قیمت نان در ایران افزایش می‌یابد

پس از انتشار گزارش اختصاصی ایران اینترنشنال در مورد سهمیه‌بندی و افزایش قیمت نان در ایران، صداوسیمای جمهوری اسلامی هم موضوع افزایش قیمت و مشکلات ناشی از طرح موسوم به هوشمندسازی یارانه آرد و نان را تایید کرد.

اعلام افزایش ۱۰ درصدی یارانه نانوایان از سوی محمد جلال، مشاور وزیر اقتصاد و مجری طرح هوشمندسازی نان، با واکنش محمد سلیمانی، رییس اتحادیه نانوایان سنگکی مواجه شد که این مقدار را کافی ندانست و در نهایت اعلام شد تصمیم‌گیری برای میزان افزایش قیمت نان به استان‌ها واگذار می‌شود.

صداوسیمای جمهوری اسلامی با پخش گزارش‌هایی از انتقاد نانوایان به قیمت‌گذاری دستوری و همچنین معضلات ناشی از اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان از جمله فروش اینترنتی نان به چندبرابر قیمت مصوب، شکست سیاست‌های دولت در زمینه نان را تایید کرد.

روز دوشنبه، اطلاعاتی به دست ایران اینترنشنال رسید که حاکی از آن بود نان یارانه‌ای در برخی از استان‌ها به صورت محدود عرضه می‌شود و موجب ایجاد صف‌های طولانی شده است.

همچنین ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد صفی طولانی برای تهیه نان مقابل یک نانوایی در منطقه چاه جمال ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان و در گرمای ۵۰ درجه تشکیل شده است.

حال‌وش نوشت: «اخیرا مردم در همه شهرهای سیستان و بلوچستان با کمبود نان از سوی خبازی ها مواجه‌اند به طوری که گزارش‌های دریافتی حاکی است شهروندان ساعت‌ها باید در صف‌های طویل برای تهیه چند قرص نان مورد نیاز معطل بمانند.»

یک منبع آگاه با تایید کاهش سهمیه آرد دولتی و سهمیه‌بندی نان در برخی مناطق، به ایران اینترنشنال گفت: «طرح آزادسازی قیمت و پرداخت یارانه نان به دهک‌‌های پایین در دست بررسی است.»

مجری طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان هم با اشاره به کاهش سهمیه آرد یک‌چهارم از نانوایی های کشور، صف‌های طولانی نان در برخی استان‌ها را تایید کرد و گفت: «این موضوع ناشی از بالارفتن تقاضای مسافران و جابه‌جایی کارگران فصلی است.»

محمد جلال افزود: «با توجه به مشکلات پیش آمده، به مقام‌های استانی اختیاراتی داده شده تا در مورد رفع مشکلات بخش آرد و نان تصمیم‌گیری کنند.»

سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان همچنین از افزایش کمک‌هزینه نانوایان از ۳۰ درصد به ۴۰ درصد خبر داد، اما به نحوه تامین منابع مورد نیاز این افزایش اشاره‌ای نکرد.

بیش از یک سال از آغاز طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان می‌گذرد. این طرح بنا بر ادعای مجریان آن، با هدف جلوگیری از قاچاق آرد و نان به کشورهای همسایه و جلوگیری از هدر رفتن سالانه بیش از ۴ میلیون تن نان در ایران اجرایی شده‌است، مجریان دولتی این طرح، افزایش قیمت و سهمیه‌بندی نان سنتی را خطوط قرمز خود اعلام کرده‌‌ بودند.

اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان در عمل مشکلاتی را برای نانوایان و خریداران نان به همراه داشته ‌است. نانوایان با اشاره به افزایش هزینه‌‌های تولید نان از تثبیت قیمت‌ها گلایه دارند.

مشکلات پشتیبانی شبکه برخط خرید نان با کارت‌های بانکی و همچنین تاخیر در پرداخت روزانه یارانه به حساب نانوایان از جمله مشکلاتی بوده که به طور مکرر گزارش شده ‌است.