بنیاد دفاع از دموکراسیها از دسترسی ایران به دستکم ۱۶ میلیارد دلار پول مسدودشده خبر داد
بنیاد دفاع از دموکراسیها گزارش داد دولت ایالات متحده آمریکا در چند هفته گذشته در جهت فراهم کردن امکان دسترسی ایران به دستکم ۱۶ میلیارد دلار از اموال مسدودشده خود، از جمله شش میلیارد دلار در کره جنوبی تلاش کرده است.
این بنیاد روز سهشنبه ۲۴ مرداد در گزارشی نوشت که علاوه بر شش میلیارد دلار در کره جنوبی که به عنوان بخشی از قرارداد تبادل زندانیان میان دو کشور آزاد میشود، ۱۰ میلیارد دلار در عراق نگهداری میشود تا بدهیهای بغداد به ایران پرداخت شود.
این گزارش افزود که علاوه بر این، دولت جو بایدن در رابطه با گزارشهایی که نشان میدهد تفاهم این دولت با ایران شامل هفت میلیارد دلار حق برداشت ویژه از صندوق بینالمللی پول و احتمالا سایر پولهای نقد نیز میشود، سکوت کرده است.
بنیاد دفاع از دموکراسیها تاکید کرد که واشینگتن همچنین در مورد سفر هفته گذشته حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به ژاپن سکوت کرده است.
این در حالی است که گفته میشود تهران در این سفر هم درخواست دسترسی به سه میلیارد دلار وجوه بلوکه شده را داده بود.
ریچارد گلدبرگ، مشاور ارشد در بنیاد دفاع از دموکراسیها گفت: «وزارت خزانهداری آمریکا باید وضعیت منابع مالی ایران را از سوی صندوق بینالمللی پول روشن کند. وزارت امور خارجه آمریکا هم باید در مورد اینکه آیا در حال مذاکره برای آزادسازی وجوه بیشتر مسدود شده در ژاپن است یا خیر، اظهارنظر کند.»
از سوی دیگر بهنام بن طالبلو، عضو ارشد این بنیاد گفت: «ایران در حال ساخت یک بازی برای وجوه مسدود شده خود است تا از طریق آزمایش ارادهها در منطقه و با دیپلماسی گروگانگیری علیه کشوری که در وهله اول معمار تحریمها هستند، آنها را آزاد کند.»
او افزود: «کنگره باید اقدامات برای آزادسازی این پولها را به عنوان تلاشی برای عدم نظارت و کاهش تحریمهای تهران ببیند.»
بر اساس اعلام این بنیاد، علاوه بر کره جنوبی و ژاپن، چند کشور دیگر از جمله چین، هند، ایتالیا، یونان، تایوان و ترکیه در دوران دولت دونالد ترامپ معافیتهایی را برای ادامه خرید نفت از ایران دریافت کردند. در این میان ژاپن تنها کشوری است که منابع مالی بلوکهشده ایران شامل تقریبا سه میلیارد دلار را گزارش علنی داده است.
این بنیاد افزود این احتمال وجود دارد که سایر کشورهای دریافت کننده معافیت، مبالغ نامشخصی از پولهای بلوکهشده ایران را در اختیار داشته باشند.
همچنین احتمال پرداخت پول از سوی صندوق بینالمللی پول به ایران در حالی است که پیشتر آمریکا وام اضطراری پنج میلیارد دلاری این صندوق به ایران در سه سال پیش را مسدود کرد.
بر اساس قانون آمریکا، مدیر اجرایی آمریکایی صندوق بینالمللی پول حق ندارد هیچ گونه بودجهای به دولت حامی تروریسم پرداخت کند.
انتشار این گزارش در حالی است که فایننشال تایمز چهارشنبه ۲۵ مرداد به نقل از منابع آگاه گزارش داد که دولت آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم با ایران در قطر و عمان، از جمهوری اسلامی خواسته است به عنوان بخشی از «تفاهم نانوشته» بین تهران و واشینگتن برای کاهش تنشها، ارسال پهپاد به روسیه در جنگ اوکراین را متوقف کند.
فایننشال تایمز نوشت گفتوگوها درباره پهپادهای ساخت ایران در حاشیه مذاکرات بر سر تبادل زندانیان میان دو کشور در هفته گذشته انجام شده است.