خانواده یوهان فلودروس، سوئدی زندانی در ایران، خواستار حمایت جهانی فوری برای آزادی او شدند

خانواده یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا که از ۵۰۰ روز پیش در ایران زندانی است، با انتشار بیانیه‌ای از جامعه بین‌المللی خواستند در اقدامی فوری به آزادی و بازگشت امن او به خانه‌اش، کمک کنند.

او در آوریل ۲۰۲۲ (۲۸ فروردین ۱۴۰۱) هنگام ترک ایران و در فرودگاه، دستگیر شد و از آن زمان تاکنون در اوین نگهداری می‌شود.

خانواده یوهان فلودروس، روز یکشنبه ۱۹ شهریور در بیانیه‌ای نوشتند: «امروز تولد ۳۳ سالگی یوهان است. او باید با ما باشد و این روز را جشن بگیرد.»

آن‌ها همچنین عکسی از یوهان فلودروس را منتشر کردند که در تنها تماس تصویری او در زندان گرفته شده است.

بر اساس گزارش رویترز، خانواده، دوستان و حامیان یوهان فلودروس در این بیانیه خواستار توجه بین‌المللی برای آزادی فوری و بازگشت امن او به خانه‌اش در اروپا شدند.

آن‌ها گفتند که او بدون اتهام رسمی در زندان اوین تهران است؛ جایی که زندانیان سیاسی، بسیاری از بازداشت‌شدگان با اتهامات امنیتی و ایرانیان دارای تابعیت دوگانه، نگهداری می‌شوند.

خانواده این شهروند سوئدی تاکید کردند که فلودروس برای مطالعه زبان، کاوش در اماکن تاریخی و حمایت از پروژه‌های همکاری بشردوستانه در ایران، از طرف اتحادیه اروپا به سراسر خاورمیانه از جمله ایران سفر کرده بود.

آن‌ها یادآور شدند: «نیاز او به جیره غذایی کافی، پیاده‌روی در خارج از سلول، انجام معاینات پزشکی و بسیاری از موارد دیگر در زندان اوین رعایت نمی‌شود.»

در این بیانیه همچنین تاکید شده که در یک سال و نیم گذشته، از «ارتباط» فلودروس با سفارت سوئد در تهران، به جز چند بازدید کنسولی، خودداری شده است.

همچنین از فوریه ۲۰۲۳ (برابر با بهمن ۱۴۰۱) تماس‌های تلفنی کوتاه او به یک‌بار در ماه محدود شده است.

به گفته خانواده فلودروس، او باید دست به اعتصاب غذا می‌زد تا اجازه برقراری چند مورد از این تماس‌ها را داشته آن‌هم «به زبان انگلیسی و تحت نظارت» داشته باشد.

جوزپ بورل، مسوول دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپاروز سه‌شنبه هویت فلودروس را به‌عنوان یک «دیپلمات» زندانی در ایران تایید کرد و گفت که درباره حکم زندان او بارها با مقامات جمهوری اسلامی گفت‌وگو شده است.

خبر زندانی بودن یوهان فلودروس، یک مقام سوئدی اتحادیه اروپا در ایران از یک سال و نیم گذشته تاکنون را برای نخستین‌بار نیویورک تایمز فاش کرد و مدتی بعد وزارت امور خارجه سوئد در ۱۳ شهریور، این خبر را تایید کرد و گفت این شهروند «خودسرانه» بازداشت شده و باید فورا آزاد شود.

تابستان سال گذشته، جمهوری اسلامی با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که یک تبعه سوئدی را به اتهام «جاسوسی» بازداشت کرده است.

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در این بیانیه که هشتم مرداد صادر شد، بدون ذکر هویت فرد بازداشت‌شده اعلام کرد که او سفرهای متعددی به ایران داشته و سفرهایش به شهرهای مختلف، خارج از مقاصد و رویه‌های گردشگری انجام شده‌اند.

اما پدر فلودروس به کانال چهار تلویزیون سوئد گفته بود که او بارها بدون هیچ مشکلی در چهارچوب شغلی در اتحادیه اروپا به ایران سفر کرده بوده و آخرین سفر او به ایران که منجر به بازداشت و زندانی شدنش شده است، یک سفر خصوصی و غیر‌شغلی، همراه دوستانش بود.

بازداشت این تبعه سوئد در جریان دادگاه بدوی رسیدگی به پرونده حمید نوری، متهم به دست داشتن در اعدام‌های سال ۶۷ در زندان‌های ایران از جمله زندان گوهردشت (رجایی‌شهر) در سوئد انجام شد.

سال‌هاست که سپاه پاسداران، شهروند دوتابعیتی و خارجی را عمدتا به اتهام‌های جاسوسی و امنیتی دستگیر می‌کند.

گروه‌های حقوق بشری و دولت‌های غربی، جمهوری اسلامی را به تلاش برای گرفتن امتیازات سیاسی از دیگر کشورها از طریق دستگیری شهروندان خارجی و دوتابعیتی متهم کرده‌اند.