وزیر خارجه چین: توافق ایران و عربستان سعودی موجی از آشتی را در خاورمیانه ایجاد کرد
وانگ یی، وزیر خارجه چین، اعلام کرد که توافق اخیر میان جمهوری اسلامی و عربستان سعودی با میانجیگری پکن، موجی از «آشتی» را در خاورمیانه ایجاد کرده است.
عالیترین مقام دیپلماتیک چین در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی از بهبود روابط بین ایران و عربستان سعودی تمجید کرد و همچنین خواستار ازسرگیری کامل توافق هستهای تهران شد.
او با تاکید بر تنشزدایی بین ایران و عربستان سعودی، از اقدامات اخیر تهران برای بهبود روابط با ریاض، از جمله دیدار امیرعبداللهیان با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در جده استقبال کرد.
این دیپلمات عالیرتبه چین همچنین متعهد شد که کشورش «به حمایت از کشورهای خاورمیانه در کشف مسیر توسعه متناسب با شرایط ملی خود، تقویت ارتباطات و گفتوگو، پایبندی به وحدت و خودسازی و تحقق حسن همجواری و دوستی ادامه دهد».
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز در جریان تماس روز یکشنبه خود با وانگ از دلیل نقش سازنده چین در پیشبرد عادیسازی روابط ایران و عربستان سعودی تشکر کرد.
روز جمعه، ولیعهد عربستان سعودی در نخستین دیدار خود با یک مقام بلندپایه جمهوری اسلامی، با امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه دولت ابراهیم رئیسی در جده دیدار و درباره مسایل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی گفتوگو کرد.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی درباره این دیدار نوشت که در این دیدار «روابط پادشاهی سعودی و جمهوری اسلامی ایران و فرصتهای آتی همکاریهای دو کشور و راههای توسعه آن و تحولات منطقهای و بینالمللی و تلاشهایی که برای آنها انجام شده»، مورد بررسی قرار گرفت.
امیرعبداللهیان نیز در توییتی نوشت که دیدارش با بنسلمان ۹۰ دقیقه طول کشیده است. او ادامه داد: «گفتوگوی صریح، بیپرده، سودمند و نتیجهبخش، مبتنی بر سیاست همسایگی. با اراده روسای دو کشور، بر مناسبات دوجانبه پایدار در همه زمینهها تاکید شد. در منطقه بر امنیت و توسعه برای همه اتفاق نظر داریم.»
دیدار بن سلمان و امیرعبداللهیان همچنین بالاترین سطح دیدار میان مقامهای دو کشور از زمان امضای توافق احیای روابط تهران و ریاض بود.
محمد بن سلمان در سالهای اخیر تلاش کرده تا با وجود تردیدها در روابط نزدیک و تاریخی عربستان سعودی با آمریکا، برای حل تنشهای منطقهای اقدام کند.
جمهوری اسلامی از ابتدای تاسیس خود روابط چندان گرمی با عربستان سعودی نداشته و در سالهای اخیر به دلیل حمایتش از گروههای شبهنظامی شیعی در منطقه به ویژه یمن، روابطش با ریاض پرتنش شده بود.
دو کشور پس از هفت سال قطع رابطه، در اسفند سال گذشته در پکن توافق احیای روابط امضا کردند.
در حالی که سفارتخانههای دو کشور بازگشایی شده، قرار است ابراهیم رئیسی به زودی به عربستان سعودی سفر کند.