استقرار نیروهای مسلح در شهرهای کُردنشین و بازداشت ده‌ها تن پیش از سالگرد خیزش انقلابی

جمعه ۱۴۰۲/۰۶/۲۴

تلاش حکومت برای سرکوب تجمع اعتراضی ایرانیان یک روز پیش از اولین سالگرد قتل مهسا ژینا امینی و خیزش انقلابی، با بازداشت‌های گسترده ادامه دارد. گزارش‌ها حاکی از حضور گسترده نیروهای نظامی مسلح در سقز است. از سوی دیگر کاربران اکس، هشتگ‌های مهسا امینی و «زن زندگی آزادی» را ترند کردند.

بازداشت دست‌کم ۲۸ نفر طی پنج روز

در ادامه بازداشت فعالان سیاسی و مدنی، دادخواهان و شهروندان، طی روزهای ۱۹ تا ۲۳ شهریور (یک‌شنبه تا پنج‌شنبه) دست‌کم ۲۸ نفر در شهرهای مختلف ایران دستگیر شده‌اند.

سمانه اصغری، فعال حقوق کودک یکی از این افراد است که روز پنج‌شنبه ۲۳ شهریور بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.

اصغری مهر ماه سال گذشته نیز بازداشت شده و شش ماه را در زندان سپری کرده بود.

معید ساعدی و ریزان ساعدی، برادر و خاله سارینا ساعدی، نوجوان کشته‌شده در جریان خیزش انقلابی هم در این روز از سوی نیروهای امنیتی در سنندج بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.

پیش از آن‌ها نیز هاشم ساعدی، پدر سارینا که در ۱۶ سالگی کشته شد، بازداشت و از سوی دادگاه به شش ماه و ۱۵ روز حبس و ۴۰ ضربه شلاق محکوم شده بود.

یاشار تبریزی، فعال مدنی و زندانی سیاسی سابق هم روز پنج‌شنبه از سوی نیروهای امنیتی در تبریز بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

خبرگزاری هرانا در توضیح این بازداشت به نقل از یک منبع مطلع نوشت که ماموران ضمن تفتیش ماشین تبریزی، برخی لوازم دیجیتال او و خانواده‌اش از جمله دو دستگاه تلفن همراه را ضبط کرده‌اند.

علاوه بر او، به گفته خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، شش شهروند و کنشگر دیگر ساکن تبریز به نام‌های آراز ابراهیم‌‌نژاد، جواد سودبر، علی بابایی، داود شیری، میرحسین آقایی و محمدرضا موحد طی روزهای ۲۲ و ۲۳ شهریور بازداشت شده‌اند.

بنا بر گزارش شوراهای صنفی دانشجویان کشور، علی غلامی، فعال دانشجویی و عضو سابق انجمن آرمان دانشجویان دانشگاه علم و صنعت نیز عصر ۲۳ شهریور در منزل خود در شهرستان شیروان بازداشت شده و از وضعیت او اطلاعی در دست نیست.

گزارش‌هایی نیز حاکی از بازداشت رضا مظاهری، زندانی سیاسی سابق و آرمین رستمی، برادر آیدا رستمی، از جان‌باختگان خیزش انقلابی، زهرا صفایی، پرستو معینی و محمدمسعود معینی، سه عضو یک خانواده با سابقه فعالیت سیاسی، هیوا طاطایی و همسرش سعادت بداقی در سقز، امید اسدی و مجید حمیدی، فعالان کارگری اهل سنندج، صباح صالحی، شهروند اهل سنندج، سمیرا احمدی، فعال مدنی اهل سقز، فرزاد کریمی، اهل روستایی از توابع سنندج و... طی هفته گذشته است.

هرانا و برخی دیگر از خبرگزاری‌ها و مجموعه‌های حقوق بشری همچنین از بازداشت چند شهروند به نام‌های ادریس درستکار و فرزاد شیری در دیواندره، شهروندی ۲۷ ساله (با هویت نامشخص) در رودسر، محمد چاوشینی اهل بانه و میلاد مصطفوی در بوکان در یک شبانه‌روز گذشته خبر دادند.

