تاکید مولوی عبدالحمید بر گذر از اصلاح‌طلب و اصولگرا: «زندان‌ها را به روی بازرسان باز کنید»

امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبه‌های این هفته نماز جمعه این شهر با اشاره به اعتراضات فرانسوی‌ها، آن را با خیزش انقلابی ایران مقایسه کرد و گفت پلیس فرانسه نه شهروند معترضی را کشت و نه کور کرد.

او با اشاره به گزارش کمیته حقیقت‌یاب درباره اعتراضات ایران، از حکومت خواست تا در زندان‌ها را روی بازرسان حقوق بشر باز کند.

عبدالحمید اسماعیل‌زهی در حالی خطبه‌های نماز جمعه روز ۱۶ تیر را اقامه کرد که اینترنت زاهدان مانند جمعه‌های گذشته با اختلال شدید مواجه و پخش زنده سخنان او هم به همین دلیل قطع شد.

او در خطبه‌هایش به اعتراضات فرانسه در روزهای گذشته اشاره کرد و گفت: «این خیزش به ظاهر از کشتن یک نوجوان الجزایری‌تبار اهل فرانسه به دست پلیس آغاز شد و اعتراض مردم این بود که چرا پلیس به یک انسان تیراندازی کرده و او را از پای درآورده است.»

اعتراض فرانسه را فراگرفت اما پلیس نه معترضی را کشت و نه کور کرد

امام جمعه اهل سنت زاهدان ادامه داد: «البته که نارضایتی‌هایی در جوانان فرانسوی وجود دارد اما این جرقه‌ای بود که اغتشاش، فرانسه را فرا بگیرد؛ به‌طوری‌ که پنج هزار خودرو سوخت و ۵۰۰ ساختمان و ۲۵۰ پایگاه پلیس هدف حمله قرار گرفت اما آنچه توجه ناظران را جلب کرد این بود که با وجود این همه جریان، نه چشم کسی کور شد نه پای کسی کج شد نه انسانی در اعتراضات کشته شد. یعنی این‌طور پلیس از زدن و کشتن مردم خودداری کرد.»

او یادآور شد: «نمی‌گویم که اروپا و فرانسه مشکل ندارند اما پلیس در اعتراضات، مردم خود را با گلوله جنگی نزد و نکشد و این نکته قابل تاملی است.»

مولوی عبدالحمید با اشاره به اینکه دنیا به دو بخش «کشورهای دموکراتیک با نظام‌های آزاد و کشورهای استبدادی» تقسیم می‌شود، گفت: «فقط کشورهای مستبد هستند که اجازه اعتراضات را به مردم خود نمی‌دهند. در کشورهای دموکراتیک اعتراضات خیابانی هست اما مردم به خاطر اعتراض در خیابان کشته نمی‌‌شوند.»

او در ادامه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی را خطاب قرار داد و گفت: «قانون اساسی جمهوری اسلامی با وجود ضعف‌هایش سعی کرده به همان کشورهای دموکراتیک نزدیک باشد چون اسلام مخالف استبداد و نزدیک به دموکراسی است؛ هر چند که برخی مصوبات قانون ما در اسلام سابقه ندارد. هیچ‌ کجای دنیا نیست که ۱۰۰ درصد قانونش درست باشد چون این قوانین بر اساس فکر بشری و دارای خطا هستند.»

به گفته اسماعیل‌زهی به جز کشورهای استبدادی، در همه جای دنیا قانون اشتباه از رده خارج و عوض می‌شود و در ایران هم قوانین باید در فواصل زمانی کوتاه مورد بازبینی قرار بگیرند و در صورت نیاز، تغییر کنند: «با اینکه ۴۴ سال است قانون اساسی دست نخورده اما در همین قانون هم اعتراض حق مردم دانسته شده است.»

او با تاکید دوباره بر حق اعتراض مسالمت‌آمیز برای مردم گفت: «کارگران، بازنشسته‌ها،‌ معلمان، دانشجویان و زنان باید بتوانند حرفشان را بزنند و حق خود را طلب کنند. نباید مردم معترض را با گلوله جنگی زد و چشمشان را کور کرد.»

