آمار بانک مرکزی حاکی از رکوردشکنی تاریخی چاپ پول و سیالیت نقدینگی است

آمار بانک مرکزی از جزئیات کل‌های پولی در فروردین ۱۴۰۲ نشان می‌دهد رشد نقطه به نقطه پایه پولی این ماه نسبت به سال پیش به ۴۵ درصد رسیده که بیشترین میزان این متغیر در تمام ادوار است. نسبت پول به نقدینگی که نشان دهنده سیالیت نقدینگی است نیز بیشترین میزان تاریخی خود را نشان می‌دهد.

بر اساس گزارش بانک مرکزی، پایه‌ پولی در فروردین ماه ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال قبل با رشد ۴۵ درصدی به ۸ هزار و ۸۷۰ هزار میلیارد تومان رسید، که در پانزده سال اخیر بی سابقه بوده و یکی از بالاترین نرخ‌های ثبت‌شده در طول تاریخ اقتصادی ایران به حساب می‌آيد.

در فروردین‌ماه امسال مانده بدهی دولت به بانک مرکزی ۶۵ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است، رشد مانده بدهی دولت به بانک مرکزی از جمله عوامل اصلی رشد پایه پولی در ماه مورد گزارش به حساب می‌آید.

رشد پایه پولی در ادبیات اقتصادی به چاپ پول تعبیر می‌شود و به باور برخی کارشناسان اقتصادی متغیر تاثیرگذار بر نرخ تورم است چراکه از مسیر ضریب نقدینگی حجم پول اضافه شده به رشد نقدینگی و در نهایت تورم منجر می‌شود، در مقابل شماری دیگر از اقتصاددانان متغیر نقدینگی را در ایجاد تورم، متغیری مهم تلقی می‌کنند.

بر اساس این گزارش بانک مرکزی، نسبت پول به نقدینگی نیز در فروردین‌ماه ۱۴۰۲ به ۲۶ درصد رسیده که یک رکورد تاریخی به حساب می‌آید.

داده‌های بانک مرکزی نشان می‌دهد ترکیب نقدینگی در ماه‌های اخیر متحمل تغییرات محسوسی شده و ترکیب نقدینگی به نفع افزایش حجم پول تغییر یافته است که می‌تواند بیانگر رشد نااطمینانی و افزایش انتظارات تورمی باشد.

آمارها نشان می‌دهند که در ماه‌های اخیر نقش پول در مبادلات پررنگ تر شده و مردم ترجیح داده‌اند تا بیشتر از سپرده‌هایی استفاده کنند که قابلیت نقدشوندگی بالاتری دارند.

در فروردین‌ماه کل پول موجود در اقتصاد حدود هزار و ۶۷۰ هزار میلیارد تومان و مجموع ارزش شبه پول تقریبا ۴ هزار و ۷۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

مقام‌های اقتصادی دولت رئیسی از جمله احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت سیزدهم در ماه‌های اخیر بارها مدعی کنترل رشد نقدینگی شده‌اند و وعده کرده‌اند با کنترل شتاب رشد نقدینگی، تورم نقطه به نقطه تا پایان سال جاری پایین‌تر از تورم میانگین خواهد بود و در کانال ۳۰ درصد باقی خواهد ماند.

به گفته خاندوزی، نتایج کنترل نقدینگی باید از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ خود را نشان می‌داد، اما آنچه او جنگ ارزی می‌نامید، مانع از بروز این نشانه‌ها شد.

بانک مرکزی ایران نرخ تورم ماهانه مرداد ماه را ۲.۴ درصد اعلام کرده است، اگر نرخ‌های تورم در محدوده بالاتر از ۲ درصد باقی بماند، تحقق وعده تورم ۳۰ درصدی در پایان سال ممکن نخواهد بود.