمت محافظه‌کاری سوق داده می‌شوند و از اظهارنظر در امور سیاسی و اجتماعی پرهیز خواهند کرد.

برهانی افزود برخی جریانات رادیکال تنها شاخص‌های آکادمیک را برای ارزیابی عملکرد استادان ملاک قرار نمی‌دهند و به دنبال «یافتن عقاید باطنی» آنان هستند.

این اظهارات در حالی بیان می‌‎شوند که فعالان حوزه دانشگاه بارها با ابراز نگرانی از سیاست‌های امنیتی جمهوری اسلامی مبنی بر خالص‌سازی دانشگاه‌ها و جایگزینی استادان شایسته‌ با مهره‌های حکومتی، نسبت به خدشه‌دار شدن ساحت آموزش عالی در ایران هشدار داده‌اند.

برهانی روز سوم مهر ماه نیز در توییتی نوشته بود پس از ۱۹ سال تدریس، از عضویت در هیات علمی دانشگاه تهران تعلیق شده است. او تعلیق خود را «غیرقانونی» خواند و دلیل آن را «دفاع از حقوق ملت» عنوان کرد.

اما روز یکم مهر ماه و هم‌زمان با آغاز سال تحصیلی جدید، تشکل‌های صنفی ۱۲ دانشگاه کشور در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند جنبش دانشجویی پس از گذشت یک سال از خیزش انقلابی مردم، وارد مرحله‌ تازه‌ای از کنشگری و مقاومت شده که اقدام‌های سرکوبگرانه حکومت را بی‌اثر خواهد کرد.