راهپیمایی اعتراضی در چند شهر سیستان و بلوچستان؛ مردم با شعار علیه حکومت به خیابان‌ها آمدند

مردم شهرهایی از استان سیستان و بلوچستان پس از شرکت در نماز جمعه شهرهای خود به خیابان‌ها آمده و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند. معترضان همچنین خواهان آزادی مولوی فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه دستگیر‌شده شهرستان راسک و دیگر زندانیان سیاسی شدند.

شهروندان معترض روز جمعه سوم شهریور در زاهدان، راسک، سرباز، ‌خاش، سیب و سوران تجمع کردند.

مردم زاهدان در چهل‌وهفتمین جمعه اعتراضی خود، پس از نماز جمعه راهپیمایی کرده و با سر دادن شعارهایی خواستار آزادی مولوی فتحی محمد نقشبندی شدند.

آنان شعارهایی مانند «جمهوری اعدامی نمی‌خواهیم، نمی‌خواهیم» سر دادند.

یکی از ویدیوهای منتشر شده از زاهدان نشان می‌دهد مردم این شهر روز جمعه در راهپیمایی خود فریاد «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.

«می‌کشم می‌کشم، آنکه برادرم کشت» یکی دیگر از شعارهای تجمع‌کنندگان در زاهدان بود.

علاوه بر زاهدان، در «خاش» هم شهروندان پس از نماز جمعه روز سوم شهریور در اعتراض به بازداشت امام جمعه دستگیر شده راسک به خیابان‌ها آمدند.

معترضان بلوچ در شهرستان «سرباز» هم محورهای مواصلاتی شهر را در اعتراض به بازداشت مولوی نقشبندی مسدود کرده و شعارهای اعتراضی سر دادند.

مردم «راسک» نیز با سر دادن شعارهایی خواستار آزادی امام جمعه دستگیر شده شهر خود شدند.

در پی این اعتراض‌ها، سایت حال‌وش که خبرهای استان سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد، از برقراری جو امنیتی شدید در راسک و خاش خبر داد و نوشت که خودروهای نظامی و شخصی، همراه موتورسواران نظامی در حال گشت‌زنی در معابر سطح شهر هستند.

معترضان به بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی در شهرستان «سیب و سوران»، جاده این شهر به خاش را مسدود کردند.

«مرگ بر خامنه‌ای» و «خمینی لعین» از شعارهای معترضان در این منطقه بود.

پیش‌تر و در شامگاه سی‌ام مرداد هم شماری از شهرهای استان سیستان و بلوچستان مانند زاهدان، سرباز، راسک، دشتیاری و ...، شاهد تجمع‌های خیابانی در اعتراض به بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی بود.

این معترضان با آتش زدن لاستیک خودرو، راه‌های ارتباطی را به منطقه‌ای که در آن تجمع کرده بودند مسدود کرده و خواستار آزادی مولوی نقشبندی شدند.

این در حالی‌ است که از روز یک‌شنبه و پس از بازداشت امام جمعه راسک، فضای امنیتی شدیدی نه تنها در این شهر و اطراف آن مانند سرباز، بلکه در زاهدان نیز حاکم شده و خودروهای ضد شورش علاوه بر استقرار در مسیر ورودی و خروجی، در داخل شهر هم گشت‌زنی می‌کنند.

روز ٢٩ مرداد، مولوی فتحی محمد نقشبندی همراه فرزند خود و چند تن دیگر در حال رفتن به چابهار بودند که از سوی نیروهای نظامی با «توهین و تحقیر» بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.

او که پدر مولوی عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه پیشین راسک و از مخالفان جمهوری اسلامی است، یک هفته قبل و در روز ۲۲ مرداد هم از سوی اداره اطلاعات، اطلاعات سپاه و دفتر نماینده علی خامنه‌ای، به زاهدان احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود.

در پی شدت گرفتن اعتراض‌های مردمی به این بازداشت، روابط عمومی دادگستری استان سیستان و بلوچستان اطلاعیه‌ای صادر کرد و مدعی شد امام جمعه اهل سنت راسک در ماه‌های اخیر مواضع «تند، تحریک‌کننده و هم‌سو با مخالفان امنیت و آرامش کشور» داشته است.

در این اطلاعیه آمده است که به مولوی فتحی محمد «در فضایی صمیمی» تذکر داده‌اند اما او با «پافشاری بر مواضع خود»، بیان کرده که قصد دارد بر همین منوال و «هم‌راستا با جریانات معارض و‌ معاند» پیش برود و برای همین او را به اتهام «تشویش اذهان عمومی از طریق سخنرانی‌های کذب» بازداشت کردند.

«تهمت و افترا [زدن] به نظام جمهوری اسلامی» و «اقدام علیه امنیت ملی» از دیگر اتهاماتی است که نهادهای امنیتی بر اساس آن برای مولوی فتحی محمد، پرونده قضایی تشکیل داده‌اند.

این بازداشت دو روز پس از خطبه‌های انتقادی روز ۲۷ مرداد او اتفاق افتاد. مولوی فتحی محمد در این خطبه‌ها هشدار داده بود که در صورت تداوم فشارها، بسیاری از «ناگفته‌ها و بی‌عدالتی‌هایی» را که در طول چند سال اخیر رخ داده، فاش خواهد کرد.

او پس از احضار و تهدید در روز ٢٣ مرداد در دفتر نماینده خامنه‌ای در شهر زاهدان، انتقادات تندی علیه نهادهای امنیتی و رژیم جمهوری اسلامی مطرح کرد و پیش از دستگیری گفت که با زندان رفتن یا کشته شدن او، «بسیاری از حقایق فاش می‌شود».