چهل‌ودومین جمعه اعتراضی زاهدان و کنایه مولوی عبدالحمید به مستقل نبودن قضات در دوره یزید

مولوی عبدالحمید در خطبه‌های نماز جمعه، موروثی شدن خلافت، از بین رفتن استقلال دستگاه قضا و عدم دسترسی مردم به حاکمان برای انتقاد از آنان را از دلایل قیام امام سوم شیعیان خواند. از سوی دیگر مردم زاهدان چهل‌ودومین جمعه اعتراضی خود را با راهپیمایی سکوت در جوی امنیتی برگزار کردند.

چهل‌ودومین جمعه اعتراضی زاهدان در سکوت

بعد از نماز جمعه امروز زاهدان، مردم این شهر چهل‌ودومین راهپیمایی و تجمع اعتراضی خود از زمان جمعه خونین این شهر در هشتم مهر سال گذشته را برگزار کردند.

معترضان در روز ۳۰ تیر همچون جمعه هفته گذشته به خواست مولوی عبدالحمید برای «احترام به ایام محرم» در سکوت راهپیمایی کردند.

این راهپیمایی سکوت در حالی انجام شد که همانند هفته‌ها و ماه‌های گذشته، ویدیوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی خبر از حضور نیروهای نظامی در خیابان‌های شهر زاهدان دادند و جوی امنیتی بر این شهر حاکم بود.

عبدالحمید اسماعیل‌زهی در حالی نماز جمعه روز ۳۰ تیر را با خطبه‌های انتقادی خود برگزار کرد که اینترنت زاهدان همانند جمعه‌های هفته‌های اخیر، هم‌زمان با نماز جمعه دچار اختلال شدید بود.

نت بلاکس، سازمان نظارت بر اینترنت جهانی اختلال شدید در اینترنت زاهدان را تایید و آن را الگویی هفتگی در برابر اعتراضات ضد‌حکومتی نماز جمعه این شهر دانست.

موروثی شدن حکومت و جلوگیری از انتقاد مردم در دوره یزید

امام جمعه اهل سنت زاهدان در سخنان امروز خود به صورت تلویحی به مقایسه حکومت یزید هنگام قیام امام سوم شیعیان با جمهوری اسلامی پرداخت و گفت: «بعد از خلفای راشدین، شیوه حکومت‌داری مسلمانان تغییر کرد و زیست ساده حاکمان از بین رفت. حاکمان دمشق و شام از پادشاهان روم و ایران تکلف را یاد گرفته و از عدالت و انصاف و حساسیت به بیت‌المال دور شدند.»

به گفته مولوی عبدالحمید، ساده‌زیستی حاکمان و دسترسی مردم به آن‌ها برای مشورت و انتقاد از بین رفت و حاکمان حکومت اسلامی، بیت‌المال را تصرف کردند و مال شخصی خود پنداشتند.

او ادامه داد: «مخصوصا در دوره یزید، تغییرات خیلی جدی و تبدیل به حکومت موروثی شد، عدالت، انصاف و استقلال قوه قضایی و قضات از بین رفت و دیگر قاضی‌ها نمی‌توانستند عدالت را اجرا کنند و چیزی از شیرازه حکومت اسلامی باقی نماند.»

اسماعیل‌زهی با اشاره به اینکه «این‌ها باعث شد که امام حسین قیام کند» گفت: «قیام او در مقابل حکومتی بود که نه تنها ادعای کفر و بی‌دینی نداشت که یزید، خطبه هم می‌داد و نماز می‌خواند اما خودکامه و دیکتاتور بود.»

زنان با نافرمانی مدنی، خشم خود را نشان می‌دهند

امام جمعه اهل سنت زاهدان در بخشی دیگر از سخنانش با اشاره به اقتصاد بحرانی و مریض ایران، گفت مهم‌ترین ریشه مشکلات اقتصادی ناشی از گره خوردن آن به سیاست است.

مولوی عبدالحمید یادآور شد: «تا زمانی که سیاست‌های داخلی و خارجی اصلاح نشوند، اگر همه اقتصاددانان دنیا هم جمع شوند نمی‌توانند وضعیت اقتصادی را سامان دهند.»

او از مهاجرت نخبگان به‌عنوان یکی از مشکلات مهم کشور یاد کرد و گفت اعتراض بازنشستگان، معلمان و کارگران هم به مسایل سیاسی برمی‌گردد.

مدیر دارالعلوم زاهدان مدعی شد «بسیاری از زنان» که مخالف حجاب اجباری هستند «به حجاب اعتقاد دارند» اما [حجاب را] برمی‌دارند چون خشمگین و ناراضی هستند و می‌خواهند «با نافرمانی مدنی، خشم خود را نشان دهند» که این هم مساله‌ای «سیاسی» است نه «اعتقادی و مذهبی».

مولوی عبدالحمید با تاکید بر اینکه «زندانی کردن و سرکوب زنان در موضوع حجاب جواب نمی‌دهد و اگر هم پاسخگو باشد، کوتاه‌مدت خواهد بود» ادامه داد: «مسایل سیاسی را باید با سیاست، تغییرات، گفت‌و‌گو و مذاکره حل کرد.»

هیچ حکومتی بدون رعایت عدالت بقا نخواهد داشت

امام جمعه اهل سنت زاهدان خطاب به مقام‌های حکومت یادآور شد: «همان‌طور که تلاش می‌شود تا سیاست خارجی ترمیم شود، باید برای سیاست داخلی هم که مهم‌تر است، تلاش شود و تغییراتی در آن ایجاد کرد.»

اسماعیل‌زهی در ادامه گفت: «حکومت اسلامی یا هر نظامی به نام اسلام، ‌زمانی مناسب است که عدالت و برابری و انصاف را اجرا کند اما در غیر این صورت حتی با نام اسلام، نمی‌تواند بقا پیدا کند.»

او همچنین به حکومت توصیه کرد «در امور مذهبی مردم دخالت نکند» و بگذارد هر کسی هر طور می‌خواهد مطابق با مذهبش، آزادانه عمل کند.

قرآن‌سوزی در سوئد، افراط‌گرایی را در دنیا زنده می‌کند

مولوی عبدالحمید در پایان صحبت‌هایش به موضوع قرآن‌سوزی در سوئد هم اشاره و از آن با عنوان «نادانی بزرگی» یاد کرد که «افراط‌گرایی» را در دنیا زنده می‌کند.

او همچنین با اشاره به سوزاندن تورات و انجیل در دانمارک که از سوی یکی از هواداران علی خامنه‌ای انجام شد، آن را نیز «احمقانه» خواند.

اسماعیل‌زهی «اهانت به مقدسات تمام ادیان و مذاهب» را محکوم کرد و از مقامات سوئد خواست برای جلوگیری از «بر هم خوردن آسایش جهانی» در رویه خود تجدیدنظر کنند.