تجمع مردم سیستان و بلوچستان در اعتراض به بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه راسک

شب گذشته، سی‌ام مرداد، شماری از شهرهای استان سیستان و بلوچستان شاهد تجمع‌های خیابانی در اعتراض به بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه شهرستان راسک بود. او روز یک‌شنبه از سوی نهادهای امنیتی بازداشت و به «اقدام علیه امنیت ملی» و «افترا [زدن] به نظام جمهوری اسلامی» متهم شد.

شامگاه دوشنبه ۳۰ مرداد، مردم معترض در شهرستان‌های زاهدان، سرباز، راسک، دشتیاری و ... تجمع کرده و شعارهای اعتراضی علیه جمهوری اسلامی سر دادند.

این معترضان با آتش زدن لاستیک خودرو راه‌های ارتباطی را به منطقه‌ای که در آن تجمع کرده بودند مسدود کرده و خواستار آزادی مولوی فتحی محمد نقشبندی شدند.

این در حالی‌ است که از روز یک‌شنبه و پس از بازداشت امام جمعه راسک، فضای امنیتی شدیدی نه تنها در این شهر و شهرهای اطراف آن مانند سرباز، بلکه در زاهدان نیز حاکم شده و خودروهای ضد شورش علاوه بر استقرار در مسیر ورودی و خروجی، در داخل شهر هم گشت‌زنی می‌کنند.

روز ٢٩ مرداد مولوی فتحی محمد به همراه فرزند خود و چند تن دیگر در حال رفتن به چابهار بودند که از سوی نیروهای نظامی با «توهین و تحقیر» بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.

واکنش به بازداشت امام جمعه راسک: تبعات منفی خواهد داشت

مولوی فتحی محمد که پدر مولوی عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه پیشین راسک و از مخالفان جمهوری اسلامی است، یک هفته قبل و در روز ۲۲ مرداد نیز از سوی اداره اطلاعات، اطلاعات سپاه و دفتر نماینده علی خامنه‌ای، به زاهدان احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود.

در پی بازداشت این روحانی اهل سنت، فراخوان‌های مردمی برای تجمع اعتراضی در حمایت از او و با هدف پایان دادن به بازداشت‌های فراقانونی در سیستان و بلوچستان منتشر شد.

بر اساس این فراخوان‌ها، بازداشت امام جمعه شهر راسک در راستای فشار آوردن به مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی و مولوی عبدالغفار نقشبندی است.

علاوه بر این، شماری از روحانیون اهل سنت نیز نسبت به بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی واکنش نشان دادند. از جمله مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان که در توییتی هشدار داد دستگیر کردن امام جمعه راسک به دلیل «انتقاد از عملکرد مسوولان» باعث گسترش «نارضایتی» می‌شود.

او در ادامه با اشاره به «تبعات منفی» که این بازداشت در پی خواهد داشت، نوشت: «آزادی هرچه زودتر ایشان به نفع همه است.»

«کاک حسن امینی»، حاکم شرع مردمی استان کردستان هم در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) بازداشت مولوی فتحی محمد نقشبندی را مایه «تعجب و تاسف» خواند و نوشت: «چرا مسوولان کشور نباید به فکر مصلحتِ مملکت و وحدت ملی باشند؟!»

او در ادامه لازمه حکومت را «رعایت قانون و حاکمیتِ خرد» به‌جای «حُب و بغض شخصی و عقیدتی» خواند و با محکوم کردن بازداشت‌های «غیرقانونی و غیر‌‌دینی»، خواهان آزادی فوری امام جمعه راسک شد.

مولوی عبدالغفار نقشبندی هم در واکنش به بازداشت پدرش از سوی نیروهای امنیتی، نوشت: «با گروگان گرفتن پدر پیر و کهنسالم اگر بر این باورید که ما را از مسیر دادخواهی از خون شهدای مصلای زاهدان و کل ایران منحرف سازید سخت در اشتباهید. ‏نه تنها پدر، بلکه از خون خود و خاندانم در این راه می‌گذرم اما از خون شهدا هرگز.»

اتهام «تهمت و افترا به نظام جمهوری اسلامی» برای مولوی فتحی محمد

در پی شدت گرفتن اعتراض‌های مردمی به این بازداشت، روابط عمومی دادگستری استان سیستان و بلوچستان نیز اطلاعیه‌ای صادر کرد و مدعی شد امام جمعه اهل سنت راسک در ماه‌های اخیر مواضع «تند، تحریک‌کننده و هم‌سو با مخالفان امنیت و آرامش کشور» داشته است.

در این اطلاعیه آمده است که به مولوی فتحی محمد «در فضایی صمیمی» تذکر داده‌اند اما او با «پافشاری بر مواضع خود» بیان کرده که قصد دارد بر همین منوال و «هم‌راستا با جریانات معارض و‌ معاند» پیش برود و برای همین او را به اتهام «تشویش اذهان عمومی از طریق سخنرانی‌های کذب» بازداشت کردند.

«تهمت و افترا [زدن] به نظام جمهوری اسلامی» و «اقدام علیه امنیت ملی» از دیگر اتهاماتی است که نهادهای امنیتی بر اساس آن برای مولوی فتحی محمد پرونده قضایی تشکیل داده‌اند.

این بازداشت دو روز پس از خطبه‌های انتقادی روز ۲۷ مرداد مولوی فتحی محمد انجام شد که او در این خطبه‌ها هشدار داده بود در صورت تداوم فشارها، بسیاری از «ناگفته‌ها و بی‌عدالتی‌هایی» را که در طول چند سال اخیر رخ داده است، فاش خواهد کرد.

او پس از احضار و تهدید در روز ٢٣ مرداد در دفتر نماینده علی خامنه‌ای در شهر زاهدان، انتقادات تندی علیه نهادهای امنیتی و مقام‌های جمهوری اسلامی داشت.

مولوی فتحی محمد در خطبه‌های نماز جمعه گذشته شهر راسک گفت: «مسوولان بدانند اگر بخواهند این برخوردها را ادامه بدهند، با زندان رفتن یا کشته شدن من بسیاری از حقایق فاش می‌شود.»