کمیته فیلترینگ با ارائه سیم‌کارت بدون فیلتر برای گردشگران خارجی موافقت کرد

کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه معروف به کمیته فیلترینگ طرح ارائه سیم‌کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی را تصویب و ابلاغ کرد.

علی‌اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی با اعلام این خبر گفت در این رابطه جلسه‌ای نیز با نمایندگان وزارت ارتباطات، دادستانی و نیروی انتظامی برگزار شده است تا درباره شیوه اجرای این طرح «با توجه به اولویت‌های مورد درخواست» این وزارت‌خانه گفتگو شود.

به گفته او، فعالان گردشگری در اولویت این طرح قرار دارند و در مرحله اول، فهرست دفاتر خدمات مسافرتی «مورد تایید» که پروانه بهره‌برداری دارند گردآوری می‌شود تا از اینترنت طبقاتی بهره‌مند شوند.

شالبافیان همچنین تاکید کرد در قالب این طرح، سیم‌کارت بدون فیلتر در اختیار گردشگران خارجی که به ایران سفر می‌کنند قرار می‌گیرد. علاوه بر آن کارکنان هتل‌ها و راهنمایان گردشگری نیز از این سیم‌کارت‌ها بهره خواهند برد.

خبر ارائه سیم‌کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی اولین بار اسفند ماه سال گذشته توسط حساب توییتری پایگاه اطلاع‌رسانی دولت و به نقل از وزیر ارتباطات منتشر شد. واکنش‌های شدید به این خبر موجب شد دولت چند ساعت بعد از انتشار این خبر، توییت مورد نظر را از حساب خود حذف کند.

پس از آن عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در توجیه این خبر گفت گردشگران خارجی به دنبال مسدود شدن پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام و واتس‌اپ دچار مشکل شده‌اند. عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری نیز با بیان اینکه ایده این طرح از طرف او مطرح شده تاکید کرد دسترسی آزاد به اینترنت برای خارجی‌ها «مثل نان شب» واجب است.

حالا با تصویب و ابلاغ این طرح به نظر می‌رسد مسئولان جمهوری اسلامی گام بزرگ دیگری به سوی طبقاتی کردن اینترنت برداشته‌اند.

هرچند این اولین بار نیست که برخی خواص در کشور امکان استفاده از اینترنت بدون فیلتر را پیدا می‌کنند اما خط‌کشی واضح بین شهروندان ایرانی و غیر ایرانی در زمینه دسترسی آزاد به اینترنت موضوعی است که برخی آن را کاپیتولاسیون دیجیتال توصیف کرده‌اند.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت حسن روحانی مبدع طرح اینترنت طبقاتی در ایران به حساب می‌آید. دسترسی به اینترنت بدون فیلتر روی سیم‌کارت‌های همراه در آن دولت برای اولین بار در اختیار خبرنگاران مورد تایید نظام قرار گرفت.

با گذشت زمان، دایره دسترسی به اینترنت طبقاتی برای شهروندان خاص گسترده‌تر و سرکوب و مسدود سازی دسترسی برای شهروندان عادی عمیق‌تر شده است. همین تمایز باعث شده تا حکومت ایران با خیال آسوده‌تری پروتکل‌ها و زیرساخت‌های مربوط به ابزارهای دور زدن فیلترینگ را مسدود و با اختلال مواجه کند؛ چرا که حالا برخلاف گذشته، افراد، گروه‌ها و شرکت‌های خاص حاضر در لیست سفید با مشکل دسترسی به اینترنت مواجه نمی‌شوند.

در حال حاضر کارکنان وزارت‌خانه‌های دولتی، نمایندگان مجلس، اعضای هیئت علمی، استادان دانشگاه‌ها و اعضای برخی اتحادیه‌ها و اصناف از جمله گروه‌هایی به حساب می‌آیند که از اینترنت طبقاتی و بدون فیلتر در ایران بهره می‌برند.