بهاره هدایت، زندانی سیاسی پس از ۱۳ روز به اعتصاب غذای خود پایان داد

بهاره هدایت، زندانی سیاسی با انتشار نامه‌ای خبر داد اعتصاب غذای خود را شکسته است. هدایت ۱۳ روز در اعتصاب غذا بود که در این مدت به گفته وکیلش، هشت کیلوگرم کاهش وزن و تپش قلب داشته است. او به دلیل وخامت حالش روز سه‌شنبه ۲۱ شهریور از زندان اوین به بیمارستان منتقل شد.

هدایت روز ۲۲ شهریور که به گفته او مصادف با سالروز «ربودن» مهسا ژینا امینی از سوی قاتلانش است، با انتشار متنی از زندان اوین خبر داد «به حرمت خواسته» خانواده‌های دادخواه ‌جواد روحی، مهسا امینی، جنایت انهدام هواپیمای اوکراینی و همه داغداران و دادخواهان دیگری که درخواست شکستن اعتصاب او را مطرح کردند، به اعتصاب غذای خود پایان می‌دهد.

او در ادامه خاطرنشان کرد: «اعتصابم را می‌شکنم اما عهدم را نه. عهدم با خودم و با شما مردم رنج‌دیده وطنم، تا روزی که رد‌ پای جمهوری اسلامی، این حکومت ضد آزادی، از خاک ایران زدوده نشود.»

این فعال سیاسی محبوس در اوین، تاکید کرد که اعتصاب غذایش برای یادآوری مقاومت بی‌پایان در خیابان و جسارت و وجدان معترضان بوده و تاکید کرد: «هنوز پیروز نشده‌ایم و هنوز غاصبان ایران بر سرنوشت این کشور حاکم‌اند.»

هدایت همچنین مژگان افتخاری،‌ مادر مهسا امینی را خطاب قرار داد و او و خانواده‌اش را «شرف سپهر سیاسی ایران»، «خودِ وجدان» و «تجسمی پاک از وطن» توصیف کرد.

مژگان افتخاری به تازگی در یک استوری اینستاگرامی از بهاره هدایت درخواست کرده بود اعتصاب غذایش را بشکند.

او خطاب به این فعال سیاسی نوشت: «مصرانه از شما درخواست می‌کنم تا به اعتصاب غذای خود پایان دهید چرا که مردم ایران به حیات و سلامت شما نیاز دارند.»

علاوه بر خانم افتخاری، در طول حدود دو هفته‌ای که این فعال سیاسی و مدنی در اعتصاب غذا بود، پیام‌های فراوانی از سوی فعالان مدنی، هنرمندان و خانواده‌های دادخواه برای دعوت از او به شکستن اعتصابش منتشر شد.

از جمله ۲۱ زندانی سیاسی و هم‌بندی‌های بهاره هدایت که در نامه‌ای از او خواستند به اعتصاب غذایش پایان دهد.

این زندانیان سیاسی خطاب به او نوشتند: «بهاره جان! از تو می‌خواهیم به اعتصاب غذایت پایان دهی؛ باشد که کنار هم رویای جمعی‌مان را جانی دوباره ببخشیم.»

به گفته این زندانیان سیاسی، ما دوره‌ای را زندگی می‌کنیم که حقیقت را وارونه می‌نمایانند و ارزش‌هایی که سیاست را سامان می‌دهد، فرو ریخته است: «در این شرایط برای آن کسی که عمری در تکاپوی آزادی برای همگان و برای ایران بوده شاید جز میانجی کردن جان خود چاره‌ای باقی نمانده باشد تا انذار دهد که آنچه به تاراج می‌رود زندگی یک انسان و هستی و آینده یک سرزمین است.»

ناهید تقوی، نیلوفر بیانی، نیلوفر حامدی، الهه محمدی، نرگس محمدی، ویدا ربانی، سپیده قلیان، شکیلا منفرد و فائزه هاشمی از جمله امضاکنندگان این نامه هستند.

آنان در پایان نامه خود نوشتند: «ما جمعی از هم‌بندی‌هایت اعلام می‌داریم بیش از این به خطر افتادن جان و سلامتی‌ات را تاب نداریم و با اتکا به دعوت مادر و پدر زنده‌یاد جواد روحی از تو درخواست می‌کنیم برای حفاظت از نفس خود و خویشتن خود به مثابه وجدانی نگران و در تقلا برای آزادی، به اعتصاب غذایت پایان دهی.»

روز سه‌شنبه ۲۱ شهریور، زهرا مینویی، وکیل بهاره هدایت، در پستی در شبکه اجتماعی اکس خبر داد که «مطابق اطلاع خانواده» این زندانی سیاسی، او را در سیزدهمین روز اعتصاب غذا، به دنبال وخامت حالش از زندان اوین به بیمارستان منتقل کرده‌اند.

