نتایج تحقیقی تازه: ۸۰ درصد مردم برای ورود به شبکه‌های اجتماعی از وی‌پی‌ان استفاده می‌کنند

نتایج به دست از بررسی وضعیت بازار اینترنت در ایران نشان می‌دهد ۸۰ درصد شهروندان کشور برای استفاده از پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی سراغ ابزارهای دور زدن فیلترینگ می‌روند.

بر اساس گزارش منتشر شده توسط شرکت «یکتانت» که در زمینه بازاریابی دیجیتال فعالیت دارد، سال گذشته بازار فروش فیلترشکن در ایران بین ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی داشته است.

با در نظر گرفتن نرخ حدودی امروز ارز، این میزان از بازاری با ارزش ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلاری خبر می‌دهد.

این بررسی همچنین نشان می‌دهد ۶۳ درصد از افرادی که تحصیلات ابتدایی دارند برای دسترسی به اینترنت از فیلترشکن استفاده می‌کنند.

به بیان دیگر، استفاده از ابزارهای وی‌پی‌ان در میان بیش از نیمی از کودکان و دانش‌آموزان کشور به امری بدیهی تبدیل شده است. این میزان در میان افراد تحصیل‌کرده بالاتر است.

بررسی آمار استفاده کاربران از شبکه اجتماعی اینستاگرام نیز نشان می‌دهد با وجود آنکه بازدید ماهانه ویدیوهای این شبکه اجتماعی پس از فیلتر شدن آن در آبان سال گذشته کاهش پیدا کرد اما به مرور روند صعودی خود را حفظ کرد.

پیام‌رسان تلگرام نیز وضعیت مشابهی را تجربه کرده است.

شهریور سال گذشته تعداد محتوای منتشر شده در این پیام‌رسان به اوج خود رسید اما با محدودیت‌های اعمالی در آبان ۱۴۰۱ این میزان به شکل چشم‌گیری افت پیدا کرد.

با این حال تعداد مطالب منتشر شده در اسفندماه سال گذشته با رشدی فزاینده از تعداد مطالب فروردین‌ماه همان سال پیشی گرفت.

همچنین میزان کل بازدید از مطالب منتشر شده در این پیام‌رسان نیز در پایان سال ۱۴۰۱ به حدود ۷۰ میلیارد بازدید در ماه رسید؛ عددی نزدیک به بیشترین رکورد ثبت شده از این شبکه اجتماعی در خرداد همان سال.

این اعداد و ارقام نشان می‌دهند اگرچه افزایش شدت فیلترینگ و اختلالات عمدی در دسترسی به پروتکل‌های مختلف که از آبان سال گذشته اعمال شد به طور موقت روی دسترسی افراد به محتوای شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده تاثیر گذاشت.

اما برخلاف انتظار مسئولان جمهوری اسلامی، استفاده شهروندان ایران از این پلتفرم‌ها نه تنها کاهش پیدا نکرد بلکه به میزان قبل خود رسید.

این گزارش تحقیقاتی بر اساس آمار نه شرکت مختلف که در زمینه بازاریابی، تبلیغات و شبکه‌های اجتماعی در ایران فعالیت می‌کنند تهیه شده است.