پیش‌تر هم گزارش‌های متعددی از دستگیری و احضار گسترده شهروندان، دانشجویان، بازداشت‌شدگان خیزش انقلابی، خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراضات، فعالان سیاسی و مدنی منتشر شده بود.

استقرار نیروهای نظامی با ادوات سنگین در شهرهای کُردنشین

علاوه بر این بازداشت‌ها، گزارش‌ها حاکی از اعزام گسترده نیروهای نظامی و مسلح به شهرهای کُردنشین مانند سقز، مریوان، بوکان و سنندج است.

از روز پنج‌شنبه جو این شهرها به شدت امنیتی شده و به گفته شهروندان، بر سر هر کوچه یک مامور مستقر است و خودروهای ضد شورش و هلی‌کوپترهای سپاه بر فراز این شهرها مانور می‌دهند.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو روز ٢٣ شهریور خبر داد که یک تانک نظامی نیروهای سپاه وارد محوطه آرامستان آیچی سقز و مزار مهسا امینی شده و بر تپه‌های اطراف قرار گرفته است.

کنش‌های اعتراضی شهروندان و زندانیان سیاسی

باوجود تلاش حکومت برای سرکوب شهروندان به منظور پیشگیری از شکل‌گیری تجمع در نخستین سالگرد خیزش انقلابی، کنش‌های اعتراضی شهروندان و زندانیان سیاسی در آستانه سالروز قتل حکومتی مهسا ژینا امینی ادامه دارد.

در روزهای گذشته کاربران شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) هشتگ‌های «مهسا امینی»، «زن زندگی آزادی» و «سالگرد مهسا» را ترند کرده‌اند.

تا این لحظه شمار مجموع این هشتگ‌ها به حدود ۲۲۰ هزار پست رسیده است.

از سوی دیگر، شماری از زندانیان سیاسی به منظور هم‌بستگی با شهروندان معترض دست به اعتصاب غذا زدند.

علی یونسی، دانشجوی مدال‌آور المپیاد جهانی نجوم و امیرحسین مرادی، برنده مدال نقره المپیاد نجوم کشوری که هر دو در اوین زندانی هستند، اعلام کردند که از روز پنج‌شنبه تا شنبه که مصادف با سالگرد بازداشت تا قتل مهسا امینی است، اعتصاب غذای تر خواهند کرد.

مصطفی تاجزاده، سعید مدنی، حسین رزاق، مهدی محمودیان و محمد نجفی هم با انتشار نامه‌ای از اوین اعلام کردند در اعتراض به «تداوم سیاست‌های سرکوب‌گرانه و ضد زن حکومت» و در هم‌بستگی با «خواسته‌های معترضان از جمله توقف حجاب اجباری»، روز شنبه ۲۵ شهریور دست به اعتصاب غذا می‌زنند.

تداوم کنش‌های اعتراضی با چاپ و پخش تراکت‌های دعوت به تجمع، دیوارنگاری و سر دادن شعارهای شبانه در حالی است که بر اساس گزارش جدید کمیته حقیقت‌یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی سرکوب و انتقام علیه شهروندان خود را تشدید کرده و تاکنون به درخواست‌های مکرر این نهاد حقیقت‌یاب برای دریافت اطلاعات پاسخ نداده است.

بیانیه کمیته حقیقت‌یاب در روز پنج‌شنبه با اشاره به احضار، بازجویی و بازداشت ده‌ها تن از خانواده‌های قربانیان، این تحولات را «بسیار تکان‌دهنده» خواند و گفت خانواده مهسا ژینا امینی هدف ارعاب و آزار حکومت قرار گرفته‌اند، پدر او احضار شده، صفا عائلی، دایی او، بازداشت شده و صالح نیکبخت، وکیل پرونده مهسا به اتهام «فعالیت‌ تبلیغی علیه نظام» تحت محاکمه است.

این بیانیه خاطرنشان کرد سنگ‌ مزار مهسا ژینا امینی طبق گزارش رسانه‌ها دست‌کم دو بار هدف تخریب قرار گرفته و نیلوفر حامدی و الهه محمدی، روزنامه‌نگارانی که پرونده مهسا ژینا امینی را پوشش خبری دادند، با اتهام‌های سنگین در بازداشت هستند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز
اقتصاد و بازار
خبر
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها