دفاعیه الهه محمدی در دادگاه: مقامهای قضایی در برابر خواستههای مردم بهویژه زنان نایستند
دومین و آخرین جلسه دادگاه الهه محمدی، خبرنگار در بازداشت، چهارم مرداد برگزار شد. به گفته سعید پارسایی، همسر او، محمدی در دقایق پایانی دادگاه با دفاع از ۱۵ سال فعالیتش بهعنوان خبرنگار، از مقامهای قضایی خواست صدای مردم بهویژه زنان را بشنوند و مقابل مطالبات به حق آنها نایستند.
سعید پارسایی در روز چهارشنبه چهارم مرداد در اینستاگرام و توییتر خود خبر داد که جلسه «نهایی» رسیدگی به پرونده همسرش در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به صورت «غیر علنی» برگزار شده است.
به گفته او، الهه محمدی صراحتا کلیه اتهامات وارد شده به خود را رد و با خواندن متنی مقابل قاضی در دقایق پایانی دادگاه، از حرفه روزنامهنگاریاش دفاع کرده است.
این روزنامهنگار که از ۳۰۰ روز پیش تاکنون در بازداشت موقت به سر میبرد، اتهامات وارد شده به خود مبنی بر «ارتباط با دولتهای خارجی» را رد کرد و گفت: «۱۵ سال است خبرنگارم و در تمام طول زمان کار حرفهایام، غیر از اینکه حرف مردم را بزنم و قدمی در راه بهتر شدن زندگیشان بردارم، هیچ کار دیگری نکردهام و افتخار میکنم که در کنار مردم ماندم تا صدایشان باشم.»
محمدی همچنین تاکید کرد نهادهای امنیتی، قوه قضاییه، دولت و مجلس باید به جای بازداشت خبرنگاران، برای حرفهای مردم «گوش شنوا» داشته باشند نه اینکه خبرنگارانی که کارشان را انجام دادهاند دستگیر کنند و ماههای زیادی بلاتکلیف و در بازداشت موقت نگه دارند.
خبرنگار روزنامه هممیهن که اکنون در زندان اوین است، در پایان از مقامهای قضایی خواست تا صدای مردم، بهویژه زنان و روزنامهنگارانی را که از زبان آنها سخن میگویند، بشنوند و «در برابر مطالبات به حق آنها نایستند».
روز گذشته، سوم مرداد نیز جلسه آخر دادگاه نیلوفر حامدی، دیگر روزنامهنگاری که به دلیل انتشار گزارشهایی درباره مرگ حکومتی ژینا (مهسا) امینی زندانی است برگزار شد و او در دفاع از خود گفت: «به عملکردم به عنوان یک روزنامهنگار افتخار میکنم.»
همزمان با جلسه دادگاه الهه محمدی، آنجلینا جولی، بازیگر سرشناس آمریکا در پستی اینستاگرامی به حمایت از این روزنامهنگار زندانی پرداخت و عکس او را همراه با تصاویری از نیلوفر حامدی، نرگس محمدی و توماج صالحی و پوستری با نوشته «زن، زندگی، آزادی» منتشر کرد.
آنجلینا جولی همچنین نوشت: «با احترام به زنان و مردان ایرانی و اعلام همبستگی با آنان برای شجاعتشان در دفاع از حقوق و آزادیهای اولیه، ذهنم با زندانیان یا کسانی است که به دلیل محدودیت و منع آزادی بیان تحت پیگرد قانونی قرار دارند؛ از جمله الهه محمدی، نیلوفر حامدی، نرگس محمدی و توماج صالحی.»
در ساعات ابتدایی روز چهارشنبه همچنین شماری از همکاران الهه محمدی که مقابل دادگاه حاضر شده بودند، گفتند برای لحظاتی توانستهاند او را داخل خودرو و هنگام انتقال به دادگاه ببینند.
مریم شکرانی، روزنامهنگار، با اشاره به اینکه احتمالا به زودی احکام «نیلوفر و الهه» اعلام میشود، در توییترش نوشت: «الهه را لحظاتی کوتاه و هنگام انتقال به دادگاه توانستیم ببینیم. قوی و آماده به نظر میرسید ... موقع دیدنش فکر کردم همه ما بالاخره با هم این وطن را میسازیم.»
اما امروز زینب زمان، کنشگر حقوق زنان نیز دادگاهی شد. او در توییتر خود نوشت: «از در دادگاه انقلاب که اومدم بیرون خانواده الهه محمدی را دیدم. انتظار در چشمانشان همراه با لبخندی که به من هدیه دادند خجالت زدهام کرد. قلبم با شماست و بیصبرانه منتظر آزادی الهه عزیز هستم.»
دادگاه زینب زمان که به اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام متهم است، روز چهارم مرداد در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شد.
نیلوفر حامدی و الهه محمدی اواخر شهریور و اوایل مهر و به فاصله یک هفته از هم، به دلیل اطلاعرسانی درباره درگذشت و تشییع مهسا امینی بازداشت شده و تحت فشار و هدف اتهامزنی نهادهای امنیتی قرار گرفتند.
روزهای هفتم و هشتم خرداد سال جاری، جلسات دادگاه این دو خبرنگار محبوس پس از هشت ماه بازداشت موقت به صورت غیر علنی برگزار شد.
وکیلان این دو روزنامهنگار پیشتر به ایرادها و اشکالاتی جدی که در روند تحقیقات و رسیدگی به پرونده آنان وجود داشت اشاره کرده و از نقض برخی حقوق مسلم موکلان خود خبر داده بودند.
آنان گفته بودند در جلسه نخست دادگاه، قاضی فرصتی برای دفاع شفاهی یا بیان و ارائه مستندات به آنها نداده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز هم با انتشار بیانیهای «محاکمههای ساختگی» نیلوفر حامدی و الهه محمدی را محکوم و نحوه رسیدگی به پرونده آنها را «انحراف از عدالت» توصیف کرد و گفت این دو خبرنگار باید فورا آزاد شوند.
این دو روزنامهنگار پس از چند بار جابهجایی بین زندانهای اوین تهران و قرچک ورامین در مدت بازداشت، در نهایت یازدهم اردیبهشت سال جاری همراه با تعدادی دیگر از متهمان سیاسی به زندان اوین منتقل شدند.
با گذشت حدود ۱۰ ماه از بازداشت موقت این دو روزنامهنگار، آنها همچنان در زندان هستند.
از آغاز خیزش انقلابی ایرانیان در اواخر شهریور سال گذشته، بیش از ۷۰ روزنامهنگار بازداشت و تعدادی از آنها با احکام حبس طولانیمدت و اتهاماتی سنگین مواجه شدند.