نخست‌وزیر ژاپن از جمهوری اسلامی خواست تلاش‌هایی سازنده برای احیام برجام انجام دهد

فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن، در دیدار با ابراهیم رئیسی از تهران خواست برای احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام «تلاش‌هایی سازنده» انجام دهد.

کیشیدا در این دیدار که روز چهارشنبه ۲۹ شهریور در حاشیه هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک انجام شد، اعلام کرد کشورش همچنان از برجام که در سال ۱۳۹۴ بین ایران و کشورهای پنج به علاوه یک به امضا رسید، حمایت می‌کند.

رئیسی هم در این دیدار با تکرار مواضع قبلی جمهوری اسلامی مبنی بر پایبندی تهران به انجام تعهدات خود گفت جمهوری اسلامی منتظر «اقدام عملی آمریکا در عمل به تعهداتش در توافق هسته‌ای» است.

او در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل در روز سه‌شنبه ۲۸ شهریور نیز از واشینگتن خواسته بود برای نشان دادن «حسن نیتش»، به توافق هسته‌ای بازگردد.

این دومین دیدار رئیسی و کیشیدا است. این دو پیش از این در سپتامبر ۲۰۲۲ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل نیز با یکدیگر دیدار کرده بودند.

درخواست نخست‌وزیر ژاپن از جمهوری اسلامی برای احیای برجام در حالی مطرح می‌شود که تهران روز ۲۶ شهریور مجوز فعالیت هشت بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را با ملیت‌های فرانسوی و آلمانی در ایران لغو کرد.

رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال این اقدام تهران را «غیرسازنده» و «بی‌سابقه» خواند و آن را محکوم کرد.

گروسی تاکید کرد روند مذاکرات با جمهوری اسلامی بر سر مسایل هسته‌ای با سرعتی که باید به پیش نمی‌رود.

این در حالی است که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی از اخراج بازرسان آژانس دفاع کرد و گفت کشورهای غربی «با زیاده‌خواهی»، از ساز و‌ کارهای آژانس برای «مقاصد سیاسی خود» استفاده می‌کنند.

پس از اقدام جمهوری اسلامی در لغو مجوز بازرسان آژانس، آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان با انتشار بیانیه‌ای مشترک از تهران خواستند از تصمیم خود صرف نظر کند.

در این بیانیه آمده است ایران باید فورا و به‌طور کامل با آژانس همکاری کند تا بازرسان بتوانند تضمین‌هایی ارائه دهند که برنامه اتمی ایران «صلح‌آمیز» است.