گزارش کمیته حقیقت‌یاب درباره سرکوب اعتراضات ایرانیان تاثر برانگیز بود

امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه خطبه‌های خود، به نخستین گزارش کمیته حقیقت‌یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل در نشست روز ۱۴ تیر و درباره سرکوب اعتراضات خیزش انقلابی مردم ایران پس از قتل ژینا (مهسا) امینی اشاره کرد.

مولوی عبدالحمید گفت که این گزارش درباره اعدام معترضان خیزش اخیر،‌ نقص عضو و از دست رفتن بینایی آن‌ها به دلیل حمله ماموران حکومتی، شکنجه و تعرض به معترضان بازداشتی، او را به فکر فرو برد.

او با تاکید بر اینکه حقوق بشر سازمان ملل «بسیار چیزهای خوبی دارد که نمی‌شود آن را مطلق رد کرد»، یادآور شد: «ممکن است در برخی موارد با شریعت برابری نداشته باشد اما اکثر موارد آن منطبق بر شریعت است. انکار نمی‌کنم که ممکن است قدرت‌ها از شورای حقوق بشر جهانی سوءاستفاده کرده و به برخی دولت‌ها فشار بیاورند اما خیلی موارد خوبی دارد.»

درهای زندان‌های ایران از جمله اوین را روی بازرسان حقوق بشر باز کنید

اسماعیل‌زهی در ادامه گفت: «از دیرباز به مسوولان کشور گفته‌ام درهای زندان‌ها از جمله اوین را روی بازرسان حقوق بشر باز کنید چرا که اگر اتفاقی خلاف حقوق بشر در این زندان‌ها رخ می‌دهد، مطمئنا خلاف شریعت هم هست.»

او تاکید کرد: «باید با زندانی طبق قانون خود ایران برخورد کنید که می‌گوید هیچ مقامی نمی‌تواند زندانی را کتک بزند یا او را شکنجه کند. اعتراف اجباری از دیدگاه قانون و شریعت مردود است و هیچ مقامی نمی‌تواند اعتراف اجباری را معتبر بداند. این‌ها مشترکات قانون و شریعت ما با حقوق بشر است.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان خاطرنشان کرد: «شنیدن گزارش کمیته حقیقت‌یاب افسوسی بر دل من گذاشت. گفتم کاش خودمان از کمیته حقیقت‌یاب دعوت می‌کردیم تا در تهران و سایر شهرها به زندان‌هایمان رفته و با زندانیان سیاسی حرف بزنند. اگر هم در نتیجه گزارش آن‌ها فهمیدیم ماموری خلاف قانون انجام داده او را عوض کنیم و جلوی آن مامور و قاضی را بگیریم که قوانین و مقررات شرعی را زیر پا گذاشته است.»

حکومت جلوی نیروهای تندروی خود را بگیرد

مولوی عبدالحمید در ادامه به سخنان «یک قاضی در شهر مشهد» اشاره کرد که گفته بود ما از خدا یک درجه پایین‌تر هستیم و خطاب به او گفت: «شما از خدا که هیچ، ‌از بسیاری از بندگان خدا هم بسیار پایین‌تر هستید. حقانیت و فضیلت در اجرای چشم‌بسته قانون و دستور خداست و نمی‌توان قوانین بین‌المللی را نقض کرد.»

او خواسته ملت ایران را به‌عنوان «یکی از تمدن‌ها و فرهنگ‌های قدیمی جهان» رعایت حقوق و کرامت انسان‌ها خواند و خطاب به مقام‌های جمهوری اسلامی از آن‌ها خواست که جلوی «نیروهای تندرو» خود را بگیرند.

