وزارت خارجه جمهوری اسلامی: مدت معین برای اجرای توافق تبادل زندانیان با آمریکا دو ماه است

دوشنبه ۱۴۰۲/۰۵/۳۰

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، اعلام کرد که مدت تعیین‌شده برای اجرای توافق تبادل زندانیان با آمریکا و آزادسازی پول‌های ایران در کره جنوبی، دو ماه در نظر گرفته شده است.

کنعانی روز دوشنبه ۳۰ مرداد در یک نشست خبری با ابراز خوشبینی درباره اجرای این توافق در بازه زمانی تعیین‌شده، گفت: «بر اساس اطلاعاتی که تا این مرحله داریم مبتنی بر روند توافق کار به شکل خوبی در حال انجام است.»

او افزود: «امیدواریم در سقف زمانی پیش‌بینی‌شده توافق به طور کامل اجرایی بشود و زمینه و اعتمادسازی لازم برای پیشرفت روند کار در حوزه‌های دیگر هم شکل بگیرد.»

همزمان با این اظهارات، خبرگزاری رسمی کره جنوبی روز دوشنبه خبر داد که «هشت تریلیون وون»، واحد پول این کشور، در چارچوب آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران به شکل تدریجی به بانک مرکزی سوئیس انتقال یافته است.

پیشتر گزارش‌ها حاکی از توافق تهران و واشینگتن درباره آزادسازی مشروط شش میلیارد دلار از دارایی‌های ایران در کره جنوبی در قبال آزادسازی پنج شهروند آمریکایی زندانی در ایران بوده است.

کنعانی درباره دیگر پول‌های بلوکه‌شده جمهوری اسلامی در خارج از ایران نیز گفت: «روند انتقال بخشی از داریی‌های ایران در عراق نیز انجام شده و این روند را هم با جدیت دنبال می‌کنیم.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره مذاکرات احتمالی بیشتر میان تهران و واشینگتن نیز گفت: «هیچ برنامه‌ای برای گفت‌وگوی مستقیم بین ایران و آمریکا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل و جای دیگری وجود ندارد.»

پیشتر بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها گزارش داد دولت ایالات متحده آمریکا در چند هفته گذشته در جهت فراهم کردن امکان دسترسی ایران به دست‌کم ۱۶ میلیارد دلار از اموال مسدود‌شده خود، از جمله شش میلیارد دلار در کره جنوبی تلاش کرده است.

این بنیاد روز سه‌شنبه ۲۴ مرداد در گزارشی نوشت که علاوه بر شش میلیارد دلار در کره جنوبی که به عنوان بخشی از قرارداد تبادل زندانیان میان دو کشور آزاد می‌شود، ۱۰ میلیارد دلار در عراق نگهداری می‌شود تا بدهی‌های بغداد به ایران پرداخت شود.

این گزارش افزود که علاوه بر این، دولت بایدن در رابطه با گزارش‌هایی که نشان می‌دهند تفاهم این دولت با ایران شامل هفت میلیارد دلار حق برداشت ویژه از صندوق بین‌المللی پول و احتمالا سایر پول‌های نقد نیز می‌شود، سکوت کرده است.

بر اساس اعلام این بنیاد، علاوه بر کره جنوبی و ژاپن، چند کشور دیگر از جمله چین، هند، ایتالیا، یونان، تایوان و ترکیه در دوران دولت دونالد ترامپ معافیت‌هایی را برای ادامه خرید نفت از ایران دریافت کردند. در این میان ژاپن تنها کشوری است که منابع مالی بلوکه‌شده ایران شامل تقریبا سه میلیارد دلار را گزارش علنی داده است.

همچنین در حالی که دولت ابراهیم رئیسی مدعی است از پول‌های آزاد‌ شده ایران در خارج از کشور برای کمک به «تولید داخلی» استفاده خواهد کرد، پیشتر یک کارشناس امنیتی برجسته اسرائیلی به ایران‌اینترنشنال گفت رژیم علی خامنه‌ای از شش میلیارد دلار آزاد شده، برای «سرکوب مردم ایران» استفاده خواهد کرد.

ژنرال یوسی کوپرواسر که رئیس سابق بخش تحقیقات در سپاه اطلاعات نیروهای دفاعی اسرائیل بوده و اکنون محقق ارشد انجمن امنیت دفاعی اسرائیل است، به ایران‌اینترنشنال گفت جمهوری اسلامی «می‌تواند از این پول برای تامین مالی نیروهای نیابتی تروریستی و تسلیحات استفاده کند».

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
گفت‌وگوی ویژه
خبرها
تاریخ شفاهی - فصل چهارم

شنیداری

پادکست‌ها