بازجویی وزارت اطلاعات از شش دانشجوی دانشگاه علامه و احضار دهها دانشجو در دیگر دانشگاهها
در یک ماه گذشته فشار بر فعالان دانشجویی و بازداشتشدگان خیزش انقلابی افزایش یافته است. در همین راستا و در آستانه سالگرد خیزش انقلابی، دهها دانشجوی دانشگاههای طباطبایی، بهشتی، خواجهنصیر، تهران، امیرکبیر و فردوسی احضار و شش دانشجوی علامه طباطبایی در وزارت اطلاعات بازجویی شدند.
کانال تلگرامی دانشجویان متحد اعلام کرد که از ۱۵ دانشجوی دانشگاه علامه که پیشتر با تماس اداره اطلاعات احضار شده بودند، شش دانشجو روز ۲۳ مرداد به دفتر پیگیری وزارت اطلاعات احضار شده و مورد بازجویی قرار گرفتند.
بر اساس این گزارش، این بازجوییها که در مواردی «تا پنج ساعت هم طول کشیده» مبتنی بر گزارش حراست دانشگاه درباره اعتراضها به ویژه در روز ۱۶ اسفند و مرتبط با مسمومسازیهای سریالی دانشآموزان بوده است.
این شش دانشجو در جلسه بازجویی تهدید به «بازداشت و برخورد قضایی» شدهاند.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور روز دوشنبه خبر داده بود که دستکم ۱۵ دانشجوی دانشگاه علامهطباطبایی طی تماسهای تلفنی با شماره ناشناس، به وزارت اطلاعات احضار شدهاند.
بر اساس گزارشها، نهادهای امنیتی شماری از فعالان دانشجویی دانشگاههای بهشتی، تهران، خواجه نصیر و فردوسی مشهد را هم احضار کردهاند.
روز دوشنبه نیز خبرنامه امیرکبیر در گزارشی نوشت که تاکنون دستکم ۱۰ دانشجوی این دانشگاه از طریق تماس تلفنی به دفتر پیگیری وزارت اطلاعات و دفتر پیگیری حفاظت اطلاعات قوه قضاییه احضار شدهاند.
همزمان فعالان صنفی دانشگاه اصفهان گزارشی درباره کنشها و سرکوبهای شکل گرفته در جریان جنبش «زن، زندگی، آزادی» منتشر کردند.
بر اساس این گزارش، حدود ۵۰۰ دانشجوی دانشگاههای «اصفهان» و «علوم پزشکی اصفهان» از اواخر شهریور تا اواخر آبان ۱۴۰۱ به ستاد خبری وزارت اطلاعات احضار و بازجویی شدند که آمار دقیقی از اینکه چه تعدادشان بازداشت و چند نفر آزاد شدند، در دسترس نیست.
این گزارش در ادامه اضافه کرده که دستکم ۲۰ دانشجوی دانشگاه اصفهان در این بازه زمانی، بین یک تا سه ماه در زندان بودند و برخی از آنان در دادگاههای انقلاب و کیفری، با محکومیتهای قضایی بین «یک تا هشت سال حبس تعزیری» مواجه شدند.
همچنین در جریان تجمعهای دانشجویی و اعتراضاتشان در پاییز سال گذشته، دستکم ۳۰۰دانشجوی دانشگاه اصفهان ممنوعالورود، تعلیق یا از دسترسی به امکانات خدماتی و رفاهی و خوابگاهی محروم شدند.
به جز دانشگاه اصفهان، صدها دانشجوی دیگر در سراسر ایران نیز به دلیل همراهی در جریان خیزش انقلابی پروندههای «باز» در کمیتههای انضباطی دارند و نهادهای امنیتی از این پروندهها برای افزایش فشار بر آنان استفاده میکند.
با گذشت یکسال از این اعتراضات فراگیر در دانشگاههای ایران و در آستانه سالگرد خیزش انقلابی و قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی گزارشهای متعددی از تماسهای «ناشناس» با دانشجویان و احضار آنها به نهادهای امنیتی منتشر شده است.
بر اساس این گزارشها، حتی اگر دانشجویی تلفن خود را جواب نداده، نهادهای امنیتی با خانواده او تماس گرفته تهدید کردهاند که فرزند شما میخواهد شورش کرده و امنیت دانشگاه را برهم بزند اگر شما جلویشان را نگیرید بازداشتش میکنیم.
در راستای همین فشارها، شوراهای صنفی دانشجویان کشور روز ۲۱ مرداد خبر داد که دستکم ۲۰۰ نفر از دانشجویان دختر دانشگاه بوعلی همدان «بدون اخطار قبلی» از خوابگاه محروم شدهاند و مسوولان خوابگاه از آنان خواستهاند برای رفع این محرومیت، «تعهدنامه» امضا کنند.
این تشکل صنفی پیشتر هم از احضار دستکم ۱۲ دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس خبر داده و گفته بود که نهادهای امنیتی از طریق «شماره ناشناس» با برخی دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس تماس گرفته و از آنان خواستهاند برای دادن «تعهد کتبی» به وزارت اطلاعات بروند.
بر اساس این گزارش، این احضارها اغلب «بدون ذکر نام نهاد امنیتی تماس گیرنده» بوده و دلیل احضار دانشجو هم بیان نشده است.
در هفتههای گذشته شوراهای صنفی دانشجویان کشور و دیگر تشکلهای صنفی به دانشجویان هشدار دادهاند که احضار تلفنی امری غیرقانونی بوده و در صورت نبود ابلاغیه فیزیکی، به احضار نهادهای امنیتی جواب مثبت ندهند.
به گفته این تشکلها و فعالان دانشجویی، حکومت همواره در پی سرکوب دانشگاهها بوده تا از شکلگیری محفل اعتراض در آنها جلوگیری کند اما در یکسال گذشته این برخوردهای امنیتی شدت بیشتری گرفته و موجی از تعلیق و اخراج دانشجویان و اساتید معترض را به راه انداخته است.