گاردین: فعالان ایرانی در اروپا هدف تهدید و آزار جمهوری اسلامی هستند

روزنامه گاردین در گزارشی به تهدید، آزار و اذیت فعالان سیاسی مخالف جمهوری اسلامی در سراسر اروپا پرداخت و به نقل از ۱۵ تن از آنان که ساکن فرانسه، آلمان و اسپانیا هستند، نوشت که حکومت ایران پشت این کارزار سرکوب قرار دارد.

این روزنامه روز جمعه ۳۱ شهریور در گزارشی نوشت که عوامل جمهوری اسلامی در حال سازماندهی کمپین آزار و اذیت، توطئه آدم‌ربایی و تهدید به مرگی در سراسر اروپا هستند که فعالان سیاسی مخالف حکومت را هدف قرار می‌دهد.

در همین زمینه گاردین با ۱۵ فعال ایرانی صحبت کرده است که هدف سرکوب‌های مشابهی در بریتانیا، فرانسه، آلمان، اسپانیا، سوئیس و سوئد قرار گرفته‌اند.

در بیشتر موارد، پلیس یا آژانس‌های امنیتی غربی به این فعالان سیاسی هشدار داده‌اند که ایران با هدف تلافی‌جویی، پشت تهدیدهای موثق جان آنان در خاک اروپا قرار دارد.

این حملات شامل هک شدن حساب‌های کاربری، حملات سایبری و آزار و اذیت آنلاین از جمله ارسال هزاران تهدید به مرگ در طول یک هفته در کنار تهدیدهای مطرح شده علیه آنان در دنیای واقعی است.

دو تن از این فعالان سیاسی به گاردین گفتند که سال گذشته لاستیک خودروهایشان بریده شده که به گمان آن‌ها اقدامی از سوی ماموران جمهوری اسلامی است.

چندین گزارش نیز در زمینه تعقیب این افراد از سوی «مردانی مشکوک» در مسیر خانه‌هایشان وجود دارد.

سخنگوی دولت جمهوری اسلامی اما تمام اتهامات مربوط به چنین تخلفی را رد کرده است.

قتل حکومتی مهسا ژینا امینی در سال گذشته، موج بی‌سابقه‌ای از اعتراضات گسترده را در سراسر ایران و جهان برانگیخت که در داخل با واکنش «وحشیانه» حکومت مواجه شد؛ به طوری‌که بیش از ۵۰۰ نفر در خیابان‌ها و در جریان تجمع‌های اعتراضی کشته و حدود ۲۰ هزار نفر نیز بازداشت شدند.

بر اساس گزارش‌ها همچنین بیش از ۱۰۰ معترض به اعدام یا مجازات‌های ظالمانه دیگری محکوم شدند که تاکنون هفت نفر آنان به دار آویخته شده‌اند.

به گفته گاردین، هم‌زمان با این برخوردها در داخل ایران، جمهوری اسلامی به دنبال سرکوب مخالفان خود در خارج از مرزهایش نیز بوده است.

از تهدید به ترور تا حملات سایبری

مریم بنی‌هاشی، فعال حقوق بشر که از سال ۲۰۱۶ در سوئیس زندگی می‌کند، از جمله افرادی است که هدف این سرکوب قرار گرفته است.

او معتقد است پس از شرکت در رویدادهای سیاسی، دو بار در زوریخ و بار دیگر در شهر برن و پس از ملاقات با یک نماینده سوئیسی در پارلمان، هنگام بازگشت به خانه تعقیب شده است.

خرداد امسال هم به بنی‌‌هاشمی اطلاع داده شد که ممکن است جانش در خطر باشد زیرا یک نیروی سپاه پاسداران به او گفته بود قرار است «ترور شود».

پلیس سوئیس از آن زمان به بنی‌هاشمی توصیه کرده نام و نشانی خود را تغییر دهد و محافظان خصوصی استخدام کند اما این فعال حقوق بشر می‌گوید توان تامین هزینه‌های چنین اقداماتی را ندارد و بعد از سال‌ها سرکوب در داخل ایران و مهاجرت، احساس می‌کند حتی اروپا هم دیگر برای او امن نیست.

فرزانه، از دیگر افرادی است که از سوی حکومت جمهوری اسلامی تهدید به دستگیری و مرگ شده است. او مقیم اسپانیا است و از گاردین خواسته تا نام خانوادگی‌اش در این گزارش استفاده و افشا نشود.

فرزانه گزارش داده که در مادرید، هنگام بازگشت به خانه از یک جلسه سیاسی و پس از تاریک شدن هوا، از سوی فردی که به گمان او یک مامور جمهوری اسلامی بوده، تعقیب شده است.

پلیس اسپانیا خانه او را بازرسی و تحقیقاتی را آغاز کرده اما دو ماه بعد این پرونده بسته شده است.

با وجود اضطراب دائمی، فرزانه به گاردین گفته است به سازماندهی تظاهرات ادامه می‌دهد اما در عین‌حال انتظار دارد از سوی دولت اسپانیا محافظت شود.

در بسیاری از شهرهای اروپایی، آژانس‌های امنیتی یا پلیس برخی توصیه‌ها یا اقدامات حفاظتی را به کسانی ارائه می‌کنند که هدف این تهدیدها قرار می‌گیرند اما انجام این کار مستلزم در اختیار داشتن منابع و نیروهای قابل توجه است.

مت جوکس، رییس پلیس مبارزه با تروریسم در پلیس متروپولیتن لندن، اوایل سال جاری گفت که حجم کاری این نیرو برای بررسی تهدیدهای کشورهای خارجی که بسیاری از آن‌ها از ایران سرچشمه می‌گیرند، در دو سال گذشته چهار برابر شده است.

او فاش کرد که بریتانیا ۱۵ توطئه جمهوری اسلامی را برای ربودن یا کشتن مخالفان خود در خاک این کشور خنثی کرده است.

شادی امین، فعال ایرانی ال‌جی‌بی‌تی‌کیو پلاس در آلمان از دیگر کسانی است که هدف این تهدیدها هم در محیط مجازی و هم در فضای واقعی قرار گرفته است.

به گفته امین، پلیس برای بررسی ایمنی، به خانه او آمده و هفته‌ها دستگاه‌های دیجیتال او را بازرسی کرد که بعدا به او توصیه شد به دلیل تهدید هکرهای جمهوری اسلامی از آن‌ها استفاده نکند.

گاردین یادآور شد با وجود تلاش‌هایی که برای محافظت از او انجام می‌شود، امین همچنان احساس ناامنی می‌کند و به نقل از او نوشت: «من نمی‌توانم به کسی اعتماد کنم. وضعیت برایم مانند دهه ۱۹۸۰ در ایران است. نمی‌توانم دوستانی داشته باشم یا آدرس خود را به کسی بدهم.»

مینا خانی یکی دیگر از فعالان ال‌جی‌بی‌تی‌کیو پلاس در آلمان است که محافظانی از سوی دولت دریافت کرده و در عین‌ حال، سرویس‌های امنیتی به او هشدار داده‌اند اطلاعات شخصی‌اش از سوی هکرهای ایرانی منتشر شده است.

هکرهای ایرانی مظنون، فعالانی را در فرانسه با حملات فیشینگ و در بریتانیا با تلاش برای هک کردن حساب‌های گوگل هدف قرار داده‌اند.

گروه میان (Miaan Group) که مجموعه‌ای غیردولتی و حامی فعالان ایرانی است اخیرا یک کمپین پیچیده فیشینگ را شناسایی کرد که روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی استفاده کننده از جی‌میل ساکن اروپا را هدف قرار داده بود.

این هکرها قصد داشتند تا با لینک‌های جعلی گوگل‌درایو، اهداف ایرانی خود را فریب دهند.

همواره مراقب پشت‌ سرم هستم

علیرضا آخوندی، نماینده ایرانی‌تبار سوئد و از منتقدان سرسخت سپاه پاسداران است. هنگامی که آخوندی در اوایل سال جاری میلادی به بروکسل سفر کرد، سرویس‌های امنیتی سوئد به او توصیه کردند جلیقه ضد گلوله بپوشد و از سوی دیگر، پلیس برای مواقع اضطراری یک آلارم اختصاصی در اختیارش گذاشت.

آخوندی به گاردین گفت زمانی که برای اولین بار از طریق تماس‌های تلفنی تهدید به مرگ شده، آن‌ها را جدی نگرفته اما هشدارهای سازمان‌های امنیتی، نظر او را تغییر داده است.

این نماینده پارلمان سوئد گفته است: «اکنون همواره پشت‌ سرم را نگاه می‌کنم. هر روز یک مسیر جدید برای رفتن به خانه در پیش می‌گیرم. قبل از سوار شدن، زیر ماشینم را چک می‌کنم و دائما مراقبم.»

در فرانسه، پلیس برای زنانی که تظاهرات علیه جمهوری اسلامی را سازماندهی می‌کنند، هشدارهای مسافرتی صادر کرده و گفته است خطر ربوده شدن آن‌ها از سوی کشوری با سابقه طولانی گروگان‌گیری، وجود دارد.

به آن‌ها به طور خاص هشدار داده شده که به ترکیه یا امارات متحده عربی سفر نکنند.

مونا جعفریان که تظاهرات ضد حکومتی را در فرانسه رهبری کرده است به گاردین گفت: «آن‌ها به من توضیح دادند هدف ایران افرادی است که تاثیر رسانه‌ای و به ویژه بر افکار عمومی دارند.»

در جایی هم که جمهوری اسلامی نتوانسته مخالفان خود را در خارج از کشور ساکت کند، اعضای خانواده‌هایشان را در داخل ایران هدف قرار داده است.

فریبا برهان‌زهی (بلوچ)، فعال بلوچ ساکن لندن در ماه آوریل علیه دولت ایران در پارلمان اروپا شهادت داد.

دو ماه بعد، در حالی که او در یک کارگاه آموزشی در لندن بود، متوجه شد پسرش که مقیم بریتانیاست، هنگام سفر به ایران به اتهام جاسوسی دستگیر شده است.

پسر او در ماه اوت به قید وثیقه آزاد شد اما اجازه اقامتش در بریتانیا لغو شده و نمی‌تواند به لندن برگردد.

برهان‌زهی در همین زمینه به گاردین گفت: «وقتی خبر دستگیری پسرم را شنیدم احساس کردم دارم می‌میرم اما در حالی که حقوق مردم ایران از سوی یک حکومت دیکتاتوری گرفته شده است، من سکوت نمی‌کنم.»

با این‌حال محمود ملکی، سخنگوی سفارت جمهوری اسلامی در لندن، این اتهامات را «بی‌اساس و فاقد مدرک» دانست و انگیزه عاملان گروگان‌گیری را زیر سوال برد.

او همچون دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی، آزار و اذیت، توطئه آدم‌ربایی و تهدید به مرگ و همچنین هک، حملات سایبری و آزار آنلاین مخالفان حکومت را در اروپا، «به‌طور قاطع» رد کرد.

با این‌ حال اواخر آذر سال گذشته، اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، فعالان ایرانی در خارج از کشور را تهدید کرد و در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفت آن‌ها هر کجای دنیا که باشند، «مجازات» می‌شوند.

خطیب پیش از آن در ۱۷ آبان و پس از بازتاب گسترده افشای عملیات نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی علیه ایران‌اینترنشنال نیز زبان به تهدید گشوده و گفته بود: «بریتانیا هزینه اقدامات خود را برای ناامن‌ ساختن کشور بزرگ ایران خواهد پرداخت.»

روز ۱۶ آبان شبکه تلویزیونی ایران‌اینترنشنال از تهدیدهای معتبری خبر داد که خبرنگارانش از طرف سپاه پاسداران دریافت کرده‌اند.

ایران‌اینترنشنال، شبکه خبری مستقل فارسی‌زبان مستقر در بریتانیا، در بیانیه‌ای اعلام کرد کارکنانش از سوی پلیس متروپولیتن از تهدید‌ها علیه خود مطلع شده‌اند.

علاوه بر این تهدیدها، جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر تعدادی از فعالان مخالف حکومت از جمله جمشید شارمهد، فرج‌الله چعب، ملقب به حبیب اسیود و روح‌الله زم را ربود.

زم و اسیود در ایران اعدام شدند.