انتقال بهاره هدایت به بیمارستان در حالی انجام شد که درخواست‌ها از او برای شکستن اعتصاب غذایش با وجود تاکید این فعال سیاسی زندانی بر مسیری که انتخاب کرده، ادامه داشت. از جمله این درخواست‌ها، نامه بیش از ۲۰۰ هنرمند، روزنامه‌نگار و فعال مدنی به بهاره هدایت بود که در آن خواستار پایان دادن به اعتصاب غذایش در زندان اوین شدند.

آنان نوشتند: «ما جمعی از سینماگران، روزنامه‌نگاران، خانواده‌های دادخواه، فعالان مدنی و مردم ایران، تجدید عهدت‌ با وجدان عمومی و جنبش مهسا را ارج می‌گذاریم. ‌‌جامعه ایران و خانواده‌های دادخواه، به تن سالم و روح استوار و آزادی‌خواهت در مسیر عدالت نیاز دارند.»

ترانه علیدوستی، مانی حقیقی، رخشان بنی‌اعتماد، جعفر پناهی، محمد رسول‌اف، مجتبا میرتهماسب، حمید پورآذری، محسن امیریوسفی، صنم حقیقی، شیرین برق‌نورد، مهوش شیخ‌الاسلامی، مریم پالیزبان، آتنا کامل، غنچه قوامی، صبا شعردوست، نازنین خسروانی، لیلا ارشد، محسن عبدالوهاب، هانی نیرو، مجید برزگر، مینا اکبری، نوشین جعفری، ریحانه طباطبایی و خانواده‌های امیرارشد تاجمیر، سعید زینالی و مصطفی کریم‌بیگی از جمله امضاکنندگان این نامه بودند.

عبدالله مومنی، فعال سیاسی و زندانی پیشین هم با اشاره به نگرانی‌ها درباره وضعیت جسمی هدایت،‌ از او خواسته بود به اعتصاب غذای خود پایان دهد.

هدایت عصر روز ۹ شهریور اعتصاب غذای خود را در اعتراض به مرگ مشکوک جواد روحی در زندان، درخواست برای آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی، دو خبرنگار زندانی و نیز حمایت از یک ‌سال «مقاومت بی‌امان زنان آزادی‌خواه» ایران آغاز کرد.

در روزهای گذشته ۷۰ فعال دانشجویی سابق و فعلی و خانواده روحی نیز با انتشار متنی خطاب به هدایت، از او خواسته بودند به اعتصاب غذایش پایان دهد.

هدایت در واکنش به این درخواست‌ها نامه‌ای از اوین منتشر کرد و در آن گفت: «نگران من نباشید. نگران ایران باشید!»

او تاکید کرد جمهوری‌ اسلامی رفتنی است اما رفتنش به «کنش سیاسی اندیشیده و مبتنی بر وجدان» وابسته است.

این فعال سیاسی در حالی بر «وجدان جمعی» پای فشرد که در نامه پیشین خود مبنی بر آغاز اعتصاب غذا نیز این عبارت را کلیدواژه اصلی اقدام خود معرفی کرده بود.

بهاره هدایت، کنشگر ۴۲ ساله که فعالیت سیاسی‌اش را با خط فکری اصلاح‌طلبی از اوایل دهه ۸۰ شمسی شروع کرد و تاکنون سال‌ها زندان از جمله هفت سال حبس بعد از اعتراض‌ها به نتایج انتخابات سال ۱۳۸۸ را تحمل کرده، جزو معدود فعالان سیاسی در داخل ایران است که حالا به شکلی علنی از براندازی جمهوری اسلامی صحبت می‌کند و خواستار آن است.

او در جریان خیزش انقلابی ایرانیان روز ۱۱ مهر ماه در تهران بازداشت شد و بیم آن می‌رود که نوشتن و انتشار این نامه‌ها در مخالفت علنی با جمهوری اسلامی به اتهامات و مدت حبس او اضافه کند.

هدایت پیشتر و در اواخر خرداد ماه سال جاری هم درباره اختلاف اپوزیسیون به ویژه در خارج از کشور و ضربه آن به جریان خیزش انقلابی هشدار داد و گفت که این نزاع به سرخوردگی در مردم دامن خواهد زد.

او در پایان نامه جدید خود وفاداری به وجدان جمعی را نه «اندرزی اخلاقی» یا راه‌حل مشکلات پیچیده اپوزیسیون، بلکه از جمله نیازهای سیاسی برای تحقق براندازی و نجات ایران از «منجلاب حکومت تمامیت‌خواه دینی» دانست.

هدایت اکنون برای تحمل چهار سال حکم حبس به‌دلیل اعتراض به سرنگونی هواپیمای اوکراینی از سوی سپاه پاسداران، در زندان اوین محبوس است.