بازداشت خانواده‌های دادخواه، هنرمندان و ده‌ها شهروند دیگر در سالگرد خیزش انقلابی

روز شنبه ۲۵ شهریور در سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی، ده‌ها شهروند از سراسر ایران بازداشت شدند که هویت دست‌کم ۲۰ نفر آنان مشخص شده است. خانواده‌های دادخواه مانند مادر یلدا آقافضلی و پدر حدیث نجفی از جمله این دستگیرشده‌ها هستند.

بازداشت مادر یلدا آقافضلی

فهیمه مرادی مادر یلدا آقافضلی، جان‌باخته خیزش ۱۴۰۱ روز شنبه بازداشت و بر اساس گزارش‌ها به بند ۲۰۹زندان اوین منتقل شد.

یلدا آقافضلی ۱۹ ساله، چهارم آبان سال گذشته با خشونت شدید نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد و پنج روز پس از آزادی در ۲۰ آبان به طرز مشکوکی جان ‌باخت.

او درباره نحوه دستگیری‌اش گفته بود چهل مامور به سمتش حمله کرده‌اند، یکی از آن‌ها نزدیک بوده او را با موتور زیر بگیرد. بعد او را روی زمین کشیده‌اند و چنان دست‌هایش را با دستبند بسته‌اند که رگ‌هایش را حس نمی‌کرد.

این معترض جوان همچنین پس از آزادی در پیامی صوتی به دوستانش گفت که با وجود فشارهای بازجویانش و ضرب و شتم شدید، هرگز ابراز پشیمانی نکرده است.

سنگ مزار یلدا آقافضلی در یک سال گذشته پنج بار تخریب شده است.

بازداشت مجدد پدر حدیث نجفی

افسون، خواهر حدیث نجفی از کشته‌شدگان خیزش انقلابی نیز خبر داد که پدرش روز شنبه دستگیر شده است.

او پیشتر از بازداشت چهار تن از اعضای این خانواده در روز جمعه و پیش از سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی و آزادی آن‌ها پس از یک روزخبر داده و گفته بود تمام وسایل الکترونیکی و مدارک شناسایی آن‌ها تا «بعد از سالگرد خواهرش» از سوی ماموران ضبط شده است.

افسون نجفی روز شنبه خبر داد که پدرش دوباره از سوی وزارت اطلاعات با هدف «مصاحبه اجباری» بازداشت شده است.

حدیث نجفی روز ۳۰ شهریور سال گذشته بر اثر اصابت گلوله ‌نیروهای امنیتی در کرج کشته شد.

در مراسم چهلم او که با حضور هزاران نفر از شهروندان برگزار شد، چند نفر کشته و زخمی شدند.

بازداشت هانیه توسلی

در سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی، هانیه توسلی بازیگر سینما نیز دستگیر و ظهر روز یکشنبه ۲۶ شهریور با قرار کفالت آزاد شد.

طناز توسلی خواهر او در اینستاگرام خود نوشت که ماموران حکومتی این بازیگر سینما را ساعت ۱۱:۴۵ دقیقه شامگاه شنبه در منزل شخصی‌اش بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.

هانیه توسلی درباره سالگرد قتل حکومتی مهسا در اینستاگرام خود نوشته بود: «سکوت... تصویر گویاست، این آخرین لبخندش. آخرین عکس. بی‌گناهی و جوانی و زیبایی و خون پاک.»

صفحه اینستاگرامی این بازیگر اکنون از دسترس خارج شده است.

در جریان خیزش انقلابی شمار دیگری از زنان بازیگر از جمله ترانه علیدوستی، هنگامه قاضیانی، کتایون ریاحی، سهیلا گلستانی و... نیز به دلیل همراهی با اعتراضات مردمی و بر سر نداشتن حجاب اجباری، بازداشت، زندانی و احضار شده بودند.

دیگر دستگیرشدگان در روز سالگرد

علاوه بر این، روز و شب شنبه شماری دیگر از شهروندان نیز در سراسر ایران بازداشت شدند.

رسانه‌ها و مقام‌های حکومتی بدون اشاره به هویت افراد، از روز گذشته خبرهایی تنها درباره تعداد بازداشت‌شدگان منتشر کرده‌اند.

از جمله در اصفهان که سازمان اطلاعات فرماندهی نیروی انتظامی با صدور اطلاعیه‌ای از بازداشت ۱۰ شهروند خبر داد.

بر اساس گزارش تسنیم، خبرگزاری وابسته به سپاه شش شهروند نیز در شهرستان‌ بویین زهرای استان قزوین به دلیل «قصد ایجاد تحرک ضد امنیتی» بازداشت شدند.

استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز از بازداشت ۱۵ شهروند این استان خبر داد و مدعی شد آن‌ها در سالگرد مهسا اقدام به «سنگ‌اندازی و پرتاب نارنجک دستی» در دهدشت کرده‌اند.

در آذربایجان‌غربی نیز ۱۴ شهروند با اتهام «تشویش‌ اذهان عمومی در فضای مجازی» از سوی نیروهای نظامی بازداشت شدند.

خبرگزاری تسنیم همچنین گزارش داد سازمان اطلاعات سپاه یک فرد دوتابعیتی را در کرج دستگیر کرده است.

هویت این فرد یا تابعیت دوگانه آن هنوز مشخص نشده است.

بازداشت‌شدگانی با هویت مشخص

«پریسا محمدی» اهل کرمانشاه و «گلاویژ طهماسبی» اهل سنندج از جمله کنش‌گرانی هستند که روز شنبه از سوی ماموران امنیتی دستگیر شدند.

«نیما رضایی» نوازنده و آهنگساز ساکن تهران، «نیما صفار» شاعر، نویسنده و فعال مدنی، «مانی صفار» و «مجید کلاته» شهروندان ساکن گرگان از جمله افرادی هستند که در این روز از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و به یکی از بازداشتگاه‌های اطلاعات سپاه منتقل شدند.

«محمود صفدری» عضو هیات مدیره انجمن صنفی معلمان خراسان شمالی نیز بر اساس گزارش‌ها ۲۵ شهریور از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

اکانت اینستاگرام «خانه سینما» نیز روز یکشنبه اعلام کرد «لیلا نقدی‌پری» عضو هیات مدیره انجمن طراحان فیلم سینمای ایران روز پیش بازداشت شده است.

این هنرمند سال ۱۴۰۱ نیز برای ساعاتی بازداشت و سپس با توقیف پاسپورت، ممنوع‌الخروج شده بود.

«شیدا صابری» بازیگر، فعال حقوق زنان و کودکان نیز که روز شنبه پلاکاردی اعتراضی را در میدان هفت‌تیر یاسوج به دست گرفته بود، بازداشت شد.

او در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۳۹۸ نیز به دلیل فعالیت‌های اعتراضی خود، مدتی زندانی شده بود.

بر اساس گزارش‌ها، «بختیار نظری» عکاس و فیلمبردار اهل مریوان روز ۲۵ شهریور پس از احضار به اداره اطلاعات این شهر بازداشت شد.

بر اساس اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال، «علی نورانی» کارگردان، نویسنده و بازیگر تئاتر نیز روز گذشته با یورش ماموران امنیتی به محل سکونتش، بازداشت شده است.

«سعید فتحی‌پور» فعال سیاسی و از زندانیان اعتراضات آبان ۹۸ در فسا، «محمد معینی» وبلاگ‌نویس، «علی احمدی» و «دیار احمدی» در روستای آرانان از توابع سنندج، «آرمان سهرابی» اهل دیواندره، «جبار محمودی» اهل جوانرود و «محمد مرادی‌نژاد» اهل کامیاران از دیگر دستگیرشدگان روز شنبه هستند.

پیش از آن و در روزهای منتهی به نخستین سالگرد خیزش انقلابی نیز ده‌ها شهروند از جمله خانواده‌های دادخواه و فعالان مدنی و سیاسی در شهرهای مختلف بازداشت شده بودند.

علاوه بر بازداشت‌ها، نیروهای حکومتی از بامداد شنبه به بسیاری از شهرهای ایران اعزام شده و فضایی نظامی و امنیتی بر کشور حاکم کردند.

با وجود تلاش حکومت برای سرکوب اما تجمع‌های اعتراضی متعددی در شهرهای مختلف برپا شد.