تظاهرات زاهدانیها در سالگرد خیزش انقلابی؛ مولوی عبدالحمید قتل حکومتی مهسا را دردآور خواند
مردم زاهدان پس از نماز جمعه این شهر تظاهرات کردند و شعارهای اعتراضی سر دادند. مولوی عبدالحمید در خطبههای روز ۲۴ شهریور خود، یک روز پیش از سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی مرگ او را موضوعی دردآور خواند و گفت حق مهسا و معترضان این نبود که با گلوله جنگی کشته یا با ساچمه کور شوند.
مردم زاهدان روز ۲۴ شهریور و در حالی که حدود دو هفته تا سالگرد جمعه خونین این شهر و یک روز تا سالروز قتل حکومتی مهسا ژینا امینی باقی مانده است، به خیابانها آمده و راهپیمایی اعتراضی کردند.
شهروندان زاهدانی خواهان سرنگونی علی خامنهای
معترضان در تظاهرات خود با خطاب قرار دادن رهبر جمهوری اسلامی، شعارهایی چون «خامنهای حیا کن، مملکت رو رها کن»، «مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر خامنهای» و «خامنهای قاتله، حکومتش باطله» سر دادند.
علی خامنهای اخیرا با گروهی دستچینشده از مردم سیستان و بلوچستان دیدار کرد و گفت کسانی که با پیامبر مسلمانان همراه هستند، در مقابل «کُفار» با شدت عمل میکنند.
مولوی عبدالحمید اما در خطبههای نماز جمعه امروز خود با اشاره تلویحی به سخنان رهبر جمهوری اسلامی گفت که احترام همه انسانها، فارغ از مسلمان بودن یا نبودنشان و حتی اگر بتپرست یا خداناباور باشند، از نماز و حج هم واجبتر است.
امام جمعه اهل سنت زاهدان هر گونه رفتار و سخنی را که باعث آزار انسانها از هر مسلک و مذهبی شود «ناروا» دانست و تاکید کرد همه ملتهای جهان از جمله ایرانیان با هم بر سر موضوع «انسانیت» قرابت دارند.
پس از خطبههای او، نمازگزاران زاهدان با سر دادن شعارهایی چون «این حکومت باطله، سپاه خودش قاتله» به خیابانها آمدند.
علاوه بر سپاه، معترضان زاهدانی «بسیج» را هم هدف شعارهای خود قرار داده و فریاد «بسیجی جیرهخور، آخرشه خوب بخور» سر دادند.
تجمعکنندگان در زاهدان همچنین شعار دادند: «میکشم میکشم آنکه برادرم کشت».
ویدیوهای منتشر شده از راهپیمایی نمازگزاران زاهدان در روز جمعه نشان میدهند آنان شعارهایی در راستای وحدت ملی مانند «کُرد و بلوچ و آذری، آزادی و برابری» سر دادند.
این موضوع، امروز در خطبههای نماز جمعه مولوی عبدالحمید هم مطرح شد. او گفت که به ویژه پس از آغاز خیزش انقلابی، احترام مردم ایران به اقوام، مذاهب و ادیان بیشتر شده است.
تعصب مذهبی، جنونآفرین است
امام جمعه اهل سنت زاهدان «بیداری ملتها» را «سرآغاز توسعهیافتگی» کشورها توصیف و تاکید کرد اکنون بزرگترین بیداری در مردم ایران با همبستگی، اتحاد و احترام آنان به اقوام، ادیان و مذاهب این کشور ایجاد شده است.
عبدالحمید اسماعیلزهی گفت تفتیش عقیده حکومت در فرمهای استخدامی و پرسش درباره شیعه یا سنی بودن شهروندان «بوی تعصب» میدهد: «همه ما ایرانی و انسان هستیم. چرا باید از دین و مذهب شهروندان سوال بپرسید؟ با اعتقاد و مذهب مردم چه کار دارید؟»
او با تاکید بر اینکه تعصب مذهبی «جنونآفرین» است، احترام متقابلی را که بین همه اقشار جامعه، اقوام، ادیان و مذاهب ایران به وجود آمده، نشانه توسعهیافتگی خواند.
مردم مشکلات ایران را از نااهل بودن مسوولان میدانند
مدیر دارالعلوم زاهدان در خطبههای امروز خود بار دیگر به شکنجه، تحقیر، توهین و بدرفتاری با زندانیان اعتراض و بر ضرورت حفظ احترام مردم از سوی حکومت تاکید کرد.
او خطاب به مسوولان و ماموران حکومت گفت کسانی که «در زندان و بازداشتگاه و محاکم قضایی طرف حساب شما هستند» مردم ایران و «ولینعمت» شما هستند.
اسماعیلزهی مانند خطبههای چند ماه اخیر خود، خواست مردم ایران را «عدالت و آزادی» خواند و با اشاره به مشکلات کشور، گفت ایرانیان از تبعیض و نابرابری خستهاند، به مشکلات معیشتی و اقتصادی اعتراض دارند و از سویی، بسیاری از نخبگان خانهنشین یا از ایران فراری شدهاند.
به گفته او، مردم تمام این مشکلات را از چشم سیاست داخلی و خارجی حکومت و «نااهل بودن مسوولان» میبینند.
مولوی عبدالحمید در ادامه بر ضرورت توجه به «خواست اکثریت مردم» و تغییر شرایط جهان تاکید کرد و گفت بر همین اساس ضرورت دارد که «ما» هم با زمان پیش برویم.
بخشی دیگر از خطبههای او به سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی اختصاص یافت.
این در حالی بود که اینترنت زاهدان روز ۲۴ شهریور مانند جمعههای گذشته دچار اختلال و سخنان عبدالحمید اسماعیلزهی همزمان با اشاره او به اعتراضات مردم پس از قتل مهسا امینی، قطع شد.
حق مهسا و معترضان نبود که کشته شوند
امام جمعه اهل سنت زاهدان یادآور شد: «مهسا به خاطر مساله پوشش بازداشت میشود و ماموران او را میبرند و بعد وقتی جنازهاش به خانواده تحویل داده میشود همه احساساتی میشوند و موضوعی دردآور پیش میآید.»
مولوی عبدالحمید کشته شدن مهسا و دیگر شهروندان را به دلیل «حجاب»، یا قتل معترضان با گلوله جنگی و کور شدن چشمشان با ساچمه به دلیل شرکت در اعتراضات را ناحق دانست.
او خاطرنشان کرد که هیچ کجا آدمی را به خاطر اعتراض «نمیکشند یا چشمش را کور نمیکنند» و اعتراض مسالمتآمیز نباید سبب «مرگ و تعقیب مردم» شود.
انتقاد از عدم پیگیری حقوقی عاملان و آمران جنایات به ویژه در جمعه خونین زاهدان موضوع دیگری بود که اسماعیلزهی بر آن تاکید کرد.
به گفته امام جمعه اهل سنت زاهدان، اگر آن ماموری که «در حق مهسا ظلم کرده بود» مجازات میشد، یا کسانی که چشم معترضان را کور کردند تحت پیگرد قرار میگرفتند، «شاید دل مردم تسلی پیدا میکرد».
مولوی عبدالحمید با کنایه تلویحی به سخنان علی خامنهای، «عدالت و انصاف» را «ضامن امنیت» خواند و گفت اگر حکومت میخواهد مردم «تسلی» بیابند، زندانیان سیاسی را آزاد کند.
رهبر جمهوری اسلامی هفته گذشته در سخنانی خطاب به جمعیتی دستچینشده از مردم سیستان و بلوچستان گفته بود کسانی که امنیت ملی را تهدید میکنند، «دشمن ملت هستند».
او در این دیدار بدون اشاره به فجایع جمعههای خونین زاهدان و خاش در روزهای هشتم مهر و ۱۳ آبان ۱۴۰۱ که به کشتهشدن بیش از ۱۰۰ نفر انجامید، «اختلافات قومی» را از موضوعاتی خوانده بود که «دشمن برای بحرانسازی» آنها را «تحریک میکند».
پیش از آن، پایگاه خبری حالوش که اخبار مرتبط با سیستانوبلوچستان را پوشش میدهد از تلاش دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی برای دادن «وعدههای توخالی» به خانوادههای کشتهشدگان «جمعههای خونین» زاهدان و خاش خبر داده و اعلام کرده بود احتمالا علی خامنهای با برخی از این خانوادهها دیدار خواهد کرد.
مردم زاهدان و دیگر شهرهای استان سیستان و بلوچستان در یک سال گذشته پس از نمازهای جمعه راهپیمایی کرده و شعارهایی علیه علی خامنهای سر دادهاند.