مایه افسوس است که داخل ایران به پرونده هواپیمای اوکراینی منصفانه رسیدگی نکردیم

عبدالحمید اسماعیل‌زهی در بخشی دیگر از سخنانش ارجاع پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی به دست سپاه را به دادگاه لاهه مایه «افسوس» دانست و گفت: «چرا خودمان در ایران نتوانستیم بی‌طرفانه و منصفانه به آن رسیدگی کنیم؟ به آقای [ابراهیم] رئیسی هم گفتم که من تعجب می‌کنم چطور مسوولان امر نتوانستند این موضوع را درست رسیدگی کنند و خانواده قربانیان باید به دادگاه لاهه شکایت ببرند.»

او خطاب به حکومت ادامه داد: «همه ایرانیان معترضی که به دست نیروهای مسلح چشم خود و پایشان را از دست دادند و قطع نخاع شدند هم باید می‌توانستند به دادگاه نظامی شکایت کرده و برای متخلفان پرونده تشکیل می‌شد. اگر خودتان به شکایت تعرضی که نسبت به زنان و جوانان معترض در بازداشتگاه‌ها شده رسیدگی می‌کردید، [قربانیان] چه نیازی داشتند شکایت خود را به حقوق بشر ببرند؟»

امام جمعه اهل سنت زاهدان تصریح کرد: «چرا دادگاه‌های خودمان به این بی‌قانونی‌ها رسیدگی نکرد؟ از امام جمعه تا نظامی و مسوول رده بالا هر کسی قانون و حق مردم را زیر پا گذاشت باید پاسخگو باشد.»

مردم ایران از اصلاح‌طلب و اصولگرا عبور کرده‌اند

مولوی عبدالحمید با تاکید بر ضرورت تغییر سیاست‌های حکومت و عدم اصرار بر «سیاست‌های قدیمی که جواب نداده‌اند»، گفت: «شنیده‌ام الان بحث بر سر این است که اصلاح‌طلبان می‌خواهند به انتخابات مجلس بیایند. بابا! مردم ایران از شما و از اصولگرایان عبور کرده‌اند.»

او خطاب به اصلاح‌طلبان ادامه داد: «چون شما نمی‌دانید که چه بر سر مردم ایران آمده است. خیلی دردآور بود که شنیدم یک مادر، خودش و سه فرزندش را سم خورانده چون غذایی برای خوردن نداشتند. نباید این‌طور باشد که وقتی پدری به خانه می‌آید، چون شرمنده فرزندانش است برود سراغ دزدی و بستن راه مردم. مردم گرفتارند. مالیات را کمرشکن کرده‌اید. مردم نمی‌توانند گرانی و تورم را تحمل کنند.»

حتی اگر «چشمِ حکومت» خلاف کرد، گریبانش را بگیرید و محاکمه‌اش کنید

امام جمعه اهل سنت زاهدان از مقام‌های حکومت در همه طیف‌های سیاسی خواست تا «پای حقوق بشر را به ایران باز کنند» و گفت: «بعضی ارگان‌ها چشم حکومت هستند اما همین ارگان هم اگر خلاف قانون عمل کرد، گریبانش را بگیرید چرا که قانون باید مساوی باشد و نیروی مسلح و نظامی و امنیتی و وزیر و قاضی نشناسد. امروز قانون را اجرا کنید! هر خلافی در زندان رخ داد آن را اصلاح کنید، می‌بینید که فردا پول ما ارزش پیدا می‌کند.»

مولوی عبدالحمید بار دیگر بر تغییر قوانین بنا بر خواست مردم، سرکوب نکردن اعتراضات مردمی و تن دادن به مطالبات شهروندان تاکید کرد و یادآور شد: «در تمام دنیا اگر مردم روسای جمهوری، نخست‌وزیرها و مسوولان خود را نخواهند، آن‌ها استعفا می‌دهند. مسوولان ما هم باید خود را در اختیار مردم قرار دهند.»

او همچنین با اشاره به «ظلمی که در اعتراضات در حق مردم و در جمعه خونین بر شهروندان زاهدان» شد، تاکید کرد: «خواسته مردم رسیدگی به این مظالم است؛ علیه هر کسی که می‌خواهد تمام شود. حتی اگر وزیر یا فلان مقام بالا باشد.»