واکنش دیپلماتیک تهران در برابر سوئد؛ علی خامنه‌ای خواهان «اشد مجازات» عامل آتش زدن قرآن شد

شنبه ۱۴۰۲/۰۴/۳۱

رهبر جمهوری اسلامی در پیامی گفت دولت سوئد باید عامل آتش زدن قرآن را به دستگاه‌های قضایی کشورهای اسلامی تحویل دهد و «اشد مجازات برای "عامل این جنایت" مورد اتفاق همه علمای اسلام است». شماری دیگر از مقام‌های جمهوری اسلامی نیز خواهان اخراج سفیر و تعطیلی سفارت سوئد در ایران شدند.

رهبر جمهوری اسلامی روز شنبه ۳۱ تیر در پیامی سوزاندن قرآن در سوئد را «حادثه‌ای تلخ، توطئه‌آمیز و خطرآفرین» خواند و گفت: «اشد مجازات برای عامل این جنایت مورد اتفاق همه علمای اسلام است.»

او همچنین یادآور شد: «دولت سوئد هم باید بداند با پشتیبانی از جنایتکار، در برابر دنیای اسلام آرایش جنگی گرفته و نفرت و دشمنی عموم ملت‌های مسلمان و بسیاری از دولت‌های آنان را به سوی خود جلب کرده است.»

خامنه‌ای در ادامه گفت: «وظیفه دولت سوئد این است که عامل جنایت را به دستگاه‌های قضایی کشورهای اسلامی تحویل دهد.»

این موضع رهبر جمهوری اسلامی در حالی بیان شده است که سوزاندن قرآن با مجوز پلیس سوئد انجام شده و روشن نیست رهبر جمهوری اسلامی چگونه انتظار دارد وقتی دولتی خود مجوز یک اقدام را صادر کرده، فرد مورد نظر را بازداشت کند و تحویل کشور دیگری دهد؟

اما حسین سلامی، فرمانده کل سپاه هم با تهدید پناهجوی آتش‌زننده قرآن (سیلوان مومیکا، ۳۷ ساله، شهروند عراق) به «اشد مجازات» گفت: «اهانت‌کنندگان به قرآن کریم امنیت نخواهند داشت و دیر یا زود دست انتقام مجاهدان مومن، اشد مجازات را برای عامل این جنایت مقدر می‌کند.»

اشد مجازات به معنی بالاترین و سنگین‌ترین نوع مجازات در نظر گرفته شده برای جرم است که در شماری از کشورهای اسلامی مانند ایران، برابر با مرگ و اعدام در نظر گرفته می‌شود.

این سخنان تهدیدآمیز در واکنش به اقدام دوباره علیه قرآن در سوئد است که روز پنج‌شنبه ۲۹ تیر با مجوز مقامات سوئدی مقابل سفارت عراق در استکهلم به وسیله یک پناهجوی عراقی صورت گرفت.

این پناهجوی عراقی بارها و بارها یک نسخه از کتاب مقدس مسلمانان را زیر پا گذاشت و بدون آتش زدن، آن را پاره کرد.

او در پایان ماه ژوئن و هم‌زمان با آغاز تعطیلات عید قربان و پایان مراسم سالانه حج در عربستان سعودی نیز چند صفحه از یک نسخه قرآن را در مقابل بزرگ‌ترین مسجد استکهلم سوزانده بود.

در پی این اتفاق، شماری از مقامات جمهوری اسلامی واکنش نشان داده و خواهان برخورد با دولت سوئد شدند. از جمله جلیل رحیمی جهان‌آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس خواستار «اخراج» سفیر سوئد و «تعطیلی» سفارت این کشور در ایران و دیگر کشورهای اسلامی شد.

علی‌اکبر اسماعیلی، مدیر «حوزه علمیه خواهران استان بوشهر» هم از مسلمانان خواست تا در اعتراض به این اقدام، «محصولات کشور سوئد را تحریم کنند».

زهره الهیان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی‌ مجلس نیز در واکنشی مشابه، ‌از کشورهای اسلامی خواست تا «تحریم کشور سوئد را مدنظر قرار دهند».

روز شنبه همچنین محمد خزاعی، رییس سازمان سینمایی در واکنش به سوزاندن قرآن در سوئد گفت: «از این پس از حضور و پذیرش محصولات کشور سوئد در جشنواره‌های مختلف ایران خودداری می‌شود.»

او افزود: «باید از طریق تولید محتوا در فیلم سینمایی، کوتاه، مستند و پویانمایی به چنین رفتارهایی پاسخ دهیم.»

روز گذشته (جمعه ۳۰ تیر) موضع رسمی جمهوری اسلامی در برابر سوئد مشخص شد و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در سخنانی گفت تهران سفیر جدید سوئد را نخواهد پذیرفت و همچنان سفیر جدیدی هم به استکهلم اعزام نمی‌شود.

شامگاه پنج‌شنبه نیز خبرهایی درباره احضار سفیر سوئد در تهران منتشر شد و ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی خطاب به سفیر سوئد گفت: «تکرار بی‌حرمتی به قرآن کریم و مقدسات اسلامی در سوئد را به شدت محکوم می‌کنیم و مسوولیت کامل پیامدهای تحریک احساسات مسلمانان جهان را متوجه دولت سوئد می‌دانیم.»

او افزود: «ادامه بی‌حرمتی به مقدسات اسلامی و نفرت‌پراکنی از این راه، مصداق کامل خشونت سازمان یافته و اقدامی خصمانه علیه دو میلیارد جمعیت مسلمان جهان، انسان‌های خداباور و پیروان ادیان آسمانی تلقی می‌شود.»

صداوسیمای جمهوری اسلامی هم خبر داد که مقامات تهران خواستار برگزار شدن تظاهراتی در سراسر ایران پس از نماز جمعه، برای محکوم کردن «هتک حرمت به قرآن» شده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
سیاست با مراد ویسی
جهان‌نما
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها