راهپیمایی سکوت پس از نماز جمعه زاهدان؛ مولوی عبدالحمید: کارها به افراد متخصص سپرده شود
در حالی که مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، بار دیگر از مقامهای جمهوری اسلامی به دلیل سیاستهای نادرست انتقاد کرد، مردم زاهدان پس از نماز جمعه، در چهلویکمین هفته اعتراض خود پس از «جمعه خونین» در روز هشتم مهر ۱۴۰۱، راهپیمایی سکوت برگزار کردند.
بر اساس گزارشهای رسیده به ایراناینترنشنال، راهپیمایی سکوت در زاهدان در شرایطی برگزار شد که به درخواست مولوی عبدالحمید از شهروندان خواسته شد تا کسی در راهپیمایی امروز شعار ندهد.
کمپین «فعالین بلوچ» کمی پیش از برگزاری نماز جمعه زاهدان خبر داد که همزمان با نماز جمعه نیروهای نظامی و تک تیراندازها در اطراف مصلی و مسجد مکی زاهدان مستقر شدند.
همچنین گزارشهای منتشر شده حاکی از اختلال گسترده در اینترنت زاهدان و دیگر شهرهای استان سیستان و بلوچستان بود و نتبلاکس ایجاد اختلال در اینترنت زاهدان را تایید کرد.
مولوی عبدالحمید اما در سخنرانی خود در نماز جمعه، حمله هفته گذشته به کلانتری ۱۶ زاهدان را به شدت محکوم کرد و گفت که «خشونت و قتل در هر قالبی که باشد اثر بدی دارد».
او تاکید کرد: «برخی به ما میگویند که گفتوگو جواب نداده و شما از گفتوگو (با حکومت) جواب نگرفتهاید اما ما معتقدیم که گفتوگو بالاخره جواب خواهد داد.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان همچنین گفت مشکلات زمانی حل خواهند شد که مسوولان جمهوری اسلامی تن به تغییر بدهند.
عبدالحمید اسماعیلزهی از فعالیتهای دارالعلوم زاهدان که زیر نظر او اداره میشود نیز دفاع کرد و گفت: «علما باید به کار تدریس و فتوای خود برسند و کارهای اداری به افراد متخصص سپرده شوند.»
اعتراضات در دیگر نقاط سیستان و بلوچستان
روز جمعه ۲۳ تیر اما در برخی نقاط دیگر استان سیستان و بلوچستان هم شهروندان دست به اعتراض زدند.
نمازگزاران مسجد جامع الخلیل خاش با در دست گرفتن پلاکاردهایی به بازداشت مولوی عبدالمجید مرادزهی و دیگر کارکنان مسجد مکی زاهدان اعتراض کردند.
پیش از این و در پی انتشار گزارش رسانههای حکومتی مبنی بر شناسایی و اخراج شماری از طلبهها و استادان دارالعلوم زاهدان که بر اساس این گزارشها «اتباع غیرقانونی سایر کشورها» بودند، دفتر مولوی عبدالحمید در بیانیهای به اعترافگیری اجباری از آنها که اکنون از کشور اخراج شدهاند واکنش نشان داد.
دفتر امام جمعه اهل سنت زاهدان و مدیر دارالعلوم زاهدان یا همان مدرسه دینی مسجد مکی، در بیانیه خود در واکنش به انتشار ویدیویی از «اعترافات اجباری برخی از استادان و طلبههای دارالعلوم زاهدان که اکنون از کشور اخراج شدهاند» ادعاهای مطرح شده را تکذیب و در مورد تحصیل طلاب مهاجر افغان در این مرکز علمی و آموزشی توضیحاتی ارائه کرد.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز چهارشنبه ۲۱ تیر با انتشار گزارشی بر اساس آنچه «تحقیقات به عمل آمده» خوانده شده، مدعی شد «بیش از ۵۰ درصد طلاب و برخی از اساتید مدرسه مکی اتباع سایر کشورها هستند» و به صورت غیرقانونی در استان سیستانوبلوچستان حضور دارند.
تسنیم همچنین نوشت که «دستگاههای مسوول» بررسی کرده و متوجه شدهاند تعداد قابل توجهی از استادان و برخی مدیران مدرسه مکی دارای «اسناد سجلی غیرقانونی و هویتهای جعلی» هستند (بودند) که در طی سالهای متمادی در داخل کشور حضور داشتند که پس از بازداشت، به دلیل «رافت اسلامی» به جای مجازات زندان، به کشور مبدا تحویل داده شدند.
دفتر مولوی عبدالحمید اما ساعاتی پس از انتشار این گزارش از سوی تسنیم و پخش «مستندی مشابه» از سوی خبرگزاری فارس، ادعای رسانههای حکومتی مبنی بر جعل هویت برخی استادان و طلبههای دارالعلوم زاهدان را «خلاف واقع و کذب محض» خواند.