تداوم بازداشت شهروندان و کنشگران؛ دادگاه وکیل خانواده مهسا امینی هفته دیگر برگزار میشود
در آستانه اولین سالگرد خیزش انقلابی ایرانیان، تلاش حکومت برای سرکوب اعتراضها شدت بیشتری گرفته و شمار زیادی از شهروندان، وکیلها و فعالان مدنی احضار یا بازداشت شدهاند. برخی منابع نیز از برگزار شدن جلسه محاکمه صالح نیکبخت، وکیل خانواده ژینا (مهسا) امینی در هفته آینده خبر دادند.
محاکمه وکیل خانواده ژینا امینی
شبکه حقوق بشر کردستان به نقل از یک منبع آگاه خبر داد که صالح نیکبخت قرار است با شکایت وزارت اطلاعات روز هفتم شهریور در شعبه ٢٨ دادگاه انقلاب محاکمه شود.
اتهام او «فعالیت تبلیغی علیه نظام» از طریق انجام مصاحبه با رسانههای داخلی و خارجی و اعتراض به نظریه کارشناسی کمیسیون پزشکی قانونی در مورد مرگ مهسا امینی است.
در همین زمینه، ٩ مصاحبه این وکیل دادگستری در طول سالهای ١٣٩٨ تا ١٤٠٢ به عنوان «مصادیق و مستندات» اتهامی در پرونده او درج شدهاند.
به گفته این منبع مطلع، وزارت اطلاعات در متن شکایت خود به صراحت اعلام کرده که صالح نیکبخت در «تشویق خانواده امینی به پیگیری پرونده مرگ فرزندشان» نقش اصلی را داشته و به همین دلیل، او یا باید نظریه کمیسیون پزشکی قانونی را درباره علت قتل حکومتی مهسا امینی پذیرفته و اعلامش کند یا در دادگاه محاکمه شود.
نیکبخت پیشتر با اعتراض به نظر پزشکی قانونی که علت مرگ مهسا امینی را «حمله قلبی» و «بیماری زمینهای» اعلام کرده بود، خواستار «رسیدگی مجدد و تشکیل هیاتی دیگر با حضور پزشکان برجسته و مورد اعتماد جامعه پزشکی کشور» شده بود.
دستگاه قضایی اما ٢٠ اسفند سال گذشته اعتراض این وکیل دادگستری را در شعبه دوم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب تهران، مصداق اتهام «تبلیغ علیه نظام» خوانده و با قرار کفالت، او را تا زمان برگزاری دادگاه به صورت موقت آزاد کرد.
تشکیل پرونده قضایی علیه وکیلهای دادگستری
علاوه بر نیکبخت اما شماری دیگر از وکیلهای دادگستری نیز در این مدت با تشکیل پرونده قضایی و اتهامهای مختلف مواجه شدهاند.
فروغ شیخالاسلامی، وکیل دادگستری اعلام کرد که از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به دو جرم «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «تشویق به فساد و فحشا» متهم و از سوی دادگاه محکوم شده است.
او در مجموع به ۱۰ سال حبس محکوم شده که ۹ سال آن قابل اجرا خواهد بود.
سینا یوسفی، یک وکیل دادگستری دیگر هم تصویری از احضاریه خود را به دادسرای اصفهان منتشر کرد.
او یادآور شد که به دلیل اطلاعرسانی درباره برخوردهای خلاف قانون قاضی پرونده موسوم به «خانه اصفهان»، به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، «تشویش اذهان عمومی» و «نشر اکاذیب» احضار شده است.
علاوه بر این حقوقدانان، بازداشت شهروندان و فعالان مدنی هم در روزهای گذشته شدت بیشتری گرفته است.
دستگیری همزمان دهها شهروند و کنشگر
بر اساس گزارشها، شرمین حبیبی، همسر فریدون محمودی، از کشتهشدگان خیزش انقلابی، روز سهشنبه ۳۱ مرداد در سقز بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شد.
فریدون محمودی روز ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ در سقز و با شلیک گلوله مستقیم ماموران امنیتی کشته شد.
اکنون همسر او به اتهام «تبلیغ علیه نظام و تشویش اذهان عمومی» بازداشت شده است.
سازمان حقوق بشری ههنگاو نیز خبر داد علی پاپی، شهروند ساکن دُرود، حین پیگیری پرونده قضایی همسر خود بازداشت شده است.
مهتاب یاراحمدی، همسر علی پاپی هم ٤٩ روز پیش بازداشت شده است.
خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران نیز از بازداشت فروغ تقیپور و مرضیه فارسی، دو زندانی سیاسی سابق، از سوی ماموران امنیتی در تهران خبر داد.
همزمان با آنها، در کردستان هم پنج شهروند به نامهای مانج خسته، زانا پروانه، معین فقیهی، حسام کرمی و سیروان کرمی در شهرهای مهاباد، مریوان، جوانرود و کامیاران بازداشت شدند.
شبکه حقوق بشر کردستان تاکید کرد بازداشت این افراد بدون ارائه حکم قضایی انجام گرفته و از اتهامات مطرح شده و محل نگهداری آنها هیچ اطلاعی در دست نیست.
این مجموعه همچنین یادآوری کرد که تنها در ۱۰ روز گذشته، دستکم ۲۸ فعال و شهروند کُرد از سوی نیروهای امنیتی در شهرهای تهران، پیرانشهر، جوانرود، کامیاران، اشنویه، مهاباد و سنندج بازداشت شدهاند.
در ادامه سرکوبگریهای حکومت جمهوری اسلامی، سازمان عفو بینالملل روز دوشنبه ۳۰ مرداد بیانیهای منتشر و اعلام کرد مقامهای جمهوری اسلامی در آستانه سالگرد کشته شدن مهسا امینی، کمپین آزار و اذیت خانواده جانباختگان این اعتراضات را با هدف ساکت کردن آنان و همچنین مصونیت خود از مجازات تشدید کردهاند.
دایانا الطحاوی، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل تاکید کرد خانواده کشتهشدگان اعتراضات باید از بازداشت خودسرانه، تهدید و سایر اقدامات تلافیجویانه حکومت محافظت شوند.