حمله نیروهای نظامی به روستای کلاهی میناب و تخریب و آتش زدن مخازن سوخت و چند خانه
کمپین «فعالین بلوچ» خبر داد نیروهای نظامی در یورش به روستای کلاهی میناب در استان هرمزگان، علاوه بر تخریب و آتش زدن مخازن سوخت، چند خانه را نیز تخریب کردند.
طبق این گزارش، نیروهای نظامی در حمله روز چهارشنبه ۲۱ تیر دهها خودروی نیسان و دیگر اموال متعلق به سوختبران بلوچ را نیز توقیف کردند.
در پی این حمله، فرمانده انتظامی استان هرمزگان از بازداشت ۱۵۰ تبعه افغانستان خبر داد.
یک منبع آگاه به کمپین فعالین بلوچ گفت نیروهای نظامی با تجهیزات کامل همراه «یگان ویژه» به این روستا یورش بردند و با استقرار در ورودی و خروجی روستا و حضور در کوچهها، ساعتها به ساکنان اجازه رفت و آمد ندادند.
تعدادی از ساکنان روستای کلاهی نیز برای جلوگیری از ورود نیروهای نظامی، تلاش کردند با روشن کردن آتش ورودیهای این روستا را ببندند.
از سوی دیگر علیاکبر جاویدانفر، فرمانده انتظامی استان هرمزگان، بدون اشاره به روستای کلاهی از اجرای طرح « پاکسازی مناطق آلوده به قاچاق سوخت و کشف ۵۵۰ عدد انواع مخازن حاوی ۳۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق» خبر داد.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، پیشتر نیز نیروهای نظامی بارها به روستای کلاهی حمله کرده و با تیراندازی باعث کشته و زخمی شدن جوانان این روستا شده بودند.
طبق این گزارش، نبود کار و درآمد باعث شده اهالی این روستا و روستاهای مجاور به کار سوختبری مشغول باشند.
از آنجایی که مقامهای جمهوری اسلامی سوختبری را قاچاق میدانند، سوختبران تحت سرکوب شدید قرار دارند و هر سال صدها نفر از آنان با تیراندازی نیروهای نظامی کشته و زخمی میشوند.
اواخر خرداد ماه، روزنامه «اعتماد» در گزارشی درباره سوختبران نوشت که اگر این سوختبران جانشان را در اثر تیراندازی ماموران مرزی از دست ندهند، در خودروهای آتشگرفته میسوزند یا عضوی از بدنشان را از دست میدهند.
گزارشگر این روزنامه به دلایل گرایش مردم این منطقه به سوختبری اشاره کرده و دلایلی چون «تامین هزینههای درمان اعضای خانواده، مخارج ازدواج یا تامین هزینههای تحصیل» را از جمله این دلایل دانسته بود.
بر اساس این گزارش، در سال گذشته ۱۶۸ سوختبر بر اثر انفجار خودرو در جادههای اطراف ایرانشهر و سرباز كشته شدند که ۱۴۷ نفرشان زن و بچه داشتند.
اعتماد اضافه کرد در این سال بهطور ميانگين هر هفته چهار نيسان سوختكش در جادههای خروجی ايرانشهر منفجر شده است.
در این گزارش تاکید شد بيمارستان خاتم در ايرانشهر بالاترين آمار جراحیهای سوختگی، معلوليت، قطع عضو و فلج به دليل شدت سوختگی را در كشور دارد و غير از ۱۰ تخت سوختگی و سه اتاق جراحی این بیمارستان، تا شعاع ۴۰۰ كيلومتر و تا مرز پاكستان، هيچ تجهیزاتی برای مداوای سوختبرهای آسیبدیده وجود ندارد.
در فروردین ماه، سایت حالوش در گزارش سالانه خود درباره شهروندان بلوچی که سال گذشته به شکل مستقیم یا غیرمستقیم به دست جمهوری اسلامی کشته شدند، نوشت که در سال گذشته ۸۲ شهروند «سوختبر» حین سوختبری با شلیک نیروهای جمهوری اسلامی کشته شدند.
بر اساس این گزارش، مردم و عموما رانندگان خودروهای سنگین، سوخت مازاد مصرف خود را به مناطقی که تقاضا برای خرید سوخت خارج از سیستم و نظارت دولتی وجود دارد انتقال میدهند که یک پروسه طولانی و انتقال مرحله به مرحله و دست به دست است.
حالوش در این گزارش یادآور شد ممنوعیت قانونی برای سوختبری در حالی است که دستگاههای نظامی به «برخی از عوامل محلی خود اجازه خرید و فروش سوخت را بدون قواعد موجود میدهند و شرکتهای نفتی و فرماندهان نظامی سوخت را به صورت عمده قاچاق میکنند».