تصاویری جدید از دریاچه ارومیه؛ شورهزار گسترده شده و تمامی بخشهای آبی آن تقریبا خشک است
خبرآنلاین با انتشار تصاویری جدید از دریاچه ارومیه، از وضعیت بد این دریاچه در سایه بیتوجهی مسوولان خبر داد. این تصاویر نشان میدهند دریاچه ارومیه در شرایط «بحرانی» قرار دارد. همزمان مسوولان اصفهان از افزایش گرد و غبار در این استان بر اثر خشک شدن ۹۹ درصد تالاب گاوخونی خبر دادند.
خبرآنلاین روز جمعه ۱۳ مرداد در گزارشی نوشت با اینکه نگرانیهای عمومی درباره وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه شدت گرفته است اما طی هفت ماه اخیر جز «چند واکنش جزیی و جلسه»، حرکتی از سوی مسوولان استان آذربایجان غربی برای «رسیدگی به وضعیت اسفناک نگین آبی آذربایجان» انجام نگرفته است.
این وبسایت خبری دی ماه سال گذشته گزارشی از «حذف ارائه آمار وضعیت دریاچه ارومیه از دستگاههای دولتی» منتشر کرد و درباره وضعیت بحرانی آن هشدار داد.
روز پنجشنبه ۱۲ مرداد نیز پایگاه خبری چندثانیه، تصویری جدید از این دریاچه منتشر کرد که گستردهتر شدن شورهزار و خشک شدن تمامی بخشهای آبی آن (به تقریب)، واکنشهای فراوانی در شبکههای اجتماعی به دنبال داشت.
معاون استاندار آذربایجانغربی در آخرین مصاحبه مسوولان استانی درباره شرایط دریاچه ارومیه که مربوط به ۱۷ روز پیش است، گفت دریاچه هنوز «یک میلیارد و ۳۶۰ میلیون مترمکعب» آب دارد و ترازش روی عدد ۱۲۷۰/۱۸ است.
خبرآنلاین اما این اطلاعات را نادرست خواند و تاکید کرد در تصاویر مخابره شده از دریاچه در همان بازه زمانی، «هرگز چنین مقدار آبی دیده نمیشود».
سلمان ذاکر، نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی هم روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا هشدار داد با خشک شدن دریاچه ارومیه حیات قریب به پنج میلیون نفر «به خطر افتاده و دچار بیماریهای تنفسی میشوند».
او در ادامه تصریح کرد: «تبعات خشکی این دریاچه نه تنها شهرها و استانهای همجوار با آن را درگیر میکند، بلکه کشورهای همسایه نیز تحت تاثیر قرار میگیرند.»
در روزهای گذشته گروهی از فعالان فرهنگی و محیط زیستی، بنری ۲۶ متری را برای جلب توجه جهانیان به وضعیت وخیم دریاچه ارومیه، در بستر این دریاچه پهن کردند که روی آن به زبان انگلیسی نوشته شده بود: «دریاچه ارومیه را نجات دهید!»
روزنامه اعتماد اواخر تیر ماه امسال نتایج گزارش «طرح تحقیقاتی دریاچه ارومیه با همکاری مرکز سنجش از دور دانشگاه صنعتی شریف» را منتشر کرد که نشان میداد تراز و حجم دریاچه به کمترین اعداد در ۶۰ سال گذشته رسیده است؛ یعنی حتی پایینتر از روزهایی که عملا اعلام شده بود این دریاچه در حال مرگ است.
کاهش ۰/۹۷ میلیارد متر مکعبی حجم آب دریاچه ارومیه در یک سال گذشته و کاهش چشمگیر تراز آب که اکنون از سوی مسوولان هم تایید شده، به گفته اعتماد باعث شده است تا «خبر بحران و فاجعه در راه» به بدنه دولت هم برسد.
انتشار این اخبار هشدار دهنده در حالی است که در رویهای تازه، مسوولان ستاد احیای دریاچه و همچنین وزارت نیرو، دیگر اطلاعات و آمار مرتبط با دریاچه را منتشر نمیکنند یا اینکه روند انتشار اطلاعات مداوم و پیوسته نیست.
مجتبی ذوالجودی، معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست نیز اوایل مرداد به ایلنا گفته بود تبخیر سطحی دریاچه از خرداد ماه و با گرم شدن هوا شدت گرفته است.
او پیشبینی کرده بود با ادامه این روند، تراز دریاچه ارومیه در ماههای آتی کاهش یابد.
عیسی کلانتری، رییس پیشین سازمان محیط زیست که در دولت دوازدهم ریاست ستاد احیای دریاچه ارومیه را هم بر عهده داشت نیز یک ماه پیش در این زمینه به روزنامه اعتماد گفته بود: «اگر این روند خشک شدن دریاچه ادامه پیدا کند، در شهریور تنها باتلاقی بر جای دریاچه به جای خواهد ماند.»
به گفته او، خالی از سکنه شدن کلانشهر تبریز و دهها شهر و روستای اطراف این دریاچه، تنها بخشی از نتایج این بحران زیستمحیطی است.
دریاچه ارومیه اما تنها بخش از محیط زیست ایران نیست که با بحران خشکسالی و سوءمدیریت دست و پنجه نرم میکند.
بسیاری از تالابها در ایران به پایان عمر خود نزدیک شدهاند.
گاوخونی یکی از این تالابهاست که به تازگی خبرهایی درباره خشک شدن ۹۹ درصد از سطح آب آن منتشر شده است.
منصور شیشهفروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان درباره افزایش گرد و غبار در این استان گفت: «با خشک شدن گاوخونی این تالاب به کانون خیزش گرد و غبار تبدیل شده است.»
او افزود: «در دو هفته گذشته گرد و خاک ایجاد شده علاوه بر ورزنه، برخی دیگر از مناطق را نیز تحت تاثیر قرار داده است.»
از سوی دیگر پیشبینی میشود ریزگردهای گاوخونی علاوه بر اصفهان، استانهای یزد، کهگیلویه و بویراحمد و تهران را هم تحت تاثیر قرار دهد.