بازگشت گشت ارشاد به لایحه «حجاب» ازسوی مجلس؛ جریمه «بدحجابی» صرف «ازدواج و اشتغال» میشود
با وجود انتشار گزارشی در روزنامه فرهیختگان مبنی بر عزم مجلس در برگرداندن «گشت ارشاد» و کاهش جریمههای مالی در لایحه «حجاب»، یک نماینده مدعی شد که درآمد حاصل از این جریمهها صرف «اشتغال و ازدواج جوانان» میشود. همزمان، چند مکان عمومی به دلیل خدماتدهی به «بیحجابان» پلمب شدند.
موسی غضنفرآبادی، رییس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس روز شنبه ۲۱ مرداد به خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران گفت پیشنهادات زیادی درباره لایحه «عفاف و حجاب» مطرح شده اما هیچکدام «چارچوب» آن را تحت تاثیر قرار نداده است.
او مدعی شد که در لایحه، شیوه برخورد با «بدحجابان» به صورت «استفاده از نرمافزارهای روز» است و پلیس «درگیر نمیشود» بلکه از دوربینهای شهری برای «کشف جرم و شناسایی و تعقیب متهم» استفاده خواهد شد.
این نماینده مجلس همچنین درباره تمرکز لایحه بر «جریمه نقدی» مخالفان حجاب اجباری گفت: «برخورد با مجرمان تاثیری بر آمار زندانیان کشور ندارد.»
بر اساس گفتههای غضنفرآبادی که از طراحان اصلی لایحه ۷۰ مادهای «عفاف و حجاب» است، این جریمهها یا از حساب مخالفان حجاب اجباری برداشت میشود یا «بهعنوان بدهکار در سابقه آنها ثبت میشود».
او همچنین مدعی شد که بر اساس این لایحه درآمد حاصل از جریمهها صرف «اشتغال و ازدواج جوانان و کمک به محرومان و آسیبهای اجتماعی» شده و «یک ریال از این جریمهها» به نیرو انتظامی و ارگانهای دیگر اختصاص «نمییابد».
پیش از این دعوا بر سر محل هزینهکرد درآمد حاصل از جریمه شهروندان به دلیل نداشتن حجاب اجباری مورد نظر حکومت بالا گرفته بود و کاربران شبکههای اجتماعی رویکرد جمهوری اسلامی را به این موضوع، در کنار «مجموعه تلاشهای حاکمیت برای زدن جیب مردم» گذاشتند.
همزمان با انتشار مصاحبه غضنفرآبادی اما روزنامه فرهیختگان روز شنبه ۲۱ مرداد در مطلبی با عنوان «کمیسیون گشت را برگرداند، جریمهها را کم کرد» در خصوص لایحه حجاب نوشت که طرح اصلی «عفاف و حجاب» که «خود مجموعهای از ایراد و انتقاد بود» دستخوش تغییر شده است.
بر اساس این گزارش، در نسخه جدید «مزیتهای حداقلی» لایحه مانند «کوتاه شدن دست پلیس از مواجهه کف خیابان با مردم» از بین رفته است.
این روزنامه نوشت: «خبری از مجلس رسیده مبنی بر اینکه امیرحسین بانکیپور، رییس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس، با ایجاد تغییراتی در لایحه عفاف و حجاب علیرغم کاهش میزان جرایم، دوباره پای پلیس را به مساله باز کرده و این در یک جمله یعنی روز از نو، روزی از نو!»
در بخشی از این یادداشت همچنین به تلاش نمایندگان برای هشتادوپنجی کردن لایحه اشاره و سوال شده است: «چه خیری در دور زدن صحن و بررسی لایحه در کمیسیون وجود دارد؟»
فرهیختگان در ادامه با یادآوری ماجرای «طرح صیانت» و «قانون جوانی جمعیت» مدعی شد که چنین طرحهایی با «وزانت و پختگی» ذیل اصل ۸۵ تصویب و «وبال حاکمیت و مردم» شد.
این روزنامه، لایحه موسوم به «عفاف و حجاب» را از همان طرح اولیه تا نسخه ۷۰ مادهای امروزیاش، «عجیب»، «تازه به دوران رسیده» و دارای تمام شاخصههای «بیمیلی و بیتوجهی جامعه نسبت به خود» خواند و نوشت این لایحه «هیچ توجهی به جامعه نمیکند و به جای ترمیم شکافهای ایجادشده، تیشه را به ریشه جامعه بیشتر فرو میبرد».
پلمب رستوران کریم باقری، کتابفروشی دیدآور و کافه اپیزود
در حالی که فرهیختگان لایحه مورد نظر را دارای «منتقدان بسیار و حامیانی همیشگی» میخواند، برخوردهای سختگیرانه و اعمال فشار بر مخالفان حجاب اجباری همچنان ادامه دارد.
در همین راستا، صفحه اینستاگرام رستوران کریم باقری در تهران خبر داد که این رستوران «تا اطلاع ثانوی» پلمب شده است.
این صفحه دلیل پلمب را رعایت نکردن حجاب اجباری خواند؛ موضوعی که پیشتر پلمب اماکن دیگری از جمله رستوران علی دایی، علیرضا منصوریان و امیر قلعهنویی را به دنبال داشته است.
همچنین روز گذشته (جمعه ۲۰ مرداد) یک کافه به نام «اپیزود» در شهر مشهد و نیز کتابفروشی «دیدآور» در تهران به دلیل پذیرفتن «مراجعان بیحجاب» پلمب شدند.
خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، خبر داد کافه اپیزود واقع در خیابان وکیلآباد مشهد را به دلیل عدم رعایت حجاب اجباری پلمب کردهاند.
این خبرگزاری به نقل از یک منبع نزدیک به متصدیان این کافه نوشت کافه اپیزود چند ماه به دلیل تعمیرات تعطیل بود و تازه هفته گذشته مجددا بازگشایی شد اما جمعه به بهانه عدم رعایت حجاب اجباری آن را پلمب کردند.
همزمان خبری از پلمب کتابفروشی «دیدآور» در تهران به دلیل عدم رعایت حجاب اجباری از سوی مراجعانش منتشر شد.
این مجموعه پلمبها در راستای سخنان احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی است که گفته بود در طرح «برخورد با بیحجابی» از روز شنبه ۲۶ فروردین مجموعهای از اقدامات [سرکوبگرانه] مانند «توقیف خودرو، پلمب واحد صنفی و معرفی شهروندان به محاکم قضایی» در دستور کار پلیس قرار میگیرد.
شکیبا یزدانی با وثیقه آزاد شد
در حالی که در ادامه سرکوب شهروندان مخالف «حجاب اجباری»، روز شانزدهم مرداد شکیبا یزدانی، زن مخالف حجاب اجباری بازداشت شد، بر اساس گزارشهای منتشر شده او که بیماری قلبی دارد، روز جمعه ۲۱ مرداد آزاد شد.
خبرگزاری هرانا به نقل از «یک منبع مطلع از وضعیت خانم یزدانی» نوشت که او با «قرار کفالت» از زندان سبزوار آزاد شده است.
در روزهای گذشته ویدیویی از درگیری لفظی شکیبا یزدانی یا یک مرد «آمر به معروف» بر سر حجاب اجباری منتشر شد که هر دو مشغول فیلمبرداری از هم بودند.
دو هفته بعد و در شامگاه شانزدهم مرداد، ۱۰ نفر از ماموران اطلاعات سپاه با حضور همان مرد «آمر به معروف» که از نیروهای بازنشسته سپاه است، یزدانی را بازداشت و به بازداشتگاه پلیس امنیت سبزوار منتقل کردند.
یزدانی پس از بازداشت بدحال شده و ماموران امنیتی «به دلیل بیماری قلبی» او را شبانه به بیمارستان حشمتیه سبزوار اعزام کردند اما با وجود اصرار خانواده برای گرفتن نوار قلب، تنها اجازه «تزریق یک سرم» دادند و دوباره او را به بازداشتگاه منتقل کردند.
همچنین روز جمعه در ادامه فشارها بر مخالفان حجاب اجباری، رسول فلاحتی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در استان گیلان و امام جمعه رشت گفت: «به عوامل نیروی انتظامی، سپاه و بسیج گفتیم افرادی را که با نظام معاندت دارند، ردیابی و شناسایی کنند.»
ابراهیم رئیسی هم روز چهارشنبه ۱۸ مرداد در مراسم «بزرگداشت شهدای مدافع حرم» گفته بود: «من به شما عرض میکنم که این بساط کشف حجاب هم حتما جمع خواهد شد. هیچ نگران نباشید.»
این سخنان او اما با واکنش گسترده و منفی کاربران شبکههای اجتماعی و از جمله «خانواده شهدا» روبهرو شد.
آنها استناد رئیسی را به «خواسته خانواده شهدا برای جمع کردن بساط کشف حجاب»، سوءاستفاده از نام و جایگاه کشتهشدگان جنگ هشت ساله عراق و ایران خواندند.
تاکید حکومت و طرفدارانش بر اجرای قوانین سخت و بازدارنده به منظور تحمیل حجاب اجباری و افزایش فشار بر مردم و سرکوب شهروندان در شرایطی ادامه دارد که طی ماههای گذشته نافرمانی مدنی زنان گستردگی بیشتری پیدا کرده و هر روز تصاویری از زیست روزمره آنان بدون حجاب اجباری منتشر میشود.