سعید افکاری، ۳ سال پس از اعدام نوید افکاری در ۲۷ سالگی: جای خالیات لحظهای فراموش نمیشود
۲۲ شهریور ماه سالروز اعدام نوید افکاری است. سعید افکاری، برادر او در شبکه اجتماعی اکس یادی از آخرین روزهای زندگی این کشتیگیر کرده که در تابستان سال ۱۳۹۹ و در ۲۷ سالگی، به اتهام محاربه به دار آویخته شد.
در آخرین فایل صوتی منتشر شده از نوید افکاری، او جملهای را به کار برد که در سه سال گذشته بارها تکرار و شنیده شده است: «برای طناب دارشان، دنبال گردن میگردند.»
سعید افکاری پیش از ظهر چهارشنبه ۲۲ شهریور در پستی نوشت: «سه سال پیش، این ساعتها، خبر آمد نفس برادرمان را گرفتند.»
ماموران امنیتی جمهوری اسلامی، نوید افکاری را در پی اعتراضات به افزایش نرخ ارز، گرانی و تورم در مرداد سال ۱۳۹۷ در شیراز بازداشت و به «قتل و محاربه» متهم کردند.
سعید افکاری درباره شرکت برادرش در اعتراضات یادآور شد: «وقتی آشناهایمان به نوید میگفتند چرا میروی توی اعتراضات، تو که موفقی، بنشین زندگیات را بکن، [او] میگفت اگر من بلند نشوم، کی بلند بشود؟»
اما علاوه بر نوید، همان زمان دو برادر دیگر او، وحید و حبیب افکاری نیز بازداشت و به حبسهای طولانیمدت و تبعید محکوم شدند.
برادر چهارم یعنی سعید افکاری از همان زمان در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) فعال است. او شامگاه سهشنبه ۲۱ شهریور درباره شب پیش از اعدام نوید نوشت: «سه سال پیش، این ساعتها، برادر کوچکم به من زنگ زد و گفت هیچ نگران من نباشید .... قطع کرد و رفت.»
فردای آن روز حکم اعدام نوید افکاری در زندان عادلآباد شیراز در حالی به شکل «ناگهانی» اجرا شد که او حتی نتوانسته بود برای آخرین بار با خانواده خود دیدار کند.
محاربه، قتل «مامور امنیتی» که گفته میشود کارمند حراست سازمان آب بوده است، شرکت در تظاهرات، تشکیل دسته چهار نفره، توهین به رهبر جمهوری اسلامی، شعارنویسی، اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی و ضرب و جرح ماموران در جریان اعتراضات، اتهامات برادران افکاری اعلام شد.
نوید افکاری در یک فایل صوتی به صراحت گفته بود مامور امنیتی کشته شده را نمیشناسد و تحت فشار شکنجه و به خاطر خانوادهاش و فشار روی وحید، برادرش، قتل «حسن ترکمان» را پذیرفته و در این پرونده بیگناه است.
با وجود تناقضهای پرونده و بهرغم درخواستهای نهادهای جهانی و همچنین کارزار مجازی بسیار گسترده، حکم اعدام نوید افکاری اجرا شد.
خانواده افکاری از زمان بازداشت نوید و برادرانش پیوسته تحت فشار و آزار جمهوری اسلامی هستند و مزار نوید نیز بارها به دست عوامل حکومت تخریب شده است.
الهام افکاری، خواهر نوید افکاری هم روز ۱۹ آبان ۱۴۰۱ در جریان خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی همراه همسر و دختر سه سالهاش بازداشت و به بازداشتگاه پلاک ۱۰۰ شیراز منتقل شد.
او البته مدتی بعد با پابند الکترونیکی از حبس آزاد شد.
وحید افکاری هم بیش از هزار روز است که در سلول انفرادی به سر میبرد.
او به ۳۳ سال و ۹ ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.
علاوه بر خانواده افکاری، تاکنون دو نفر نیز در ارتباط با پرونده و اعدام نوید افکاری، به طرزی مشکوک جانباختهاند: امین بذرگر و شاهین ناصری.
بذرگر، کشتیگیرِ فرنگیکارِ شیرازی و از دوستان نزدیک نوید افکاری بود که در خرداد سال ۱۴۰۰ ناپدید و پس از مدتی مشخص شد او در بازداشت نیروهای امنیتی در شیراز بوده است.
پس از ماهها بیخبری اما به خانواده او اطلاع دادند چند تکه استخوان در کوه دراک شیراز پیدا شده و بعدتر خبر آمد بر اساس نتایج آزمایشها، آن چند استخوان متعلق به امین بذرگر بوده است.
شاهین ناصری هم که شاهد شکنجه نوید افکاری بود، به طور مشکوکی در زندان تهران بزرگ جان باخت. ناصری پس از شهادت دادن درباره شکنجه نوید افکاری، به زندان تهران بزرگ تبعید شد و مدتی در سلول انفرادی بهسر میبرد.
بر اساس یک فایل صوتی با صدای ناصری که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، او هشدار داده بود از طرف بازپرس پروندهاش به دلیل شهادت دادن در مورد شکنجه شدن نوید افکاری، تهدید شده است.
با وجود این سرکوبها و فشارها، خانواده افکاری در سه سال گذشته دست از دادخواهی برای محاکمه تمام آمران و عاملان دخیل در اعدام نوید افکاری بر نداشتهاند.