انتشار جزییات جدیدی از شکنجه متهمان پرونده مرگ روح‌الله عجمیان، یک روز پس از اعلام احکام

یک روز پس از اعلام احکام قطعی متهمان پرونده مرگ روح‌الله عجمیان، کمیته پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان از شکنجه شدید این زندانیان خبر داد و نوشت شکنجه‌ها شامل آویزان‌ کردن و ضرب و جرح طولانی بوده و به محمدمهدی کرمی و محمد حسینی هم گفته شده بود عفو شده‌اند اما روز بعد اعدامشان کردند.

کمیته پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان روز پنج‌شنبه دوم شهریور در گزارشی نوشت هم‌زمان با تایید احکام هشت نفر از متهمان پرونده مرگ روح‌الله عجمیان در اتوبان کرج در دیوان عالی کشور، این کمیته به جزییات جدیدی از آنچه بر دستگیرشدگان این پرونده رفته، دست یافته است.

این کمیته اضافه کرد: «در حالی که در ماه‌‏های گذشته اخبار و گزارش‌های مختلفی در مورد شکنجه متهمان این پرونده به خصوص دکتر حمید قره‌‎حسنلو و اخذ اعترافات اجباری از آنان در شبکه‌‎های اجتماعی منتشر شده بود، با این حال جزییات زیادی از آنچه در بازجویی‌ها گذشته و همچنین شب اعدام محمدمهدی کرمی و سیدمحمد حسینی به بیرون از زندان درز نکرده بود.»

یک منبع نزدیک به متهمان این پرونده به کمیته گفت: «پس از دستگیری بچه‌ها، آنها در حد مرگ شکنجه شده‎‌اند. از لحظه بازداشت و در ماشین تا بازجویی و بازداشتگاه، شکنجه متهمان این پرونده به صورت مستمر ادامه داشته است.»

او افزود: «شکنجه به اشکال مختلف وجود داشته، به‌طوری که مشت‌ و لگد و استفاده از شوکر و ضربات متعدد برای مدت طولانی، از ساده‌‎ترین روش‎‌های شکنجه بوده که علیه این افراد استفاده شده است.»

این منبع آگاه گفت: «یکی از روش‌‎هایی که به‌کرات استفاده شده، "جوجه کردن" بوده است. در این روش فرد را در حالی که دست و پاهایش از عقب به هم بسته شده، با زنجیر از سقف آویزان می‌کنند. در مورد متهمان این پرونده، بعد از آویزان کردن آنان از سقف چند نفر در حالی که فحش‌های رکیک می‌‎داده‌اند، شروع به کتک زدنشان می‌کردند.»

او به نقل از یکی از متهمان گفت: «بعد از شکنجه او را به اتاقی چندنفره منتقل کرده‌اند چون فکر می‌کردند با وضعیتی که دارد نمی‌تواند در انفرادی از پس خودش بربیاید! بعد از انتقالش به آن اتاق، یکی از زندانیان از دیدن وضعیت او از حال می‌رود. تمام سر و صورتش خونی بوده. در اثر شوکر، بدنش آن‌قدر متورم بوده که نمی‌توانستند لباس‌‎هایش را دربیاورند. تمام بدنش دچار ترکیدگی‎‌های شدید شده بوده.»

این منبع به نقل از سایر متهمان این پرونده گفت که «محمدمهدی کرمی و سیدمحمد حسینی بیش از دیگران مورد شکنجه قرار گرفتند؛ به طوری که مثلا اگر سایرین را ۲۰ دقیقه در حالت جوجه کردن نگه می‌داشتند، در مورد محمد حسینی این زمان به ۵۰ دقیقه می‌رسیده، چون حتی در وضعیت شکنجه نیز سروصدا و داد و فریاد نمی‌کرده تا پایینش بیاورند».

بر اساس این گزارش، این وضعیت بیش از ۳۰ روز ادامه داشته و در این میان چندین بار نیز آنها را اعدام مصنوعی کرده‌‎اند.

این منبع آگاه گفت: «یعنی گفتند که می‌بریم و می‌کشیمتان، برده‌اند توی حیاط، چشم‌‎بند زده‌اند. گفته‎‌اند که زانو بزنند و بعد از چند دقیقه، از مو یا از ریش آنها را روی زمین کشیده و دوباره توی سلول انداخته‌اند.»

به گفته این منبع مطلع، متهمان پیش از اولین جلسه دادگاه و قبل از اینکه به دادگاه برده شوند نیز تحت شکنجه و آزار و بد‌رفتاری قرار گرفتند و بعد بدون اینکه از دادگاهشان مطلع باشند، وارد جلسه دادگاه شده‌اند.

کمیته پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان نوشت که اولین جلسه دادگاه متهمان پرونده روح‌‎الله عجمیان روز ۹ آذر ماه ۱۴۰۱ برگزار شد و در عکس‌‎ها و تصاویری که از روز دادگاه وجود دارد، متهمان بسیار خسته و شوکه به نظر می‌‎رسند.

این کمیته به نقل از منبع آگاه اضافه کرد: «روزی که احکام را داده‌‎اند، همه به ۲۵ سال زندان و پنج نفر به اعدام محکوم شدند. نگرانی و وحشت شدیدی میان آنها به وجود آمده بود که نکند این احکام اجرایی شوند و با هم یک قرار می‎‌گذارند که اگر قرار باشد این احکام سنگین اجرا شوند، به صورت دسته‌جمعی خودکشی کنند. محمدمهدی کرمی با اطمینان گفته بود نمی‌گذارم اینها مرا اعدام کنند. من زودتر خودم را می‌کشم.»

روز چهارشنبه، حسین فاضلی هریکندی، رییس دادگستری استان البرز اعلام کرد حکم معترضان بازداشت شده در پرونده کشته شدن روح‌الله عجمیان که بسیجی معرفی می‌شود، به‌جز آرین فرزام‌نیا، از سوی دیوان عالی کشور تایید و قطعی شد که شامل مجموعا ۵۸ سال حبس و همچنین «نفی بلد» برای هشت نفر است.

حمید قره‌حسنلو که پیش از این به اعدام محکوم شده بود، بیشترین میزان حبس را گرفته و به ۱۵ سال زندان و نفی بلد محکوم شده است و باید دوره حبس خود را در شهر یزد سپری کند.

رضا آریا، حسین محمدی و مهدی محمدی نیز هر کدام به ۱۰ سال حبس در تبعید محکوم شدند.

حکم رضا آریا و حسین محمدی هم در دادگاه بدوی اعدام بود که در تجدیدنظر به حبس کاهش یافت.

بر اساس این احکام همچنین محمدامین اخلاقی ساوجبلاغی، امین مهدی شکراللهی (زیر ۱۸ سال) و فرزانه قره‌حسنلو، هر کدام به پنج سال حبس در تبعید و علی معظمی گودرزی به سه سال حبس و نفی بلد محکوم شدند.

حکم دادگاه تجدید‌نظر این هشت متهم در اواسط اسفند سال گذشته، اکنون «عینا» تایید و قطعی شده است.

رییس دادگستری استان البرز همچنین گفت اتهام متهمان پرونده نه «قتل عمد» بلکه «افساد فی‌الارض» و «محاربه» بوده است.

همه این ۱۶ نفر در دادگاه بدوی به اتهامات «افساد فی‌الارض»، «حمله به نیروی مقاومت بسیج»، «اجتماع و تبانی علیه نظام» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، به احکام اعدام و ۲۵ سال زندان محکوم شده‌ بودند.

انتساب این اتهام‌ها و صدور احکام حبس و اعدام برای این افراد در شرایطی است که گزارش‌های متعددی مبنی بر ایرادات فراوان پرونده و نقص شواهد و ادله در جریان دادگاهشان منتشر شده است.