افزایش هشت درصدی مرگ‌های ناشی از مسمومیت الکلی؛ بیشتر قربانیان ۲۰ تا ۴۰ ساله هستند

شنبه ۱۴۰۲/۰۴/۱۰

مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران از افزایش آمار «مرگ‌های ناشی از مسمومیت با الکل» خبر داد و گفت در فروردین و اردیبهشت امسال، ٢۶ نفر در پایتخت به این دلیل جان خود را از دست داده‌اند. همچنین گزارش‌ها نشان می‌دهند عمده قربانیان در شهرهای ایران، در گروه سنی ۲۰ تا ۴۰ سال قرار دارند.

مهدی فروزش در نشست خبری روز دهم تیر خود گفت در دو ماه نخست سال‌ جاری آمار مرگ مرتبط با مسمومیت الکل در تهران با افزایش ۸/۳۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ١۴٠١ مواجه بود.

بر اساس این گزارش، در فروردین و اردیبهشت امسال ٢۶ مورد مرگ ناشی از مصرف الکل ثبت شده که ٢٢ نفرشان در پی مصرف متانول (الکل صنعتی و غیر خوراکی) و چهار تن دیگر به دنبال مصرف اتانول جان خود را از دست داده‌اند.

شاهین شادنیا، رییس بخش مسمومیت بیمارستان لقمان هم روز شنبه در مصاحبه با ایرنا گفت: «مراجعه روزانه مسمومیت ناشی از مصرف الکل تقلبی با عوارض چشمی به مراکز درمانی از جمله لقمان رو به افزایش است و مبتلایان در گروه سنی ۲۰ تا ۴۰ سال قرار دارند. در این مدت چندین مورد مرگ‌ومیر نیز داشتیم.»

به گفته شادنیا، علایم مسمومیت در مصرف‌کنندگان با «سردرد» شروع می‌شود و سپس دچار «کاهش سطح هوشیاری و به هم خوردن تعادل بدن» می‌شوند.

او با اشاره به روش‌های تشخیص الکل صنعتی از خوراکی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود، گفت: «این مشروبات از روی ظاهر و بو قابل تشخیص نیست. محلول الکل فقط با دستگاه آنالیز قابل شناسایی است.»

هر چند که این آمارها بر تهران متمرکز است اما در هفته‌های گذشته گزارش‌هایی هم از استان‌های البرز، مازندران، آذربایجان‌غربی، هرمزگان و قزوین منتشر شد که حاکی از افزایش تعداد قربانیان نوشیدنی‌های الکلی دست‌ساز صنعتی بود.

روز جمعه نهم تیر نیز حسن اسماعیلی، رییس اورژانس پیش‌بیمارستانی و مدیریت حوادث بحران دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین خبر داد که از اول تیر تاکنون، ۲۹ نفر به خاطر مسمومیت الکلی در این استان به بیمارستان مراجعه کردند که «دو نفر جان باخته» و حال دو نفر دیگر نیز وخیم است.

به گفته اسماعیلی، میانگین سنی افرادی که در این استان دچار مسمومیت شده‌اند بین ۲٠ تا ۳٠ سال بوده است.

طی هفته‌های گذشته ده‌ها شهروند به دلیل مصرف آنچه حکومت «مشروبات تقلبی» یا الکل صنعتی می‌خواند، مسموم شده و جان خود را از دست داده‌اند؛ از جمله در رباط‌کریم که بر اساس آخرین آمارها، هفت نفر کشته و ۲۲ تن دیگر مسموم شدند.

در استان آذربایجان غربی هم مقام‌های بهداشت و درمان از «بستری شدن هفت تن و جان باختن دست‌کم یک تن در شهر سردشت» در اثر مسمومیت ناشی از «مشروبات الکلی تقلبی» خبر داده‌اند.

روز شش تیر هم دادستان عمومی و انقلاب بهارستان در استان تهران از «فوت دو نفر» بر اثر مصرف مشروبات الکلی خبر داد و گفت دو نفر دیگر نیز در این خصوص «بینایی» خود را از دست داده‌اند.

در استان مازندران هم طی روزهای گذشته سه شهروند جان خود را به دلیل مصرف نوشیدنی‌های الکلی مسموم از دست دادند که دو تن از آن‌ها ساکن رامسر و یک نفر دیگر اهل آمل بود.

آخرین آمارها از قربانیان الکل صنعتی در استان هرمزگان هم نشان می‌دهد تعداد شهروندان مسموم شده در شهرستان‌های حاجی‌آباد و بندرعباس به ۳۴ نفر افزایش یافته است.

بر اساس گزارش‌ها، تاکنون ۲۲ نفر در شهرستان حاجی‌آباد و ۱۲ نفر در شهرستان بندرعباس با علایم مسمومیت الکلی به مراکز درمانی مراجعه کرده‌اند که حال دو تن از کسانی که در بیمارستان بستری هستند وخیم اعلام شده است.

در استان البرز نیز که انتشار گزارش‌ها درباره مراجعه شهروندان به بیمارستان در آن از ۲۳ خرداد آغاز شد، «۱۹۱ نفر دچار مسمومیت ناشی از شرب مشروبات الکلی دارای متانول شده‌اند».

در جریان این مسمومیت‌ها «۱۷ نفر» جان خود را از دست دادند و چهار بیمار هم همچنان در بخش مراقبت‌های ویژه بوده و وضعیت وخیمی دارند.

به گفته احمد مهدوی، رییس مرکز اورژانس و فوریت‌های پزشکی استان البرز، تعدادی دیگر از شهروندان مسموم شده هم «بینایی» خود را از دست داده‌اند.

مسمومیت، از دست رفتن بینایی، از کار افتادن کلیه‌ها و مرگ، هر سال جان‌ صدها شهروند ایرانی را به دلیل عدم دسترسی به نوشیدنی الکلی استاندارد تهدید می‌کند.

در ایران نه تنها فروش که مصرف نوشیدنی‌های الکلی هم غیرقانونی است و دستگاه قضایی می‌تواند مصرف‌کننده را در بار نخست بازداشت به ۸۰ ضربه شلاق و در صورت تکرار چند باره «حد»، به «اعدام» محکوم کند.

با این حال سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۸ ایران را در رتبه نهم مصرف مشروبات الکلی معرفی کرده و گفته بود هر فرد الکلی در ایران، سالانه ۲۵ لیتر الکل می‌نوشد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها