تداوم فشار بر خانواده‌های دادخواه و بازداشت ده‌ها شهروند در سالگرد کشته‌شدگان خیزش انقلابی

فشار بر خانواده‌های دادخواه و بازداشت شهروندان از سوی حکومت ادامه دارد. هم‌زمان با سالگرد شماری از کشته‌شدگان خیزش انقلابی در روزهای پایانی شهریور از جمله جواد حیدری، ماموران به روستای محل سکونت او حمله کردند و برادرش و چند تن دیگر از اعضای خانواده‌ و نزدیکان او را با خود بردند.

فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری خبر داده است که ماموران امنیتی به درون خانه آن‌ها گاز اشک‌آور شلیک کرده‌اند. او از مردم خواسته است کمکشان کنند.

به گفته این خواهر دادخواه، از روز گذشته روستای محل سکونت خانواده‌ حیدری پر از ماموران امنیتی بوده و او از وضعیت خانواده‌اش اطلاعی ندارد.

فاطمه حیدری همچنین با انتشار ویدیوی حمله ماموران امنیتی به روستای محل سکونت خانواده‌اش، در اینستاگرام نوشت: «امروز به روستایمان لشکرکشی کردند و حقیرانه مانور دادند و روح‌الله، برادرم و چند نفر از بستگانمان را بازداشت کردند.»

ماموران حکومتی روز ۳۱ شهریور در قزوین با گلوله جنگی جواد حیدری را کشتند و او سه روز بعد در روستای رحمت‌آباد بزرگ در بوئین‌زهرا دفن شد.

فاطمه حیدری در اینستاگرام خود نوشت: «یکی از ماموران لابه‌لای فریادهای مادرم تکه‌ای از نوشته روی سنگ را بلند خوانده: زن، زندگی، آزادی!»

او ادامه داد: «بله! بلندتر بخوانید. بخوانید تا در مغز استخوانتان نفوذ کند. بخوانید تا ملکه ذهنتان شود ... ما ایستاده‌ایم تا پایان و بلندتر فریاد می‌زنیم: زن، زندگی، آزادی ...»

هم‌زمان، یک فرد نزدیک به خانواده محمدرضا اسکندری، از کشته‌شدگان خیزش انقلابی به ایران‌اینترنشنال گفت که ماموران امنیتی که ابتدا به خانواده گفته بودند می‌توانند بدون حضور سر مزار سالگرد برگزار کنند، اکنون تهدید کردند که «حق برگزاری هیچ مراسمی ندارند؛ در غیر این صورت بازداشت خواهند شد».

محمدرضا اسکندری جوان ۲۶ساله ساکن پاکدشت بود که روز سی‌ام شهریور با شلیک مستقیم ماموران امنیتی کشته و پیکرش دو روز بعد در محاصره نیروهای حکومتی در آرامستان ده امام دفن شد.

هه‌نگاو نیز روز پنج‌شنبه ٣٠ شهریور با انتشار ویدیویی خبر داد که دوربرگردان منتهی به مسیر آرامستان باغ رضوان اسلام‌آباد غرب از سوی نیروهای مسلح سپاه پاسداران مسدود شده است.

این آرامگاه محل دفن سعید محمدی، امیر فولادی و ایمان محمدی سه معترض کشته‌شده در جریان خیزش انقلابی است که امروز سالگرد قتلشان است.

این سه معترض به ترتیب ۲۱ ساله، ۱۶ ساله و ۲۲ ساله بودند و هر سه نیز با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی در سی‌ام شهریور سال گذشته کشته شدند.

بر اساس گزارش هه‌نگاو، روز ٢٩ شهریور نیز اطلاعات سپاه پاسداران با احضار شهروندان و فعالان رسانه‌ای اسلام‌آباد غرب از آن‌ها درباره آنچه «دعوت به برپایی تجمع اعتراضی» عنوان شده، بازجویی کرده است.

لغو مراسم سالگرد نیکا شاکرمی

از سوی دیگر، مراسم سالگرد نیکا شاکرمی که پیش‌تر خواهر این نوجوان کشته‌شده خبر آن را داده بود، در پی فشارهای حکومتی بر خانواده لغو شد.

نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی روز چهارشنبه ۲۹ شهریور در اینستاگرام خود نوشت: «با توجه به مشکلات پیش آمده و البته با توجه به اینکه بنده نمی‌خواهم به افراد دیگری از عزیزان و هم‌وطنان غیرتمند و شریفی که به این مراسم تشریف می‌آورند، آسیبی وارد شود برگزاری مراسم را ناچارا لغو می‌کنم.»

او در ادامه یادآور شد که ملت ایران «دست خالی و بدون دفاع» نمی‌توانند مقابل زور و ظلم و بیداد حاکم بایستند و هر جرم و جنایت و رفتار ناهنجاری توجیه می‌شود و عاقبت حق‌گویی و اعتراض به ظلم «مرگ، تجاوز، زندان، سربه نیست شدن و بدترین عواقب ممکن» است.

مادر نیکا شاکرمی در پایان نوشت: «انشالله در فرصتی مناسب‌تر ثابت می‌کنیم ما ملت کبیریم و ایران را پس می‌گیریم.»

پیش از آن آیدا شاکرمی، خواهر نیکا، با اشاره به تهدید و فشار حکومت، در اینستاگرامش نوشت که از هفته گذشته جو امنیتی در اطراف مزار خواهرش تشدید شده است.

او یادآوری کرد شماری از ایرانیان که قصد شرکت در مراسم سالگرد خواهرش را داشته‌اند احضار، بازداشت و تهدید شده‌اند.

به گفته آیدا شاکرمی همچنین افرادی ناشناس آنان را تهدید کردند که اگر بر مزار نیکا بروند مادرش (نسرین شاکرمی) دستگیر می‌شود و برای همین بهتر است «به فکر امنیت من که تنها دخترش هستم باشد.»

او همچنین خبر داد در نهایت وزارت اطلاعات اجازه داده تا مراسم سالگرد نیکا در روز پنج‌شنبه ۳۰ شهریور برگزار شود؛ به شرط آنکه خشونتی رخ ندهد.

نیکا شاکرمی نقشی فعال و پیش‌رو در جریان خیزش انقلابی داشت و در تصاویری که از حضور او در تجمع‌های اعتراضی پخش شده، مشغول سوزاندن روسری یا روی سطل‌های زباله در حال شعار دادن بود.

او در آخرین تماس با دوست خود گفته بود ماموران در بلوار کشاورز تهران به دنبالش هستند و پس از آن مفقود شد.

پیکر نیکا که گفته می‌شود تحت شکنجه، ضرب و شتم و تجاوز ماموران امنیتی قرار گرفته، ۱۰ روز بعد از سوی خانواده‌اش شناسایی شد.

پس از خبری شدن این موضوع، ماموران حکومت پیکر او را از غسال‌خانه خرم‌آباد ربودند و مخفیانه در آرامگاه حیات‌الغیب روستای ویسیان در لرستان دفن کردند.

تداوم بازداشت شهروندان

جمهوری اسلامی علاوه بر فشار بر خانواده‌های دادخواه و بازداشت شماری از آنان از جمله ماشالله کرمی پدر محمدمهدی کرمی از معترضان اعدام شده در جریان خیزش انقلابی، ده‌ها شهروند دیگر را نیز در هفته‌های گذشته بازداشت کرده است.

روز چهارشنبه خبری درباره بازداشت «معصومه قاسمی‌پور» بازیگر تئاتر در آمل منتشر شد.

او ۲۶ شهریور دستگیر شد اما از آن زمان تاکنون تماسی با خانواده نداشته و از محل نگهداری و وضعیتش اطلاعاتی در دسترس نیست.

روز ۲۹ شهریور نیز «محمدمهدی وثوقیان» فعال دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با یورش ماموران امنیتی به منزلش همراه با خشونت بازداشت شد.

وثوقیان دانشجوی هوشبری دانشگاه اصفهان است که پیش‌تر از سوی کمیته انضباطی یک ترم از تحصیل محروم شده بود.

معصومه یاوری، مادر او هم که در شهریور سال جاری بازداشت شد، در حال حاضر در زندان «دولت آباد» اصفهان محبوس است.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو نیز از بازداشت شهروندی به نام «طارق رحیم‌پور» در سنندج، از سوی ماموران اداره اطلاعات خبر داد.

این درحالی‌ست که بر اساس گزارش هه‌نگاو، تنها طی شهریور ۲۱ شهروند در سه شهر یاسوج، بهمئی و دهدشت استان کهگیلویه و بویراحمد، ١٢ کُرد اهل دیواندره و همچنین ۱۵۰ شهروند کُرد بازداشت شده‌اند.

روز ۲۸شهریور هم دست‌کم پنج شهروند در آمل، اهواز، زاهدان، زنجان و ارومیه دستگیر شدند.

علاوه بر «شایا شهوق» طراح و گرافیست که ایران‌اینترنشنال پیشتر خبر دستگیری او را منتشر کرده بود، هرانا هویت چهار بازداشتی دیگر را «خالد پیرزاده» زندانی سیاسی پیشین، «ذبیح‌الله کوهکن»، «فرهاد حسینی» و «عباس موسوی قاسملو» عنوان کرد.

هرانا همچنین از بازداشت «زاهد ملازهی» و «انور صلاحزهی،» شهروندان اهل چابهار و «علاءالدین فتحی» اهل دیواندره، در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه خبر داد.

علاوه بر این بازداشت‌شدگان که هویتشان مشخص شده، مقام‌های حکومتی نیز از دستگیری شهروندان با تهام‌های امنیتی اما بدون اشاره به نام آنان خبر می‌دهند.

از جمله در ایلام که بر اساس گزارش دادگستری این استان «سه شهروند» در پی اقدامات اعتراضی علیه جمهوری اسلامی بازداشت شدند.

باقر رجبی، فرمانده انتظامی شهرستان خمام در استان گیلان هم اعلام کرد «دو زن ۲۰ و ۲۴ ساله» به دلیل «اقدامات هنجارشکنانه و تحریک مردم به قصد برهم زدن نظم و امنیت عمومی» بازداشت شده‌اند.

بازداشت شهروندان، فعالان مدنی و سیاسی و اعضای خانواده‌های کشته‌شدگان ­از هفته‌های گذشته و در آستانه سالگرد خیزش انقلابی شدت گرفت و همچنان ادامه دارد.

روزهای پایانی تابستان برابر با سالگرد قتل تعداد زیادی از کشته‌شدگان خیزش انقلابی است به‌طوری‌که در دو روز ۳۰ و ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ دست‌کم ۸۳ شهروند در سراسر ایران به دست نیروهای امنیتی کشته شدند.

پیش‌تر سازمان حقوق بشر ایران با ارائه جدول زمانی از قربانیان خیزش انقلابی، یادآور شده بود که بیشترین کشته‌شده‌ها علاوه بر جمعه خونین زاهدان در هشتم مهر، مربوط به این دو روز با قتل حکومتی به ترتیب ۶۳ و ۲۰ نفر است.

تاکنون هویت دست‌کم ۵۵۱ معترض از جمله ۶۸ کودک کشته شده در جریان اعتراضات سال گذشته مشخص شده است.

‌علاوه بر آن، دست‌کم ۲۲ تن از معترضان شامل چهار کودک نیز با مرگ‌هایی مشکوک یا خودکشی جان خود را از دست داده‌اند.