عصبانیت مردم از کمبود بنزین و فرافکنی حکومت؛ صف‌های طولانی در جایگاه‌های سوخت ادامه دارد

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۵/۲۴

ویدیوهای رسیده از شهرهای مختلف ایران نشان می‌دهند مشکل تامین بنزین و صف‌های طولانی در جایگاه‌های سوخت ادامه دارد. با این‌حال رسانه‌های وابسته به حکومت، بحران سوخت را تکذیب کرده و با فرافکنی، آن را به سفرهای تابستانی یا قطعی نازل‌ها نسبت می‌دهند.

در روزهای گذشته ویدیوهای متعددی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده و به دست ایران‌اینترنشنال رسیده که حاکی از تعطیلی یا صف‌های طولانی خودرو در جایگاه‌های سوخت و کمبود بنزین در شهرهایی از جمله تهران، کرمان، کرج، کرمانشاه، و چند شهر در سیستان و بلوچستان و دیگر استان‌هاست.

باوجود عصبانیت و اعتراض مردم نسبت به محدودیت‌های حکومت برای سوخت‌گیری، صداوسیما و خبرگزاری‌ها و رسانه‌های وابسته به سپاه کمبود بنزین را در کشور تکذیب می‌کنند.

روزنامه جام‌جم وابسته به سازمان صداوسیما در گزارشی، یکی از دلایل ایجاد صف مقابل جایگاه‌های توزیع سوخت بنزین را «خرابی قطعات برخی نازل‌ها» خواند و به نقل از رضا نواز، سخنگوی صنف جایگاه‌داران نوشت که این نازل‌ها باید تعویض شوند اما همچنان تعمیر می‌شوند.

موضوعی که پیشتر خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران هم به آن اشاره و تاکید کرده بود که قطعی نازل‌های سوخت به ویژه در تهران، عامل اصلی ایجاد صف در برخی پمپ بنزین‌هاست.

به نوشته جام‌جم، از طرف دیگر در برخی جایگاه‌ها فرآورده ۳۰ دقیقه دیرتر می‌رسد و همین موضوع باعث ایجاد صف در جایگاه‌های نزدیک آن می‌شود.

این روزنامه مدعی شد در برخی از استان‌ها و شهرها «کارت جایگاه عرضه نمی‌شود و همین موضوع به ایجاد صف دامن می‌زند» و در ادامه پیشنهاد کرد تا شهروندان به‌جای کارت سوخت جایگاهی، از کارت سوخت شخصی خود برای سوختگیری استفاده کنند تا «از ایجاد صف جلوگیری شود».

روزنامه همشهری، وابسته به شهرداری تهران نیز به نقل از رضا نواز نوشت: «به دلیل افزایش مصرف در استان‌های دیگر شاهد تاخیر در ارسال فراورده‌ها بودیم، ضمن اینکه هر جایگاه سوخت نیم ساعت برای تغییر شیفت تعطیل می‌شود.»

به گزارش این روزنامه، در کنار این‌ها «خرابی کارتخوان‌های سامانه هوشمند سوخت» باعث تشکیل صف شده است.

مدیران استانی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در آبادان، کرمانشاه و کردستان نیز در روزهای گذشته «افزایش قیمت و کمبود بنزین» را تکذیب کرده و شلوغی جایگاه‌ها را ناشی از «سفرهای تابستانی» دانستند.

باوجود این تکذیب‌ها، فعالان اقتصادی می‌گویند حکومت با فرسایش مردم در صف بنزین، می‌خواهد آن‌ها را برای پذیرش قیمت آزاد آماده کند.

بنا بر روایت رسانه‌ها و گزارش‌های شهروندی، کارت جایگاه‌های بنزین از پنج به دو عدد رسیده تا مردم به استفاده از کارت بنزین شخصی روی بیاورند و از سوی دیگر، به گفته مقام‌های مسوول، میزان سوخت‌گیری هم محدود شده و اگر صاحب خودرو با کارتش ۴٠ لیتر بنزین بزند، تا هشت ساعت نمی‌تواند از آن کارت دوباره استفاده کند.

روز دوشنبه یک مقام آگاه در وزارت نفت در گفت‌وگو با ایران اینترنشنال خبر داد که وزارت نفت قرار بوده برای جبران ناترازی تولید و مصرف بنزین روزانه تا ۱۰ میلیون لیتر از روسیه بنزین وارد کند، اما روس‌ها با آگاهی از نیاز ایران، فروش بنزین به ایران را متوقف کرده‌اند.

به گفته این منبع آگاه، سایر کشورهای مشترک‌المنافع نیز به دستور روسیه از فروش بنزین به ایران خودداری کرده‌اند.

اتفاقات اخیر در حوزه تامین سوخت اما از زمانی روی داد که وزارت نفت ایران در پی ناترازی تولید و مصرف بنزین، توزیع این فرآورده را کاهش داد.

بر همین اساس اطلاعات اختصاصی رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد وزارت نفت به بهانه جلوگیری از قاچاق، توزیع بنزین را در برخی مناطق از جمله استان‌های مرزی کاهش داده تا بخشی از ناترازی را جبران کند.

یک منبع آگاه پیشتر به ایران‌اینترنشنال گفته بود که بنزین به آتش زیر خاکستر تبدیل شده و در وضعیت بحرانی قرار دارد؛ به شکلی که ناترازی ایجاد شده، شرکت پخش و پالایش را وادار کرده تا ۹۰۰ میلیون لیتر از ذخایر استراتژیک بنزین را به بازار روانه کند.

این منبع آگاه تاکید کرد در حال حاضر ذخیره بنزین کشور به حدود ۵۰۰ میلیون لیتر رسیده است که در صورت بروز مشکل در حوزه تولید نیاز چهار روز کشور را هم پاسخ نمی‌دهد.

به گفته این مقام مطلع، برای واردات بنزین هم در داخل و هم در خارج مشکلاتی وجود دارد و تا برطرف کردن آن قرار شده در برخی از مناطق کاهش توزیع بنزین به صورت مستمر و در برخی مناطق به صورت چرخشی انجام شود.

استفاده از ذخایر استراتژیک درحالی صورت گرفته که جمهوری اسلامی می‌توانست با استفاده از واردات بنزین ناترازی ایجاد شده را پوشش دهد اما این موضوع با مشکلات ایجاد شده برای واردات صورت نگرفت تا حکومت کاهش عرضه و ایجاد اخلال عمدی در توزیع بنزین را در دستور کار قرار دهد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خلاصه خبرها

شنیداری

پادکست‌ها