رفتار دوگانه جمهوری اسلامی در برابر آمار «افزایش» تولید مواد مخدر از سوی طالبان
گروهی از نمایندگان مجلس در دیدار با معاون نخستوزیر طالبان به تمجید از «پیشرفت چشمگیر» آنان در مبارزه با مواد مخدر و تاثیر مثبتش بر ایران پرداختند. در حالی که به گفته برخی از مقامهای جمهوری اسلامی، کشت تریاک افغانستان کاهش نیافته و ایران یکی از مقاصد و مسیرهای ترانزیتی آن است.
گروهی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه ششم شهریور با محمد عبدالکبیر، معاون نخستوزیر طالبان دیدار کرده و با تاکید بر «تامین امنیت در افغانستان» گفتند: «با روی کار آمدن دولت امارت اسلامی، با تولید و توزیع مواد مخدر در افغانستان مبارزه شده است که تاثیر آن بر ایران نیز دیده میشود.»
آنها در حالی به ستایش از «پیشرفت چشمگیر» طالبان در این زمینه پرداختند که پیشتر برخی مقامهای جمهوری اسلامی از افزایش تولید مواد مخدر در افغانستان با قدرت گرفتن دوباره این گروه در این کشور انتقاد کرده بودند.
اسکندر مومنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی اواخر بهار امسال گفته بود با وجود وعدههای طالبان و بر اساس آمارهای رسمی سازمان ملل در سال گذشته، کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان افزایش یافته است.
او تاکید کرده بود که تولید مواد مخدر صنعتی در افغانستان رکورد زده و این کشور در حال حاضر «رتبه اول تولید تریاک» و «رتبه دوم تولید مواد مخدر صنعتی و متامفتامین» را در دنیا دارد.
یکی از موضوعات نگرانکننده درباره افزایش تولید مواد مخدر تحت حکومت طالبان این است که ایران همیشه یکی از مقصدها و مهمترین و بزرگترین مسیر قاچاق مواد مخدر افغانستان به جهان بوده است.
مسعود زاهدیان، معاون مقابله با عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی روز ششم تیر امسال گفته بود برای انتقال مواد از مسیر سنتی بالکان، مواد مخدر از افغانستان و پاکستان به ایران قاچاق میشود.
با وجود آنکه مقامهای طالبان بر محدود شدن و گاهی «حذف» کشت و توزیع مواد مخدری چون تریاک تاکید دارند اما دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر سازمان ملل میگوید افغانستان در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۸۰ درصد از تریاک جهان را تولید کرده است.
این نهاد در گزارش خود تاکید کرده است افغانستان از تولیدکنندگان عمده متامفتامین در منطقه است و کاهش کشت تریاک میتواند تولیدکنندگان را به سوی تولید مواد مخدر صنعتی بکشاند.
در بخش دیگری از گزارش دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر سازمان ملل پیشبینی شده است که در سال ۲۰۲۳ میلادی کشت تریاک در افغانستان بهدلیل «ممنوعیت سراسری» با «کاهش شدید» روبهرو شود اما بر اساس گزارشها، با وجود محدود کردن کشاورزان افغان، آنها تریاک تولیدی سالهای قبل را ذخیره کردهاند و آن را با قیمت بالاتر میفروشند.